Τριήμερο αντι-ΕΕ Φόρουμ στη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη, η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση και οι εξελίξεις που επέφερε τόσο στις χώρες της περιφέρειας όσο και του ευρωπαϊκού κέντρου θα είναι το αντικείμενο των πολιτικών εκδηλώσεων και των εξειδικευμένων συζητήσεων (εργαστηρίων) στο πλαίσιο του αντι-ΕΕ Φόρουμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη, η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση και οι εξελίξεις που επέφερε τόσο στις χώρες της περιφέρειας όσο και του ευρωπαϊκού κέντρου θα είναι το αντικείμενο των πολιτικών εκδηλώσεων και των εξειδικευμένων συζητήσεων (εργαστηρίων) στο πλαίσιο του αντι-ΕΕ Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 και 28 Ιουνίου στη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).
Η συγκυρία, με τις επιλογές του νοεφιλελεύθερου μοντέλου τόσο στη διακυβέρνηση αλλά και στην επιχείρηση επίλυσης της οικονομικής κρίσης από τα όργανα και τα κράτη της Ευρώπης, ευνοεί τον διάλογο για μια επιλογή εντελώς διαφορετική. Έτσι συζητείται ανοιχτά πλέον η ρήξη με την ΕΕ όχι μόνο στην Ελλάδα, η οποία έχει βιώσει τις επιπτώσεις των μνημονίων και των προγραμμάτων λιτότητας, αλλά και σε άλλες χώρες που δοκιμάζονται, με διαφορετικό πρόσημο βέβαια -προς την ικανοποίηση αναγκών των ασθενέστεων-, σε σύγκριση με αυτή που αντιπαραθέτουν υπερσυντηρητικά στοιχεία στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.
Το Φόρουμ θα ασχοληθεί επίσης με γεωπολιτικά προβλήματα που σχετίζονται με την ΕΕ, όπως το θέμα της Ουκρανίας και η κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με το κύμα των προσφύγων και την πρακτική αντιμετώπισής τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Στις εκδηλώσεις και συζητήσεις θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από την Ελλάδα και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες –βουλευτές, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς- ενώ θα πλαισιωθούν από λαϊκό και κρητικό γλέντι με τους Ψαρογιώργη, Δημήτρη Μυστακίδη, Μαρία Κότη την Παρασκευή και το Σάββατο θα δώσουν συναυλία οι Χειμερινοί Κολυμβητές. Το φόρουμ θα κλείσει με διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή (18:00).
Τα πρόσωπα
Μεταξύ των προσκεκλημένων ο Χαβιέρ Κούσο Περμούι, ευρωβουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, γεννημένος το 1968. Καλλιτέχνης, εργαζόμενος τεχνικός ήχου της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, τη δεκαετία του 1980 έλαβε μέρος στο κίνημα των καταλήψεων των κοινωνικών κέντρων, συμμετείχε στον αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό αγώνα, σε κινήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης και στο συνδικαλισμό της βάσης. Το ενδιαφέρον του για τη γεωπολιτική, τις διεθνείς σχέσεις και τα στρατιωτικά ζητήματα πολλαπλασιάστηκε μετά τη δολοφονία του αδελφού του δημοσιογράφου Χοσέ Κούσο από αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιδρομής στα γραφεία του ανεξάρτητου Τύπου, στη Βαγδάτη 8 Απριλίου 2003. Συγκρότησε την «Ένωση αδελφών, φίλων και συναδέλφων του Χοσέ Κούσο» που έχει κατορθώσει να είναι η υπόθεση Χοσέ Κούσο η μόνη ανοικτή έρευνα στον κόσμο σήμερα για έγκλημα πολέμου που αφορά πέντε αξιωματικούς και διοικητές του αμερικανικού στρατού.
Θα συμμετέχει και η Ίνγκε Χέγκερ, βουλευτίνα του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) από το 2005. Προέρχεται από την πολιτική συσπείρωση Εκλογική Εναλλακτική για την Κοινωνική Δικαιοσύνη (Arbeit & soziale Gerechtigkeit –Die Wahlalternative, WASG), την οποία ίδρυσαν το 2005 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, διαφωνώντας με την πολιτική που εφάρμοζε ο τότε σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρτ Σρέντερ. Έχει αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα και ως ακτιβίστρια. Χαρακτηριστικά, τον Μάιο του 2010 μαζί με άλλους δύο βουλευτές του Die Linke συνόδευσε τη διεθνή βοήθεια που μετέφερε το καραβάνι αλληλεγγύης στη Γάζα, επιβαίνοντας στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» το οποίο κατέλαβαν στα διεθνή ύδατα ισραηλινοί στρατιώτες ενώ σκοτώθηκαν εννέα τούρκοι.
Από τιον Λίβανο προέρχεται ο Αλί Φαγιάντ, βουλευτής με τον πολιτικό συνασπισμό της «8ης Μαρτίου» (εκ μέρους της Χεζμπολάχ) από το 2009. Ο δρ Φαγιάντ είναι κοινωνιολόγος που ειδικεύεται στις σχέσεις μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών. Έχει διδάξει στο Λιβανέζικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και είναι διευθυντής στο Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ιδρύθηκε το 1993), έναν ερευνητικό οργανισμό που διεξάγει κοινωνικές και οικονομικές έρευνες για τον Λίβανο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ευάλωτα Κράτη: Διλήμματα Σταθερότητας στον Λίβανο και στον Αραβικό Κόσμο» (2008), στο οποίο πραγματεύεται το ότι οι συγκρούσεις, οι κρίσεις και η αστάθεια αποτελούν μέρος μιας αλυσίδας διλημμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου, ενώ με τις δυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις, την κατοχή και τις εσωτερικές συγκρούσεις στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη οι περισσότερες γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος, βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση ρευστότητας.
Παρών θα είναι και ο ισπανός οικονομολόγος Πέδρο Φερνάντες Μόντες, εκ μέρους της κίνησης «Σοσιαλισμός 21» (Asociación político cultural «Socialismo 21»). Εργάστηκε στην Τράπεζα της Ισπανίας μέχρι το 2002. Διετέλεσε καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Αλκαλά δε Ενάρες και στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, ισπανός οικονομολόγος που προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης του ευρώ. Είναι η ψυχή του ισπανικού μανιφέστου «Έξοδος από το ευρώ» που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Το κοινωνικό κίνημα Μέτωπο Πολιτών «Είμαστε η Πλειοψηφία» (Frente Cívico «Somos Mayoría»)θα εκπροσωπήσει ο ισπανός πολιτικός επιστήμονας Μανόλο Μορενέο, μέλος του ΚΚ Ισπανίας και του ομοσπονδιακού πολιτικού συμβουλίου της Ενωμένης Αριστεράς. Το Μέτωπο Πολιτών συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2012, πρότεινε 10 βασικά σημεία, ανάμεσα σ’ αυτά ελάχιστος μισθός 1.000 ευρώ, προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, δημιουργία δημόσιας τράπεζας και εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Ο Μ. Μορενέο σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2014, με τίτλο «Για την Ευρώπη ενάντια στο σύστημα του ευρώ», υποστηρίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη μια ριζοσπαστική, σοσιαλιστική και δημοκρατική ρήξη που να συνδέεται με την ενίσχυση των ισπανικών εργατικών τάξεων.
Στις εκδηλώσεις του φόρουμ θα είναι και ένας πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Λέτα (2013), ο Στέφανο Φασίνα, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας. Είναι οικονομολόγος με κοινωνιολογικές σπουδές και εκπροσωπεί μια νεότερη γενιά στελεχών. Τον Ιανουάριο του 2014 εξαιρέθηκε από το κυβερνητικό σχήμα λόγω των διαφωνιών του με την πολιτική γραμμή που εξέφραζε ο Ματέο Ρέντσι. Είχαν προηγηθεί διαφωνίες σχετικά με το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ιταλικής οικονομίας που προωθούσε η ηγεσία της Ευρωζώνης. Ο Στ. Φασίνα -ανήκει σε μια ομάδα βουλευτών και στελεχών η οποία καταγράφεται ως αντιφρονούσα μειοψηφία- σε πολλές τοποθετήσεις του σημειώνει ότι υπό τον Ρέντσι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επανατοποθετηθεί από την άποψη της πολιτικής κουλτούρας, του προγράμματος και των κοινωνικών συμφερόντων που επιδιώκει να εκφράσει. Η τροχιά που ακολουθούν τα κυβερνητικά μέτρα, από το νόμο για την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων μέχρι την αλλαγή του εκλογικού νόμου (δίνει μπόνους εδρών στο κόμμα που λαμβάνει το 40%) και τη σχολική μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Έχει φτάσει το τέλος μιας διαδικασίας που καθιστά σαφές ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Ο πρωθυπουργός μιλά για αλλαγή. Το πρόβλημα είναι ότι οι αλλαγές μπορεί να είναι θετικές, αλλά μπορεί να είναι και αρνητικές. Και οι οι παραπάνω αλλαγές είναι σημαντικές, αλλά αντιδραστικές.
Το πρόγραμμα των συζητήσεων
Παρασκευή 17:00-19:15 – Εργαστήρια
«Από την οικονομική στην πολιτική κρίση. Τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Ισπανίας» (Ενέα Μπόρια, Κίνημα ORA, Ιταλία – Γιάννης Κιμπουρόπουλος, δημοσιογράφος – Μανόλο Μορενέο, Μέτωπο Πολιτών «Είμαστε η πλειοψηφία», Ισπανία).
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η γεωπολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» (Κώστας Γούσης, Καμπάνια Αλληλεγγύης με την Αντιφασιστική Αντίσταση στην Ουκρανία – Μαρίγια Μουράτοβα, οργάνωση Borotba, Ουκρανία – Πέτρος Παπακωνσταντίνου , συγγραφέας-δημοσιογράφος).
«Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές αντιστάσεις ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ» (Τζόρτζιο Κρεμάσι, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλουργών FIOM, Iιταλία – Μπενουά Μαρτέν, Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας CGT Orange, Γαλλία – Αντώνης Νταλακογεώργος, ΓΓ Εργατικού Κέντρου Πειραιά, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού – Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση)
«Γαλλία: To αδιέξοδο της Αριστεράς, η άνοδος της Ακροδεξιάς και πώς ν’ αποφευχθούν» (Μισέλ Ντεσέν, Πολιτικό Κίνημα για τη Λαϊκή Απελευθέρωση, M’PEP, Γαλλία – Γιώργος Μητραλιάς, πρωτοβουλία Contra-xreos – Ζοέλ Περισό, Πολιτικό Κίνημα για τη Λαϊκή Απελευθέρωση, M’PEP, Γαλλία)
19:30-22:30 – Ολομέλεια
«Είναι η ΕΕ το κοινό μας σπίτι; Διδάγματα από το ελληνικό «πείραμα» σχετικά με την κρίση, το χρέος, την Ευρωζώνη και την ΕΕ» (Σέρτζιο Σεζαράτο, οικονομολόγος, Ιταλία – ‘Ινγκε Χέγκερ, βουλευτίνα Die Linke, Γερμανία – Στάθης Κουβελάκης, δρ King’s Kollege, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, ΜΑΡΣ – Ζακ Νικονόφ, Πολιτικό Κίνημα για τη Λαϊκή Απελευθέρωση, M’PEP, Γαλλία)
Σάββατο 10:30-13:30 – Ολομέλεια
«Η ΕΕ και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Αίτια και αποτελέσματα» (Αλί Φαγιάντ, βουλευτής Χεζμπολάχ, Λίβανος – Αποστόλης Φωτιάδης, δημοσιογράφος-ερευνητής στο θέμα ΕΕ και μεταναστευτική πολιτική – Χαβιέρ Κούσο Περμούι, ευρωβουλευτής Ενωμένης Αριστεράς, Ισπανία – Μορένο Πασκουινέλι, Campo Antiimperialista, Ιταλία)
17:00-19:15 – Εργαστήρια:
«H άνοδος του αντιδραστικού λαϊκισμού και του νεοφασισμού στην Ευρώπη» (Ζοέλ Περισό, Πολιτικό Κίνημα για τη Λαϊκή Απελευθέρωση, M’PEP, Γαλλία – Γιώργος Σαπουνάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Βίκτορ Σάπινοφ, οργάνωση Borotba, Ουκρανία – Δημήτρης Πατέλης, Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, ΜΑΡΣ)
«Είναι η μεσογειακή ALBA μια εναλλακτική στην ΕΕ;» (Μάουρο Κασάντιο, Δίκτυο Κομμουνιστών, Rete dei Comunisti, Ιταλία – Δημήτρης Καλτσώνης, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας του Κράτους και του Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σύλλογος Γ. Κορδάτος – Πέδρο Μόντες, «Σοσιαλισμός 21», Ισπανία)
«Η ΕΕ και η αριστερή κυβέρνηση: Το παράδειγμα της Ελλάδας και η ανάγκη μιας στρατηγικής ρήξεων» (Δημήτρης Μπελαντής, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Κώστας Μάρκου, μέλος Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ζακ Νικονόφ, Πολιτικό Κίνημα για τη Λαϊκή Απελευθέρωση, M’PEP, Γαλλία – Παναγιώτης Σωτήρης, Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, ΜΑΡΣ)
«Γερμανία: Το ευρώ σαν εργαλείο μιας νέας ιμπεριαλιστικής πολιτικής της άρχουσας τάξης» (Βίλχελμ Λάνγταλερ, Επιτροπή «EuroExit», Αυστρία – Κώστας Παπουλής, Σχέδιο Β – Τόμας Τσμρτσλι, Πρωτοβουλία .e.V. Duisburg, Γερμανία)
17:30-22:30 – Ολομέλεια
«Η Ευρωζώνη είναι το πρόβλημα, η έξοδος είναι η λύση. Πολιτικές και συμμαχίες για την Αριστερά» (Στέφανο Φασίνα, βουλευτής Δημοκρατικού Κόμματος, Ιταλία – Δημήτρης Μητρόπουλος, Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, ΜΑΡΣ – Μανόλο Μορενέο, Μέτωπο Πολιτών «Είμαστε η πλειοψηφία», Ισπανία – Αντώνης Νταβανέλος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ – Άγγελος Χάγιος, μέλος Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
Κυριακή 10:30-14:30 – Γενική συνέλευση
«Πώς θα συνεχιστεί το Αντι-ΕΕ forum»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.