Υφεση στην Ελλάδα το 2015 προβλέπει η ΕΥ

Ύφεση στην Ελλάδα το 2015 προβλέπει η τριμηνιαίας έρευνα Eurozone Forecast (EEF) της ΕΥ ενώ εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2016. H ΕΥ σημειώνει πως η πρόοδος που επιτεύχθηκε το 2014, όταν η οικονομία βγήκε από έξι χρόνια ύφεσης, φαίνεται πλέον να έχει χαθεί, και είναι πιθανό η οικονομία να έχει επιστρέψει στην ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ύφεση στην Ελλάδα το 2015 προβλέπει η τριμηνιαίας έρευνα Eurozone Forecast (EEF) της ΕΥ ενώ εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2016.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τους τελευταίους εννέα μήνες η Ελλάδα επιζεί χωρίς καμία εξωτερική χρηματοδότηση και έχει υποχρεωθεί να στηριχθεί εξ ολοκλήρου στους δικούς της πόρους για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων.

Ενώ η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει διατηρηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της χώρας και η αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας έχουν πλέον σημαντικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα.

Η ΕΥ σημειώνει πως η πρόοδος που επιτεύχθηκε το 2014, όταν η οικονομία βγήκε από έξι χρόνια ύφεσης, φαίνεται πλέον να έχει χαθεί, και είναι πιθανό η οικονομία να έχει επιστρέψει στην ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι μετά από μια μικρή συρρίκνωση το 2015, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2016, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)», σημειώνεται στην έκθεση.

Ακόμη προστίθεται πως είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα προκαλέσει μια απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Αυτό με τη σειρά του θα αναγκάσει πιθανότατα την κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, πράγμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη.

Στη βάση αυτή ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας δήλωσε πως η άμεση ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές η οποία θα κατοχυρώνει οριστικά τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Ειδικά για την ευρωζώνη η έρευνα Eurozone Forecast αναφέρει πως η θετική εκκίνηση του 2015 για την ζώνη του ευρώ με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο – επίδοση ισχυρότερη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές ανταποκρίνονται στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Κατά την ΕΥ η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα ανέλθει στο 1,6% το 2015 και στη συνέχεια στο 1,9% για το 2016.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.