«Γρίφοι» Κωνσταντοπούλου για την συμφωνία-Επικαλείται την κυπριακή εμπειρία

Με «γρίφους» τοποθετήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στο θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία μάλιστα επικαλέστηκε την κυπριακή εμπειρία την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Με «γρίφους» τοποθετήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στο θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία μάλιστα επικαλέστηκε την κυπριακή εμπειρία την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Υπενθυμίζεται ότι το κυπριακό κοινοβούλιο καταψήφισε τον Μάρτιο του 2013 την απόφαση του Eurogroup που προέβλεπε «κούρεμα» των καταθέσεων ενώ μετά από τον περιορισμό που επιβλήθηκε στην κίνηση των κεφαλαίων αναγκάστηκε μέσα σε έναν μήνα να υπερψηφίσει το μνημόνιο που επέβαλλαν οι δανειστές.

Κατά την συνάντηση που είχε η κυρία Κωνσταντοπούλου με τον κύπριο ομόλογό της Γ. Ομήρου δήλωσε ότι «ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων». «Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών», τόνισε ενώ υπογράμμισε ότι «σε τέτοιες στιγμές λοιπόν είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία αλλά και με επίγνωση να έχουμε το νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες». Έτσι αναφέρθηκε στο κυπριακό προηγούμενο χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει κάτι περαιτέρω: «Υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στα περί Grexit λέγοντας πως «ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών (σ.σ. το ευρώ) χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού, εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνιών και με θύμα τα δικαιώματά τους και τη Δημοκρατία». Και σημείωσε με νόημα: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τραυματική εμπειρία από τέτοιους εκβιασμούς και όσον αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με έχετε ακούσει πολλές φορές να κάνω μνεία σε αυτήν την εχθροπραξία που συνέβη το Μάρτιο του 2013 κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ομολόγους μας και στους κοινοβουλευτικούς σε όλη την Ευρώπη, να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά τέτοιοι εκβιασμοί να απευθυνθούν σε Κοινοβούλια».

Επικαλούμενη την επίσκεψη του κ. Ομήρου είπε ότι πραγματοποιείται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία «δοκιμάζονται αυτά που με πολύ κόπο, με μεγάλες θυσίες έχουν κατακτηθεί στις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο στην χώρα μας, όχι μόνο στη δική σας χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ενώ αναφέρθηκε στις αντίρροπες δυνάμεις που ενεργοποιούνται στην Ευρώπη λέγοντας ότι από τη μια πλευρά είναι εκείνες «που επιθυμούν να καθυποτάξουν τα Κοινοβούλια και τους λαούς, να εξαϋλώσουν και να εξαερώσουν τη δημοκρατική λειτουργία» και από την άλλη πλευρά «ενεργοποιούνται με πολλή δύναμη και ορμή εκείνοι και εκείνες οι οποίοι επιμένουν στη δημοκρατική, κοινοβουλευτική λειτουργία, ιδίως σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται ακριβώς στη δημοκρατική της ταυτότητα».

Δεν παρέλειψε δε να παραδώσει στον πρόεδρο του κυπριακού κοινοβουλίου το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, σύμφωνα με το οποίο «το μνημονιακό χρέος είναι στο σύνολό του παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο». Το πόρισμα το είχε αποστείλει πριν λίγες ημέρες και ηλεκτρονικά στον κ. Ομήρου ο οποίος με επιστολή του της εξέφραζε τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία της και την αλληλεγγύη του επ’ ωφελεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.