Κίνα: η κυβέρνηση απαγορεύει τη νηστεία κατά τo Ραμαζάνι

Αδιαλλαξία επιδεικνύει για ακόμη μία φορά η κινεζική ηγεσία, τουλάχιστον όσον αφορά την θρησκευτική ελευθερία, απαγορεύοντας το Ραμαζάνι σε περιοχές της δυτικής επαρχίας Σινγιάνγκ, πατρίδας της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Αδιαλλαξία επιδεικνύει για ακόμη μία φορά η κινεζική ηγεσία, τουλάχιστον όσον αφορά την θρησκευτική ελευθερία, απαγορεύοντας το Ραμαζάνι σε περιοχές της δυτικής επαρχίας Σινγιάνγκ, πατρίδας της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.
Μέλη του κόμματος, κοινωνικοί λειτουργοί, μαθητές και δάσκαλοι που ασπάζονται τον ισλαμισμό κλήθηκαν να μην νηστέψουν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ντιλξάτ Ραξίτ, ηγέτη των Ουιγούρων, ο οποίος κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί να ελέγξει την πίστη τους.
«Η πίστη των Ουιγούρων έχει πολιτικοποιηθεί και η αύξηση των ελέγχων θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρή αντίσταση», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «αποσπούν εγγυήσεις από γονείς οι οποίοι υπόσχονται ότι τα παιδιά τους δεν θα νηστέψουν κατά το Ραμαζάνι».
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφάλειας τροφίμων ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων που σερβίρουν φαγητό «χαλάλ» να κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τα οποία πωλούν τσιγάρα και αλκοόλ διατάχθηκαν να συνεχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανίου. Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν συμμορφωθούν, οι επιχειρήσεις τους θα σφραγιστούν.
Ακτιβιστικές οργανώσεις κατηγορούν το Πεκίνο ότι παρουσιάζει τους Ουιγούρους ως απειλή με απώτερο σκοπό τον περαιτέρω περιορισμό και έλεγχό τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι κινεζικές Αρχές επέρριψαν την ευθύνη για μια σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων εναντίον κυβερνητικών ιδρυμάτων αλλά και απλών πολιτών σε ομάδες ουιγούρων αυτονομιστών, οι οποίες, ωστόσο, εξακολουθούν να αρνούνται την εμπλοκή τους.
Την ώρα, πάντως, που το Πεκίνο κάνει λόγο για «πάταξη του θρησκευτικού εξτρεμισμού», οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν ανοιχτά για «θρησκευτική καταπίεση», προσδιορίζοντας ότι η κινεζική ηγεσία επιδιώκει να αποτρέψει την «ενστάλαξη της θρησκείας» σε δημόσιους φορείς. Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, η εκπαίδευση πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τη θρησκεία ούτως ώστε οι μαθητές να μην υπόκεινται σε «θρησκευτικές επιρροές».
.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.