Για άλλα πήγαινε και άλλα βρήκε. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, έναν άνισο απολογισμό: Μερική επιτυχία σε πολιτικό επίπεδο, ναυάγιο στο οικονομικό. Μερική επιτυχία, επειδή ο έλληνας πρωθυπουργός πήρε επιτέλους εκείνο που ήθελε – μια πολιτική διαβούλευση. Ναυάγιο, επειδή από οικονομική άποψη η διαβούλευση ήταν καταστροφική, αφού τον υποχρεώνει να αποδεχθεί τους βασικούς όρους των δανειστών.
Με αυτό το φόντο, οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν πλέον σχεδόν σίγουρη την επίτευξη συμφωνίας στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Με αυτή την προοπτική συμφωνούν και τα «γεράκια» του γερμανικού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, όπως ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου ifo Ηανς Βέρνερ Ζιν, τα οποία δεν παύουν ωστόσο να μιλούν για «βρώμικο συμβιβασμό» και να δίνουν μια τελευταία μάχη χαρακωμάτων για την ανατροπή της συμφωνίας έστω και την τελευταία στιγμή προς όφελος του grexit – της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Μερικά ίχνη αμφιβολίας σχετικά με τις προθέσεις του Εurogroup ωστόσο μένουν. Κι αυτό επειδή ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συνεπικουρείται από τον «σκληροπυρηνικό» υφυπουργό του Τόμας Στέφεν, θεωρείται «απρόβλεπτος», δεδομένου ότι τελευταία δεν δέχεται οποιοδήποτε συμβιβασμό με την Αθήνα.
«Ο Σόιμπλε δεν μπορεί να χωνέψει, ότι μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να έχει έστω και μικρή επιτυχία και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει τον τορπιλισμό της συνεδρίασης στο Eurogroup προβάλλοντας νέες απαιτήσεις που είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτές από τους έλληνες διαπραγματευτές» προβλέπει ανώτατος αξιωματούχος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Οι περισσότεροι ομόλογοί του στο Eurogroup, προσθέτει, είναι ενδιάμεσα τόσο αρνητικά διατεθειμένοι έναντι του Γιάννη Βαρουφάκη, που δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να τους πάρει με το μέρος του.
Τέτοια περίπτωση πάντως, παραδέχεται ο ίδιος είναι πολύ απίθανη, επειδή θα τον έφερνε σε ρήξη με την Άνγκελα Μέρκελ. Και εκείνη, προσθέτει, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίτευξη συμφωνίας ύστερα μάλιστα από την τρέχουσα «άτακτη υποχώρηση» της Αθήνας.
Τα σενάρια που συζητούνται στο Βερολίνο είναι λοιπόν δύο: Το πρώτο και πολύ απίθανο είναι, ότι το Eurogroup θα απορρίψει την ελληνική πρόταση, οπότε θα κληθεί η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης να τα «μπαλώσει» με πολιτική απόφαση, που θα εμπεριέχει όμως – για να μην εκθέσει τους υπουργούς οικονομικών – και κάποια πρόσθετα μέτρα εις βάρος της Αθήνας.
Και το δεύτερο είναι, ότι το Eurogroup θα πει τελικά «ναι» με κάποιους ίσως ενδοιασμούς στην ελληνική πρόταση, κάτι που θα το κάνει κατόπιν αμέσως αποδεκτό και από τη σύνοδο κορυφής.
Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει και δυο άλλα διόλου ασήμαντα πλεονεκτήματα: Το πρώτο είναι, ότι έτσι θα επικυρωνόταν η μέχρι τώρα «ιεροτελεστική» διαδικασία στη λήψη αποφάσεων, που επέβαλε ότι οι αποφάσεις των κρατικών ηγετών στηρίζονται στις προ-αποφάσεις των θεσμών και του Eurogroup – κάτι που ήθελε να καταργήσει η Αθήνα με την κατευθείαν ανάθεση της λήψης των αποφάσεων στους κρατικούς ηγέτες. Και το δεύτερο, ότι τυχόν συμφωνία θα ενέτεινε την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση φέρνοντας την αντιμέτωπη με πολλούς καθοριστικούς παράγοντες εντός της Ελλάδας: με την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τμήμα της κοινοβουλευτικής της ομάδας, καθώς και με μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας – χώρια οι επιθέσεις και τα χλευαστικά σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αν λοιπόν η πολιτική απόφαση που ήθελε διακαώς ο κ.Τσίπρας αποφέρει ουσιαστικά μόνο αυτό που ακούγεται μέχρι στιγμής, ήτοι έναν περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος σε 1% για το 2015 και σε 2% για το 2016, και δεν συνοδευθεί τουλάχιστον από μια δήλωση των δανειστών για τον διακανονισμό του χρέους, τότε η οικονομική ήττα του θα εξελιχθεί σε πολιτική πανωλεθρία. Η αδημονία των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε με τη μαζική απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, θα μετατραπεί και σε πολιτική αντίσταση.
Η προσοχή στρέφεται βέβαια καταρχάς, στο πώς θα αντιδράσει ο «κόσμος» του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωση ήταν σήμερα γεμάτα με υποθέσεις και σενάρια που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, αποσχιστικές τάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ανασχηματισμό της κυβέρνησης με συμμετοχή του Ποταμιού ύστερα από τυχόν αποχώρηση των Ανελ, και εντέλει νέες εκλογές.
Ένα τέτοιο φιάσκο της ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν βέβαια εντελώς στο πνεύμα του κ.Σόιμπλε, παρόλο που ο ίδιος θα προτιμούσε την άμεση καθίζηση της. Στις επερχόμενες διεργασίες πάντως της γερμανικής Βουλής, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει την συμφωνία πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, όπως τονίζουν συνεργάτες του, δεν πρόκειται να προβάλει, βέτο. Έστω και με βαριά καρδιά θα δώσει το νεύμα της έγκρισης στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Διαφορετικά, η κρίση στην Αθήνα θα μεταφερόταν στο Βερολίνο και μάλιστα κατευθείαν στο κόμμα του – και αυτό δεν το θέλει προφανώς με τίποτα.