Συμμάχους για ευρωπαϊκό μέτωπο αναζητεί ο Σαμαράς

Την οδό της σκληρής γραμμής με την κυβέρνηση επιλέγει η Νέα Δημοκρατία, τα ηγετικά στελέχη της οποίας στέλνουν σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».

Την οδό της σκληρής γραμμής με την κυβέρνηση επιλέγει η Νέα Δημοκρατία, τα ηγετικά στελέχη της οποίας στέλνουν σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια». Για τη ΝΔ, που βλέπει να «ξυπνά η αστική τάξη» και να κινητοποιείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα με συγκεντρώσεις, αποτελεί στρατηγικής σημασίας η διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς της επιχειρεί να συμπήξει φιλοευρωπαϊκό μέτωπο, όχι εκλογικό, αλλά σε κοινωνικό επίπεδο, μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΝΔ με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει σε όλους τους συνομιλητές του τις τελευταίες ημέρες τον φόβο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής πολιτικής που είναι η συμπόρευση με την Ευρώπη. Επιδιώκει να εμφανιστεί η ΝΔ ως η βασική δύναμη που εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και προχωρεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να αποτρέψει τη ρήξη και την έξοδο από το ευρώ.

«Δεν έχω δικαίωμα να μην αγωνιστώ να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη. Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός. Αυτή η παράταξη έχει δώσει τα πάντα για την Ελλάδα ώστε να είναι στην Ευρώπη. Το οφείλουμε όλοι στην ιστορία της»
λέει σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς, γύρω από τον οποίο συσπειρώνονται λόγω και της συγκυρίας και των εξελίξεων πολλοί βουλευτές στη ΝΔ, ανεξάρτητα από διαφωνίες για τη στρατηγική του.
Συσπείρωση εν όψει σύγκρουσης


Σε μια χρονική στιγμή που τμήμα της αστικής τάξης αποφασίζει να ριζοσπαστικοποιηθεί, έστω και προσωρινά, η ΝΔ επιχειρεί να περάσει την εικόνα της πολιτικής δύναμης που μπορεί να ηγείται του ευρωπαϊκού μετώπου. Τα όσα διακυβεύονται για τη χώρα είναι σαφώς πιο σημαντικά από το να συντηρείται μια αδιέξοδη στην παρούσα φάση εσωκομματική συζήτηση για τη ΝΔ, τη φυσιογνωμία της, την ηγεσία της, το μέλλον της. «Οταν κινδυνεύει η πατρίδα, δεν υπάρχει χώρος για εσωκομματικά και εσωστρεφή συζήτηση» λένε στελέχη της ΝΔ, ακόμη και πρόσωπα που έχουν πολλές ενστάσεις για την ηγεσία, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Την υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν μια σειρά στελέχη που συμμετέχουν και στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, όπως οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μάκης Βορίδης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ολγα Κεφαλογιάννη, αλλά και άλλοι βουλευτές όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ο Κωστής Χατζηδάκης κ.ά.
Η κεντρική γραμμή είναι «επίθεση σε όλα τα μέτωπα» και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος στηρίζουν και επικροτούν τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις των πολιτών, ανεξαρτήτως κομμάτων, του ευρωπαϊκού μετώπου με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», όπως την περασμένη Πέμπτη στο Σύνταγμα, αλλά και η αυριανή στο ίδιο σημείο με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη για πάντα».
Ο κ. Σαμαράς δίνει μεγάλη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και κινούνται σε θεσμικό και κοινωνικό πεδίο, αλλά και στο μέτωπο, όπως λένε από τη ΝΔ, των πατριωτικών δυνάμεων. Εκτός από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έχει ξεκινήσει και έναν γύρο επαφών με διατελέσαντες πρωθυπουργούς, όπως προχθές με τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο και συζήτησε επί περίπου μία ώρα, ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί και με τον Λουκά Παπαδήμο.
Κεντρικός στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να ενδυναμώσει το φιλοευρωπαϊκό κίνημα, το οποίο κατά τον ίδιο είναι υπεράνω κομμάτων και προφανώς και της ΝΔ, και ετοιμάζεται να συναντηθεί και με προσωπικότητες του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της αγοράς.
Στα μέσα της εβδομάδας ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με ορισμένους ηγέτες κρατών-μελών.
Ωστόσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα καθώς ο ίδιος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να τη ζητήσει. Αν όμως τη ζητήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θεωρείται απίθανο να αρνηθεί ο κ. Σαμαράς, που δεν είναι αρνητικός και σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παυλόπουλο.
Φέρτε συμφωνία και… βλέπουμε


Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τις τελευταίες ημέρες πολλές τηλεφωνικές επαφές, όπως με τον κ. Γιούνκερ, αλλά και με άλλους παράγοντες της ευρωπαϊκής κεντρικής σκηνής, όπως π.χ. με τον Ελμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, κ.ά., αλλά και επαφές όπως με τον γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ. Ειδικά ο τελευταίος φέρεται να τον ρώτησε ποια θα είναι η στάση της ΝΔ όταν έλθει η συμφωνία στη Βουλή, αλλά λέγεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν του έδωσε ξεκάθαρη απάντηση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κείμενο.
Η ΝΔ θα επιμείνει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών και ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι από την πλευρά του προσπαθεί να βοηθήσει την ελληνική πλευρά, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επικοινωνία Μαξίμου – Συγγρού. «Αύριο είναι η ημέρα της κρίσεως» λένε για τη Σύνοδο Κορυφής. Η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αν βέβαια υπάρξει μια αναφορά των εταίρων στο χρέος την οποία θα μπορέσει η συγκυβέρνηση να αξιοποιήσει επικοινωνιακά.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται, σύμφωνα με συνομιλητές του, να προσανατολίζεται σε μια επί της αρχής θετική στάση αν η συμφωνία διατηρεί τη χώρα στην ευρωζώνη. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αφού για να γίνει αυτό πρέπει να αξιολογήσουν τη συμφωνία, ενώ το πιο πιθανό είναι να καταψηφίσουν εφαρμοστικούς νόμους.
Αν η ηγεσία της ΝΔ προκρίνει τελικά την ψήφιση επί της αρχής της συμφωνίας, ο κ. Σαμαράς δεν θα διαταράξει και τη σχέση του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ο ίδιος θα κερδίσει και πολιτικό χρόνο έναντι των διαφόρων αμφισβητιών του και αντιφρονούντων, οι οποίοι και αναμένεται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.
Στήριξη από Καραμανλή, πάγος στην Ντόρα


Πλήρη πολιτική στήριξη στον κ. Σαμαρά δίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά τις επί μέρους ενστάσεις που έχει για τη στρατηγική της ΝΔ. Ο ίδιος τονίζει σε όλους τους τόνους ότι προέχει η ενότητα της παράταξης και δεν υπάρχει χώρος για εσωστρέφεια και εσωκομματικές αναταράξεις. Αυτό είπε στον κ. Σαμαρά και στην ωριαία συνάντηση που έγινε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο σπίτι του προέδρου της ΝΔ στην Κηφισιά. Στη συνάντησή τους, την οποία ζήτησε ο κ. Σαμαράς και έγινε λίγες ώρες μετά την κατ’ ιδίαν συνομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Πρωθυπουργό, η οποία ενόχλησε πάρα πολλούς στην ΚΟ της ΝΔ, έγινε εκτενής συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις και υπήρξε ταύτιση απόψεων ως προς την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι δυο τους συζήτησαν και τη στάση της ΝΔ όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, με τον κ. Καραμανλή να τονίζει την ανάγκη να τοποθετηθεί θετικά το κόμμα από τη στιγμή που θα διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα όσα είπαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα εσωκομματικά, όπου υπήρξε ταύτιση απόψεων για επιστράτευση πολλών παλαιών στελεχών, ακόμη και «καραμανλικών», που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να φανεί ότι η Κεντροδεξιά εμφανίζεται ενωμένη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον τόπο και αφήνει στην άκρη τις όποιες προσωπικές ή πολιτικές διαφορές.
Αν με τον κ. Καραμανλή υπάρχει «ανοικτή γραμμή», υπάρχει ψυχρότητα με την κυρία Μπακογιάννη μετά και την επιλογή της να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Επρεπε να με ενημερώσετε πριν πάτε και όχι μετά» ήταν το ψυχρό σχόλιο του κ. Σαμαρά όταν του τηλεφώνησε η κυρία Μπακογιάννη για να τον ενημερώσει για το τι αποκόμισε από τη συνάντηση. Πολλοί την επέκριναν για την επιλογή της, ακόμη και ο αδελφός της κ. Μητσοτάκης, αλλά και πολλά άλλα στελέχη, όπως ο κ. Στυλιανίδης και η κυρία Κεφαλογιάννη.
Η επιστράτευση Ρουσόπουλου


Στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής επιστράτευσης εκλήθη στα… όπλα και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Ρουσόπουλος σιγά-σιγά αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο, όχι στην πρώτη γραμμή όμως, επί της επικοινωνιακής στρατηγικής της ΝΔ και επί της ουσίας θα είναι σύμβουλος του κ. Σαμαρά, με τον οποίο αποκατέστησε πλήρως σχέσεις. Την πρώτη κρούση έκανε στον κ. Ρουσόπουλο ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Η πρώτη διερευνητική συνάντηση πήγε καλά, αφού ο κ. Ρουσόπουλος επιθυμούσε την επαναδραστηριοποίησή του και πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για την επιστροφή στο «γαλάζιο» σύστημα εξουσίας. Ακολούθησαν άλλες τρεις συναντήσεις του κ. Ρουσόπουλου με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησαν για τη στρατηγική, πολιτική και επικοινωνιακή, της ΝΔ, ενώ υπήρξαν και συνομιλίες του με τον άλλον στενό συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρύσανθο Λαζαρίδη. Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ρουσόπουλο λύθηκαν και οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος, ενώ θετικός στην επιστροφή στην ενεργό δράση του άλλοτε στενού συνεργάτη του ήταν και ο Κώστας Καραμανλής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.