Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 18 Ιουνίου και έφεραν τη δεξιά στην εξουσία.
Η βασίλισσα «μου ανέθεσε την εντολή να διερευνήσω την πιθανότητα σχηματισμού μίας κυβέρνησης [πλειοψηφίας] από πολλά κόμματα […] Επιφορτίστηκα έντιμα με το έργο αυτό αλλά αντιλήφθηκα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό» δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση DR ο ηγέτης του κόμματος Venstre.
Θα συναντηθεί και πάλι την Δευτέρα με τη βασίλισσα για να πάρει επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι δύο μικρότεροι σχηματισμοί του δεξιού μπλοκ, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και οι συντηρητικοί, είχαν δηλώσει πως δεν θεωρούν υποχρεωτική τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα DF, που με το ιστορικά υψηλό ποσοστό του ξεπέρασε το Venstre και έγινε το μεγαλύτερο κόμμα του δεξιού μπλοκ χωρίς ο αρχηγός του να διεκδικεί το αξίωμα του πρωθυπουργού, είχε πει πολλές φορές ότι δεν θα συμμετείχε στην κυβέρνηση αν δεν είχε τη δυνατότητα να επηρεάσει την πολιτική.
Για την καθημερινή εφημερίδα Berlingske, τα δύο πιο πιθανά σενάρια είναι η συγκρότηση είτε μίας κυβέρνησης που θα αποτελείται μόνο από το Venstre είτε μίας δικομματικής κυβέρνησης του Venstre με το DF.
«Η είσοδος του DF στην κυβέρνηση θα ήταν μία νίκη τακτικής και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο» έγραψε ο Τόμας Λάρσεν, υπεύθυνος του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας.
Το DF έχει διαμηνύσει μέσω του Τύπου ότι θέτει τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Πρόκειται κυρίως για πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τη μετανάστευση και για μια αύξηση των δημοσίων δαπανών στις οποίες το Venstre θέλει να θέσει ανώτατο όριο.
Οι κυβερνήσεις στη Δανία είναι γενικά μειοψηφικές και για κάθε θέμα διαπραγματεύονται στο Κοινοβούλιο με τους συμμάχους τους και μερικές φορές με την αντιπολίτευση.