Η ακροδεξιά μεγάλη κερδισμένη στις εκλογές της Δανίας

Νίκη για την κεντροδεξιά συμμαχία του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν προβλέπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Δανίας, με καταμετρημένο το 50% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη χώρα.

Στροφή προς τα δεξιά πραγματοποιεί η Δανία. Όχι μόνο επειδή η κεντροαριστερή κυβέρνηση εγκατέλειψε την εξουσία, αλλά και επειδή το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα ξεπέρασε ακόμη και τις δικές του προσδοκίες.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει μια σκληρή μάχη. Οσο η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν, όμως, τόσο καθίστατο σαφές ότι το «Κόμμα του Λαού της Δανίας» θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της χώρας.

Το κόμμα έλαβε 21,1%, έναντι 12,3% πριν από τέσσερα χρόνια. «Το αποτέλεσμα ξεπερνά και την πιο άγρια φαντασία μου», δήλωσε ο Πέτερ Σκάαρουπ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος. «Είναι αλήθεια ότι στις εκλογές πηγαίνουμε καλύτερα απ’ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις, καθώς πολλοί δεν παραδέχονται ότι ψηφίζουν το κόμμα μας, αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φανταστικό».

Οι ακροδεξιοί λαμβάνουν 37 έδρες, τρεις περισσότερες από τους Φιλελεύθερους και 15 περισσότερες απ’ όσες είχαν.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, που περιλαμβάνει και το «Κόμμα του Λαού της Δανίας», εξασφαλίζει πλειοψηφία 90 εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που επιτρέπει στον ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Παρόλο που το ακροδεξιό κόμμα έλαβε περισσότερες ψήφους από τους Φιλελεύθερους (19,5%), και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στη χώρα μετά τους σοσιαλδημοκράτες (26,3%), κανένα από τα πολλά μικρά κόμματα της Δανίας δεν είναι διατεθειμένο να συμμαχήσει μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Κερδίσαμε την εκστρατεία, αλλά όχι τις εκλογές», δήλωσε η 48χρονη απερχόμενη πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παραίτησή της από το κόμμα.

Η χώρα παραμένει πληγωμένη από την επίθεση του 22χρονου γιου παλαιστινίων μεταναστών σε μια εκδήλωση και έξω από μια συναγωγή, στις 14 Φεβρουαρίου, από την οποία βρήκαν τον θάνατο δύο άνθρωποι και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η Δανία συγκαταλεγόταν ανέκαθεν ανάμεσα στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Η εισροή των μεταναστών, όμως, έχει προκαλέσει έξαρση των εθνικιστικών συναισθημάτων. «Η μετανάστευση αποτέλεσε ένα αποφασιστικό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές», τονίζει ο Κάσπερ Χάνσεν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο στον αριθμό των εργατών που φτάνουν από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στο είδος των επιδομάτων που λαμβάνουν και στο κατά πόσον η Δανία πρέπει να δέχεται περισσότερους μετανάστες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η στήριξη της ακροδεξιάς είναι τώρα αναγκαία προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. «Δεν φοβόμαστε να μπούμε στην κυβέρνηση, αν έτσι αυξάνουμε την πολιτική μας επιρροή», δήλωσε ο 45χρονος πρόεδρος του «Κόμματος του λαού της Δανίας» Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση.

Εκτός από τις ακραίες απόψεις του για τη μετανάστευση, το κόμμα αυτό διαφωνεί με τα άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς στα ευρωπαϊκά ζητήματα και στο ύψος των δημοσίων δαπανών για την κοινωνική προστασία. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1995 με στόχο την προστασία της «δανικής πολιτιστικής κληρονομιάς» και από το 2001 ως το 2011 πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή υπό την ηγεσία της χαρισματικής προέδρου του Πία Κάερσγκορντ. Την εποχή εκείνη, το κόμμα στήριξε διαδοχικές κυβερνήσεις μειοψηφίας της Δεξιάς, με αντάλλαγμα την υιοθέτηση δρακόντειων μέτρων για τη μετανάστευση.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αποδέχτηκε την ήττα της και παραιτήθηκε από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

«Δεν κερδίσαμε τις εκλογές και ηττηθήκαμε στην γραμμή του τερματισμού» δήλωσε η Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας (από το 2011), προσθέτοντας: «ηγεσία σημαίνει να αποχωρήσεις τη σωστή στιγμή, και αυτή η στιγμή ήρθε».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.