Ανησυχία επικρατεί στην αγορά της Υγείας, με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των εταιρειών υγειονομικού υλικού καθώς και τους φαρμακοποιούς να περιμένουν εναγωνίως συμφωνία με τους Ευρωπαίους και μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η αναστάτωση θα είναι μεγάλη.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι σε μια δύσκολη στιγμή μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας σε ό,τι αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Δυσκολία υπάρχει με τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία είναι νοσοκομειακά και ως επί το πλείστον εισαγόμενα. Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. Στον τομέα αυτόν, η εγχώρια παραγωγή είναι απειροελάχιστη.
«Δύο στοιχεία επηρεάζουν την αγορά: η ψυχολογία και η ρευστότητα. Ούτε στο ένα ούτε στο άλλο είμαστε καλά αυτή την περίοδο» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων.
Προβλήματα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, οι ελληνικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τεράστια θέματα χρηματοδότησης. «Υπάρχουν προβλήματα στις συναλλαγές με το εξωτερικό, διότι έχει χαθεί η πίστη. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση κόστους» τονίζει ο κ. Τρύφων και εξηγεί: «Αυτό σημαίνει προπληρωμή, αύξηση του κόστους εγγυητικών επιστολών για συμμετοχή σε συστήματα προμηθειών, μέχρι και ακυρώσεις κάποιων προσυμφωνημένων συνεργασιών, διότι αμφισβητείται η δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να τους προμηθεύουμε σε περίπτωση κρίσης».
Αυτή τη στιγμή –σημειώνει –η φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω της στάσης πληρωμών από τα νοσοκομεία, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για ενδεχόμενη επέκταση του φαινομένου και στον ΕΟΠΥΥ.
Οπως αναφέρει ο κ. Τρύφων, η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καλύψει τη χώρα σε φάρμακα πρωτοβάθμιας ή εξωνοσοκομειακής περίθαλψης σε ποσοστό 70%. Και φυσικά –επισημαίνει –θα δώσει το «παρών» για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε οποιαδήποτε δυσμενή συγκυρία για τη χώρα.
Το συνάλλαγμα
Εκεί που δεν μπορεί να παράσχει μεγάλη βοήθεια η ελληνική βιομηχανία είναι στην κατηγορία των νοσοκομειακών φαρμάκων, αφού πρόκειται για νέες καινοτόμες θεραπείες, στην πλειονότητά τους εισαγόμενες. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ έχει βρει, όμως, μια λύση και σε αυτό το πρόβλημα. «Αν το κράτος εξοικονομήσει συνάλλαγμα που φεύγει σήμερα στο εξωτερικό για την προμήθεια φαρμάκων πρωτοβάθμιας εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, θα είναι σε θέση με τα χρήματα αυτά να προμηθεύεται τα φάρμακα υψηλού κόστους που αφορούν ειδικές παθήσεις και δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα. Η ελληνική παραγωγή μπορεί να καλύψει σήμερα το 45%-50% κάποιων κατηγοριών νοσοκομειακών φαρμάκων».
«Η στάση μας είναι σταθερή και η ηθική μας δέσμευση δεδομένη» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Πασχάλης Αποστολίδης. Οπως αναφέρει, «οφείλουμε όλοι να θέσουμε πάνω απ’ όλα το δικαίωμα των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο –δικαίωμα το οποίοείναι αδιαπραγμάτευτο και πιστεύουμε ότι σύντομα η χώρα μαςθα αποκαταστήσει για όλουςσυνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας.Οι φαρμακευτικές εταιρείες είμαστε εδώ, με ψυχραιμία, συναίσθηση, και με την πεποίθηση ότι η θεραπεία για τα προβλήματα μπορεί να βρεθεί εγκαίρως».
Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κ. Παύλος Αρναούτης, λέγοντας ότι οι επαγγελματίες του χώρου τους έχουν «παγώσει» ουσιαστικά και μεταφορικά.
Ο κ. Αρναούτης προειδοποιεί ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας υπάρχει κίνδυνος να στερηθούν οι Ελληνες όχι απλώς εμπορεύματα, αλλά βασικά αγαθά Υγείας. «Από τα τεστ εγκυμοσύνης μέχρι τους μετρητές σακχάρου και πιο εξειδικευμένα διαγνωστικά και θεραπευτικά νοσοκομειακά υλικά. Ο λόγος; Δεν παράγονται στην Ελλάδα και δεν θα μπορούμε να τα εισάγουμε. Ηδη υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία».
Τα φαρμακεία
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος αναφέρει ότι ο κόσμος που μπαίνει στα φαρμακεία δεν διακατέχεται από πανικό και δεν αγοράζει φάρμακα για να τα έχει «καβάτζα». Ωστόσο, σημειώνει ότι τελευταίως παρατηρούνται αρκετές ελλείψεις στα φαρμακεία. Εκτιμά ότι αυτό συμβαίνει «επειδή κάποιες εταιρείες μπορεί να μην εφοδιάζουν την αγορά, όπως πρώτα, για να μειώσουν τα ποσοστά κινδύνου σε περίπτωση χρεοκοπίας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ