Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα είναι και πάλι σήμερα Τρίτη ο διεθνής Τύπος καταγράφοντας τον απόηχο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
«Ελληνική κρίση: Η Ευρώπη αυξάνει τις ελπίδες για συμφωνία μέσα στο επόμενο 48ωρο, ενώ ο Τσίπρας αναγκάζεται να καταπιεί τη λιτότητα», γράφει η «Telegraph».
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρέμεινε για ακόμη μια ημέρα «ζωντανό», προσφέροντας ελπίδες για την αποφυγή χρεοκοπίας προσθέτει το δημοσίευμα, καταγράφοντας παράλληλα όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για τις επόμενες 48 ώρες επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκαν να βάλουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους. «Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές θα βάλουν κάτω ξανά τις διαφορές τους την Τετάρτη σε έκτακτο Eurogroup» υπογραμμίζει.
Με θετική μάτια βλέπει τις εξελίξεις και ο βρετανικός Guardian. «Οι ελπίδες για συμφωνία αυξάνονται κατακόρυφα, ενώ η Αθήνα κερδίζει έδαφος», γράφει το δημοσίευμα ενώ κάνει λόγο για σανίδα σωτηρίας των ελληνικών τραπεζών.
«Η Ελλάδα έχει 48 ώρες να ολοκληρώσει την συμφωνία την ώρα που η ΕΕ εξετάζει το ελληνικό χρέος» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στην κυβέρνηση του ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα 48 ώρες για να δώσει την τελική ώθηση που απαιτείται για την ικανοποίηση των πιστωτών και να τερματίσει έτσι μια αντιπαράθεση που κρατά πέντε μήνες.
Οι ηγέτες των 18 χωρών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πάρει επιτέλους στα σοβαρά την επίτευξη μιας συμφωνίας μετά την υποβολή προτάσεων για μέτρα που άρχισαν να συγκλίνουν με τους όρους που θέτουν οι πιστωτές. Συμφώνησαν να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων για να εξασφαλίσει μια σημαντική συμφωνία την Τετάρτη ώστε οι ηγέτες να μπορέσουν να την υπογράψουν στο τέλος της εβδομάδας.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή μετά από μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο: «Οι ηγέτες της Ευρωζώνης σταθμίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως δεύτερο βήμα στις συζητήσεις για τη βοήθεια».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης ότι οι πιστωτές πρέπει να δεσμευθούν να συζητήσουν τις αλλαγές στο χρέος ως «δεύτερο βήμα» μετά την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες για τον προϋπολογισμό, την οικονομία και τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Όσον αφορά την επιμήκυνση ή τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους, αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε ένα δεύτερο βήμα. Πρέπει να υποδειχθεί ως ένα επόμενο βήμα, αλλά δεν θα είναι στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ολάντ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ έλαβε παρόμοια θέση. Αν και ένα τρίτο πρόγραμμα δεν υπάρχει τώρα στο τραπέζι, είπε, η βιωσιμότητα του χρέους είναι μέρος των συζητήσεων για τη βοήθεια (στην Ελλάδα). «Όσον αφορά το θέμα της ικανότητας της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται και της βιωσιμότητας του χρέους, αυτό δεν συζητήθηκε λεπτομερώς, αλλά κατέστη σαφές ότι το θέμα αυτό της δυνατότητας αυτοχρηματοδότησης πρέπει να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη σύνοδο.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε ότι το πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος έχει ήδη εστιασθεί. «Υπάρχει μία δέσμευση στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη σύνοδο κορυφής. Το κούρεμα φαίνεται να μην είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε, ενώ τρία στοιχεία της ατζέντας είναι η διάρκεια του χρέους, η περίοδος χάριτος για τη μη καταβολή τόκων και η μείωση του επιτοκίου.
«Η στροφή της Ελλάδα ζωντανεύει τις ελπίδες για συμφωνία», γράφουν οι Financial Times. Οι ελληνικές προτάσεις ως βάση εργασιών διατήρησαν τις ελπίδες για συμφωνία ζωντανές την Δευτέρα, ωστόσο ήρθαν πολύ αργά και δεν διέθεταν επαρκείς λεπτομέρειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η οριστική συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών προσθέτει το δημοσίευμα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και ο ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Νούναν πιέζουν για capital controls, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν τέθηκαν στο τραπέζι της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Ελληνική κρίση: Η ΕΕ κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες καλωσορίζουν τις ελληνικές προτάσεις της τελευταίας στιγμής» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Indepenent. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για συμφωνία καθώς οι δανειστές ελέγχουν την ελληνική προσφορά, με τον επικεφαλής του Eurogorup Γερούν Ντάισελμπλουμ να υπογραμμίζει ότι η τελική συμφωνία που θα απελευθερώσει την οικονομική βοήθεια στην Αθήνα για να αποφύγει την χρεοκοπία στις 30 Ιουνίου πρέπει να επιτευχθεί στη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις 25 Ιουνίου.
Διέξοδο στην ελληνική κρίση βλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, δεν οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ του ελληνα πρωθυπουργού και των δανειστών της. Ωστόσο, ο ίδιος έκανε ένα σημαντικό βήμα φέρνοντας νέες προτάσεις από την Αθήνα. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των ευρωπαϊκών αρχών», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.
Εκτενώς σχολιάζει και ο γερμανικός Τύπος τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης κατά την οποία σημειώθηκε πρόοδος προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Σε ανάλυσή της για την Σύνοδο Κορυφής και την συνεδρίαση του Eurogroyp της Δευτέρα η γερμανική Bild αναφέρει ότι το αδιέξοδο για τη διάσωση της Ελλάδας από μία χρεοκοπία συνεχίζεται. Και οι δύο έληξαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα προς το παρόν, ενώ επισημαίνει ότι θα υπάρξει συνέχεια την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας «εργαζόταν εδώ και μήνες» για αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.
«Ο ίδιος ήλπιζε προφανώς σε έναν συμβιβασμό της ΕΕ με γενναιόδωρες επιταγές… Ωστόσο έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι το ελληνικό πρόβλημα χρέους δεν λύνεται ούτε με μία συνάντηση σε κορυφαίο επίπεδο» τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Και καταλήγει: «Τα τεχνάσματα και την κοροϊδία των ελληνικών κυβερνήσεων, τη γνωρίζουν οι χώρες της Ευρώπης εδώ και χρόνια. Δεν αποκλείεται ότι στο τέλος θα αποδειχθούν όλα μία μπλόφα!»
«Τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt. Η Ελλάδα έλαβε μια τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας συμφώνησαν κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής να παρουσιάσουν αποτελέσματα ως το πρωί της Πέμπτης.
Γι’ αυτόν τον σκοπό θα συγκληθεί την Τετάρτη το βράδυ μια σύνοδος του Eurogroup. Μέχρι τότε επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι «απαραίτητη πολύ εντατική δουλειά».
Σε ό,τι αφορά τις νέες ελληνικές προτάσεις η Μέρκελ σχολίασε ότι αποτελούν «κάποια πρόοδο», όμως ξεκαθάρισε ότι «μένει να γίνει πολλή δουλειά και ο χρόνος για αυτό είναι πολύ σύντομος».
Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε εξάλλου ότι ελπίζει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν να λάβουν «τις απαραίτητες αποφάσεις».
Πάντως προς το παρόν, σχολιάζει η Welt, δεν είναι γνωστό τι επιπτώσεις θα έχει η νέα διορία, ως την Πέμπτη το πρωί, στους Έλληνες πολίτες, καθώς σημειώνει ότι ήδη έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες φοβούμενοι μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το θέμα της επιβολής ελέγχου κίνησης κεφαλαίων δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή σύνοδο.
Παράλληλα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, δεν θα μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα ζητήματα ως την Τετάρτη το βράδυ. Για παράδειγμα, εξηγεί, δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο διάστημα θα πρέπει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ή αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχει και η επιθυμία της Αθήνας για μια αναδιάρθρωση του χρέους της ή ακόμη και για μια απομείωση.
Κατά τη χθεσινή σύνοδο δεν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα υπογράμμισε η Μέρκελ, αλλά μόνο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για αυτό.
Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Δεν τίθεται προς συζήτηση η αναδιάρθρωση χρεών», ενώ ο Γιούνκερ σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να συζητηθεί το θέμα μιας απομείωσης του χρέους της Ελλάδας.
Τώρα, καταλήγει η Welt, παραμένει το ερώτημα αν θα διατηρηθεί η θετική δυναμική και τις επόμενες 48 ώρες. Κατά την αποχώρησή του από τη χθεσινή σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανακουφισμένος αλλά και σίγουρος για τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των πιστωτών, σχολιάζει η εφημερίδα.
«Διάσωση το τελευταίο λεπτό», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Η εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο πριν από το κλείσιμο της θύρας σημειώθηκε μια απρόσμενη τροπή: Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρε τα εμπόδια και απευθύνθηκε στους πιστωτές του. Απομένει μια δύσκολη αλλά εφικτή κούρσα προς την επίλυση της κρίσης, προσθέτει η Handelsblatt.
Ο Πολωνός πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είχε συγκαλέσει τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο ώστε να αποφευχθούν «τα χειρότερα», δηλαδή ένα χαοτικό Graxident, κάτι το οποίο τελικά ίσως πετύχει, σχολιάζει η εφημερίδα.
Η Frankfurter Allgemeine χαρακτηρίζει τη χθεσινή σύνοδο έναν «δύσκολο τοκετό», ενώ η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι «Τώρα ο Τσίπρας πρέπει να δράσει».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά την Αθήνα, όπως έδειξε η χθεσινή έκτακτη σύνοδος. Όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα επιτέλους να υιοθετήσει μέτρα περιορισμού των δαπανών, μόνο έτσι θα μπορέσει να αποφύγει αυτό που κανείς δεν θέλει, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η χθεσινή σύνοδος αποτέλεσε επιτυχία τουλάχιστον για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μετά την εκλογή του ζητούσε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να συζητήσουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της κρίσης χρέους της Αθήνας. Ο Τσίπρας ήθελε να συνομιλήσει, ήθελε να τον ακούσουν. Και αυτό ακριβώς πέτυχε χθες το βράδυ, συνεχίζει η εφημερίδα.
Όμως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, η Αθήνα πρέπει να κερδίσει και πάλι τη χαμένη της αξιοπιστία. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους μέτρα περιορισμού των δαπανών.
Τώρα, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, εναπόκειται στους πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ζήσουν, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Διότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να δείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι έκαναν μέχρι τελευταία στιγμή τα πάντα, αλλά πραγματικά τα πάντα, ώστε να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Μόνο έτσι τα κοινοβούλια στην Αθήνα, το Ελσίνκι, το Βερολίνο και οπουδήποτε αλλού θα δεχθούν αυτόν τον συμβιβασμό.
Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, οικονομικής βοήθειας και ελέγχων. Ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου και αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί με μικρά βήματα, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο διαπραγματευτικούς κύκλους.
Έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προωθήσει τον Ιούνιο μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις που δεν χρήζουν επικύρωσης από τη Βουλή και να λάβει μια δόση από το δεύτερο πρόγραμμα για να αποπληρώσει το χρέος στο ΔΝΤ. Μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 13 Ιουλίου οι θεσμοί θα ελέγξουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και μετά θα ενισχύσουν την Ελλάδα ώστε να είναι σε θέση να πληρώσει την επόμενη δόση των 3,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα είχε το περιθώριο να βγάλει το καλοκαίρι και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο, ας σημειωθεί, η Αγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να απορρίπτει. Τώρα, όπως δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαίων.