Την Τρίτη 23 Ιουνίου ο Δημήτρης Κοδέλας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τη συμφωνία και τα μέτρα που περιλαμβάνει{{{ audio1 }}}
Για τη συμφωνία και τα μέτρα που περιλαμβάνει
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ζούμε μέσα από εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Τον βιασμό ενός λαού που ταπεινώθηκε και προσβλήθηκε και επιστρέφουν αυτοί που ασέλγησαν πάνω τους, στον τόπο του εγκλήματος, θέλοντας να δώσουν τη χαριστική βολή. Η συμφωνία στην οποία οδεύουμε είναι μια συμφωνία, η οποία, κατά κοινή παραδοχή, δεν έχει σχέση με το δικό μας πρόγραμμα. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι πρέπει να αποφευχθεί, δεν πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα προσθέτει νέα βάρη και δεν θα δίνει διέξοδο στη χώρα. Προφανώς φτάνεις σε ένα σημείο που πρέπει να πεις ένα ναι ή ένα όχι σε μια συμφωνία. Ωστόσο, εγώ νομίζω ότι πιο ουσιαστικοί θα ήμασταν αν εξετάζαμε ουσιαστικά τι όροι και προϋποθέσεις χρειάζονταν για να παλευτεί μια πολύ καλύτερη συμφωνία και να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες η χώρα μας.
Έχω κάνει μια κριτική από νωρίς, από την 20η Φλεβάρη, όπου θεωρώ ότι υπήρξε μια λανθασμένη εκτίμηση, ότι θα βρεθεί με έναν σχετικά εύκολο τρόπο μια συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Και δυστυχώς, χάσαμε πολύ χρόνο και δεν αξιοποιήσαμε όλη αυτή τη διαθεσιμότητα που έδειξε ο κόσμος και ειδικά ο ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα που αυτή ήταν η δύναμή μας. Μια συμφωνία, η οποία δεν βγαίνει από το καθεστώς εσωτερικής υποτίμησης που ήταν μια βασική πτυχή του μνημονιακού καθεστώτος. Που σημαίνει, αντί να πάμε αντίστροφα, να ανακουφίζεται ο κόσμος και η κοινωνία από τα υπέρμετρα βάρη, πάμε και φορτώνουμε επιπλέον βάρη. Όπως π.χ. η αύξηση του ΦΠΑ. Επίσης, μια συμφωνία, η οποία προωθεί την περαιτέρω απελευθέρωση και απορρύθμιση της αγοράς, ευνοώντας τα μονοπώλια. Και μία συμφωνία, η οποία δίνει πράσινο φως στη συνέχιση του αποικιακού τύπου ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας μέσω ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς όχι είναι απλά εκτός πλαισίου, είναι κόντρα στο πλαίσιο του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι δεν πρέπει να έρθει μια τέτοια συμφωνία στην ελληνική Βουλή.
Όχι (δεν προτιμώ τη δραχμή, αλλά) προτιμώ η αστή χώρα να σταματήσει τον κατήφορο και την καταστροφή του μνημονίου και της λιτότητας. Να μην μας σύρουν σε μια συμφωνία, η οποία θα μας φέρει σε αντίθεση με όσα λέγαμε και για όσα μας ψήφισε ο κόσμος και ενάντια στις κοινωνικές ομάδες που δεν είναι απέναντί μας. Αντίθετα είναι αυτές, συστήματα του μνημονίου. Δεν μπορούμε να έρθουμε σε κόντρα με κινήματα που αναπτύχθηκαν και στηρίξαμε ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις και του ΤΑΙΠΕΔ. Γι’ αυτό δεν πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή (η συμφωνία) κι αν έρθει, προφανώς ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του κι εγώ θα αναλάβω τη δική μου. Δεν μπορεί να ψηφιστεί μια τέτοια συμφωνία.»