Αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, θα υπάρξει, όπως πληροφορούμαι, ανασχηματισμός της κυβέρνησης με πρώτο θύμα τον Γιάνη Βαρουφάκη (φωτογραφία). Εχουν πληθύνει οι φωνές που πιστεύουν ότι ο κ. Βαρουφάκης ως τώρα τορπίλιζε τη συμφωνία και θεωρούν απαράδεκτο στο παρά πέντε της συμφωνίας να επιτεθεί με άρθρο του στην «FAZ» εναντίον της κυρίας Μέρκελ λέγοντας ότι αυτή είναι αρμόδια για να αποφασίσει. Ρώτησα πάντως κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα αν υπάρχει θέμα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μου είπε ευθέως πως εκτιμά ότι η Ζωή θα ψηφίσει τη συμφωνία, δηλαδή θα πει «
ναι σε όλα». Αλλωστε μαθαίνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ορισμένοι διεμήνυσαν στην κυρία Κωνσταντοπούλου ότι αν δεν ψηφίσει τη συμφωνία
«τότε καλό είναι να αλλάξει… δουλειά».
Και ο Καμμένος φεύγει… μένοντας Αν και ο Π. Καμμένος δηλώνει δημοσίως ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, σας ενημερώνω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου της Κυριακής ετέθη στη συζήτηση η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ο κ. Καμμένος είπε στον Πρωθυπουργό:
«Αλέξη μου, όπως καλά ξέρεις, εγώ δεν έχω μιλήσει για τις διαπραγματεύσεις, αλλά για εμένα είναι θέμα αρχής η μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τα νησιά με στήριξαν και δεν πρόκειται να χάσω την πολιτική μου αξιοπρέπεια για τις καρέκλες…». Ο κ. Τσίπρας τον κοίταζε έκπληκτος και του είπε:
«Ακου να δεις, Πάνο, είναι απολύτως σεβαστές οι απόψεις σου, θα βρούμε τον τρόπο…». Ο υπουργός Αμυνας τότε πρότεινε να δοθούν ειδικές κάρτες έκπτωσης στους μόνιμους κατοίκους των νησιών, θέμα που ο κ. Τσίπρας δεν απέρριψε, λέγοντας ότι το λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Ουδείς πάντως που μετείχε στη σύσκεψη είχε την εντύπωση ότι καταρρέει η κυβέρνηση επειδή επίκειται αποχώρηση του κ. Καμμένου και ας βγήκε ο υπουργός στα κανάλια και έλεγε ότι θα παραιτηθεί.
«Μου πάει να γίνω υπουργός Αμυνας;» Ακόμη και ο Στ. Θεοδωράκης, που θεωρεί εμπόδιο τον κ. Καμμένο για να εισέλθει στην κυβέρνηση, δεν πιστεύει ότι ο υπουργός Αμυνας πρόκειται να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Αλλωστε, όπως μου είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ακόμη και αν φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι μπαίνει αυτός αυτόματα: «Μου πάει να γίνω υπουργός Εθνικής Αμυνας; Δεν νομίζω» είπε και πρότεινε να σχηματισθεί μετά τη συμφωνία (την οποία θα ψηφίσει όποια και αν είναι αυτή) μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, «προοδευτικής λογικής», όπως τη χαρακτήρισε, με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα, αλλά χωρίς τον κ. Καμμένο. Ε, τότε, όπως λέει, βλέπει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.
Πιο δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας παρά η επίτευξή της Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τώρα πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Προεξοφλούν, όπως μου είπε κυβερνητικός παράγοντας, ότι όχι μόνον θα υπάρξει συμφωνία, αλλά ότι αυτή θα είναι και βιώσιμη. Θεωρούν μάλιστα δεδομένο ότι θα συμφωνηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής και αναδιάρθρωση του χρέους. Και ήδη προετοιμάζονται για τη συμφωνία αυτή. Οπως μαθαίνω, στη Βουλή ετοιμάζουν δύο νομοθετήματα: το πρώτο θα αφορά την παράταση της συμφωνίας και το δεύτερο το Μεσοπρόθεσμο. Δεν έχει αποφασιστεί αν και τα δύο αυτά νομοθετήματα θα έρθουν την ίδια ημέρα και με ένα άρθρο ή με περισσότερα αλλά, όπως λένε, το δύσκολο δεν είναι τόσο η επίτευξη της συμφωνίας όσο η εφαρμογή της. Χωρίς όμως αναδιάρθρωσης του χρέους, δεν επαρκεί η όποια συμφωνία, γιατί τα χρήματα που θα προβλέπονται από τη συμφωνία δεν επαρκούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας: «Υπάρχουν πληρωμές των 25 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2016» λένε.
nnn
Τώρα, θα πείτε, γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει θεωρώντας τη συμφωνία δεδομένη; Επειδή, όπως αναφέρουν, για πρώτη φορά οι δανειστές έχουν δεχτεί εισπρακτικά μέτρα και όχι μόνον μέτρα περικοπών, αναγνωρίζουν το θέμα του χρέους και ότι υποχώρησαν όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρούν ακόμη ότι με τα μέτρα αυτά (αν πρώτα συμφωνηθούν, εν συνεχεία ψηφιστούν από τη Βουλή και, τέλος, αν εφαρμοστούν) μπορεί να εξοικονομηθεί, όπως λένε, περίπου 1% επί του ΑΕΠ «για να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει μέρος του προγράμματός του της Θεσσαλονίκης». Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας θεωρεί πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή: «Ελάχιστες περιπτώσεις αρνητικής ψήφου θα υπάρξουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η μισή ΝΔ θα ψηφίσει, όπως και το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ» λένε. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
nnn
Η ΝΔ θεωρεί ότι η συμφωνία είναι επαχθέστερη του e-mail Χαρδούβελη, ότι φέρνει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ και ότι μόνον η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία επηρεάζει αρνητικά πάνω από 2 εκατ. Ελληνες και δεν πρόκειται (εκτός απροόπτου) να την ψηφίσουν. Η Ντόρα Μπακογιάννη όμως δηλώνει ότι θα την ψηφίσει. Θα ψηφίσει σίγουρα την παράταση της συμφωνίας, αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα, εκτός αν η κυβέρνηση τα φέρει και τα δύο μαζί με ένα άρθρο. Το ΠαΣοΚ περιμένει να δει τη συμφωνία και μετά θα αποφασίσει.
Η Ελλάδα ανήκει στη δύση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καλεσμένος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, έστειλε ένα μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες: » Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς Ελλάδα» είπε «γιατί η Ελλάδα ήταν από καταβολής του σύγχρονου δυτικού κόσμου η ψυχή του». Υποστήριξε, ότι το μόνο κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς που επιβίωσε στην πορεία του σύγχρονου κόσμου είναι αυτό της ελεύθερης οικονομίας το οποίο όταν κινείται σε υγιείς βάσεις και με κοινωνικό πρόσωπο, μακριά από νεοφιλελευθερισμούς και αναπτυξιακές λιτότητες, τότε λειτουργεί υπέρ του ανθρώπου.
Με το ταγάρι στο Eurogroup
Με μια παλιά BMW προσήλθαν στο Eurogroup οι Γιάνης Βαρουφάκης και Ευ. Τσακαλώτος. Πρώτος βγαίνει από το αυτοκίνητο ο Γιάνης κρατώντας ένα κόκκινο σακίδιο. Πέρασε στο κτίριο από τους φύλακες χωρίς κανένα πρόβλημα. Ολοι άλλωστε τον αναγνωρίζουν. Εν συνεχεία επιχείρησε να περάσει ο Ευ. Τσακαλώτος κρατώντας ένα ταγάρι. Ο φύλακας τον είδε, ξαφνιάστηκε και τον σταμάτησε: «Ο κύριος;», ρώτησε. Ευτυχώς που βρέθηκε εκεί μία κυρία, μάλλον της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία είπε στον φύλακα: «Δικός μας είναι, να περάσει». Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν μπορεί τυπικά να συμμετάσχει στο Eurogroup στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά υπουργοί Οικονομικών.
Πρώτα τους «λαδώναμε», τώρα τους… γλυκαίνουμε
Θυμάστε τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που πρόσφερε λάδι στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη. Πολλές φορές άλλωστε στις επισκέψεις πρωθυπουργών ή υπουργών στην Κίνα, προσφερόταν λάδι στους Κινέζους ως δώρο. Ο Στ. Θεοδωράκης άλλαξε τις συνήθειες. Ετοίμασε δύο βαζάκια… μέλι από τα Χανιά και θα τα δωρίσει στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβί, ο οποίος νυμφεύθηκε πρόσφατα. Σου λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού… στο honeymoon χρειάζεται μέλι, όχι όμως όποιο- όποιο, αλλά μέλι από τα Χανιά.
HeliosPlus