ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΟΛΥΛΑΣ
Τα κριτικά κείμενα
Φιλολογική επιμέλεια –
Εισαγωγή Θεοδόσης Πυλαρινός.
Εκδοση του Ιδρύματος
Κώστα και Ελένης Ουράνη
της Ακαδημίας Αθηνών, 2015,
σελ. 472, τιμή 27,69 ευρώ
Ο Ιάκωβος Πολυλάς (1825-1896) υπήρξε πρωτοπόρος κριτικός με σημαντικό έργο. Είναι η μεγαλύτερη μορφή της Επτανησιακής Σχολής μετά τον Διονύσιο Σολωμό. Διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινής, με εργασίες που μαρτυρούν τη γλωσσική του ευαισθησία. Η ποιότητα των έργων που περιλαμβάνει ο τόμος είναι αδιαμφισβήτητη και καίρια για τη νεοελληνική γραμματεία στα χρόνια εκείνα του 19ου αιώνα που διαμορφωνόταν η σύγχρονη μορφή της. Μια απαραίτητη επανέκδοση των κειμένων, ώστε να θεωρηθεί ο Πολυλάς υπό το πρίσμα των νέων αποτελεσμάτων της έρευνας και κυρίως χωρίς γλωσσικές προκαταλήψεις.
ΑΡΕΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τρυγών η φιλέρημος
Το θέατρο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη
και η αναζήτηση της καλλιτεχνικής
και εθνικοθρησκευτικής ταυτότητας
στο τελευταίο τέταρτο του
19ου και το πρώτο του 20ού αιώνα
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015,
σελ. 568, τιμή 31,50 ευρώ
Λησμονημένος ως διηγηματογράφος και παντελώς ανεξερεύνητος ως δραματουργός, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (1850-1929) παραμένει ο γνωστός-άγνωστος της νεοελληνικής λογοτεχνίας, στη σκιά του τρίτου του εξαδέλφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το βιβλίο επιχειρεί να εισαγάγει τον συγγραφέα στο πεδίο του πολιτικού φαινομένου του ελληνικού εθνικισμού στον 19ο αιώνα, το οποίο και επηρεάζει τις αισθητικές του επιλογές. Η εθνική ιστορία και ο εγχώριος εκκοσμικευμένος πολιτικός αλυτρωτισμός διαπλέκονται στo θέατρό του με τη μεταφυσική της Ορθοδοξίας. Το βιβλίο συνοδεύεται από την έκδοση του δράματός του «Πόλεως άλωσις».
KWAME ANTHONY APPIAH
Κοσμοπολιτισμός
Ηθική σε έναν κόσμο ξένων
Μετάφραση Ελένη Αστερίου.
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2015,
σελ. 256, τιμή 15,98 ευρώ
Ο φιλόσοφος, θεωρητικός του πολιτισμού και μυθιστοριογράφος Απάια γράφει ένα ηθικό μανιφέστο για έναν πλανήτη τον οποίο μοιραζόμαστε με περισσότερους από έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους. Θέτει παλιά ερωτήματα που έχουν καταστεί επείγοντα από την παγκοσμιοποίηση. Τι σημαίνει να είναι κανείς πολίτης του κόσμου; Τι οφείλουμε στους ξένους δυνάμει της κοινής ανθρώπινης υπόστασής μας; Μας προτρέπει να ξανασκεφτούμε τις ηθικές αρχές του κοσμοπολιτισμού, μιας μακραίωνης παράδοσης που απορρίπτει τον φυλετισμό και τον εθνικισμό για χάρη ενός ευρύτερου εναγκαλισμού της ανθρώπινης κοινότητας.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
Ο βασιλιάς έρχεται όποτε του καπνίσει
Εκδόσεις Αγρα, 2015,
σελ. 176, τιμή 14,50 ευρώ
Μια συλλογή διηγημάτων πάνω στην ευθραυστότητα των ανθρώπινων σχέσεων, στην αδυναμία μιας γενιάς να σχετιστεί, να διαχειριστεί τη φθορά, αλλά και να πενθήσει την απώλεια, να ξεμυτίσει από τη μοναξιά της. Είναι το τρίτο βιβλίο που εκδίδει ο συγγραφέας και μεταφραστής μετά τις συλλογές «Ο λοξίας» (Ινδικτος, 2008) και «Ζωή χαρισάμενη» (Πόλις, 2011). Ο έρωτας έρχεται όποτε του καπνίσει, αλλά από μόνος του δεν φτάνει για να στεριώσει σχέση. Οποτε της καπνίσει έρχεται η δουλειά, η ευτυχία, ακόμη και η έμπνευση. Η ξαφνική έκλαμψη που φωτίζει την ύπαρξή μας. Ο βασιλιάς βίος παίρνει πίσω ό,τι έχει χαρίσει, πάλι όποτε του καπνίσει.
ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΜΠΛΑΚ
Η ξανθιά με τα μαύρα μάτια –
Μυθιστόρημα με τον Φίλιπ Μάρλοου
Μετάφραση Μαρία Φακίνου.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 352, τιμή 18,11 ευρώ
Ο Μπέντζαμιν Μπλακ (ψευδώνυμο του ιρλανδού συγγραφέα Τζον Μπάνβιλ) ζωντανεύει και πάλι τον περίφημο ντετέκτιβ του Ρέιμοντ Τσάντλερ και το κάνει με τρόπο εντυπωσιακό. Βρισκόμαστε στις αρχές του 1950, ο Μάρλοου είναι ανήσυχος και μοναχικός, η δουλειά έχει πέσει. Τότε εμφανίζεται μια καινούργια πελάτισσα: νέα, όμορφη και με ακριβά ρούχα, του ζητεί να βρει τον πρώην εραστή της. Ο Μάρλοου σχεδόν αμέσως ανακαλύπτει ότι η εξαφάνιση του Νίκο Πίτερσον είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά από περίπλοκα γεγονότα. Σύντομα έρχεται σε σύγκρουση με μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του Μπέι Σίτι της Καλιφόρνιας.
Φρέαρ
Τεύχος 11
Μάιος 2015,
σελ. 224, τιμή 10 ευρώ
Με τέσσερις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού. Ο Μάριο Μελέντεθ συζητεί με τον σπουδαίο χιλιανό ποιητή Οσκαρ Αν. Ο Α. Καλδερόν και ο Δημήτρης Αγγελής συναντούν τον αμερικανό ποιητή Κρίστοφερ Μέριλ, υπεύθυνο του διεθνούς προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου της Αϊοβα. Ο γάλλος πεζογράφος Εμμανουέλ Καρέρ μιλάει στον Διονύση Σκληρή ενώ ο Στέφανος Ροζάνης στον Γιώργο Δουατζή. «Ταξίδι στον Αχέροντα» επιγράφεται, μεταξύ άλλων, το σχόλιο του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη για τις πρόσφατες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ