Στρατούλης: «Δεν θα αυξηθούν οι εισφορές συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ»

«Θα μείνουμε σταθεροί στις προγραμματικές μας δηλώσεις και η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.

«Θα μείνουμε σταθεροί στις προγραμματικές μας δηλώσεις και η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς εργαζομένων και εργοδοτών, το οποίο φέρεται πως περιέχεται στην αντιπρόταση που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς ως ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι συντάξεις, ο κ. Στρατούλης ανέφερε πως «την τελική απόφαση θα την έχει ο πρωθυπουργός». Τόνισε, δε, ότι χθες ρωτήθηκε στη σύσκεψη πόσο στοίχισε η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο Δημόσιο και σημείωσε: «Κάθε μήνα το ασφαλιστικό σύστημα στερείται έσοδα πάνω από ένα 1 δισ. ευρώ, χάρη στην τρόικα». Το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση είναι θέμα της διαπραγμάτευσης είπε ο κ. Στρατούλης, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις».

Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς των συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντάς το υφεσιακό μέτρο.

Εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για την επίτευξη συμφωνίας, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι «η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ή δεν θα υπάρξει, και με αυτό το δεδομένο πάει ο πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις».

Για το ζήτημα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου του 2015, σημείωσε: «Η διαπραγματευτική ομάδα και η κυβέρνηση με διαβεβαιώνει ότι η όποια προσαρμογή θα γίνει σταδιακά. Αν πάνε σε συμφωνία για το 2016-2020 θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και κυρίως των ευάλωτων ομάδων».

Ακόμη, επισήμανε ότι μόνο τα εφάπαξ που θα έπρεπε να καταβληθούν στην περίπτωση που ισχύσει από τώρα η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο για το δημόσιο ταμείο.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «αν πας σε μία διαπραγμάτευση χωρίς το ενδεχόμενο της ρήξης, τότε μην πας καθόλου».
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί σε ενδεχόμενο ρήξης, απάντησε ότι «οι συνέπειες για τους δανειστές θα είναι πολύ χειρότερες από ότι για την Ελλάδα, η οποία μετά από δύο-τρεις μήνες θα ορθοποδήσει».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.