Ρεκόρ εγκαταστάσεων αιολικής-ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας το 2014

Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2014 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με την έκθεση «REN21's» για την παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ΑΠΕ αποτελούν το 59% των νέων συνδέσεων παγκοσμίως.

Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2014 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με την έκθεση «REN21’s» για την παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ΑΠΕ αποτελούν το 59% των νέων συνδέσεων παγκοσμίως. Οι πολιτικές στήριξής τους σε 164 χώρες, οδήγησαν το περασμένο έτος στην ανάπτυξη της ηλιακής, της αιολικής και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, σε εγκαταστάσεις νέας ισχύος περίπου 135 GW, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σε 1.712 GW _ 8,5% μεγαλύτερη από το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα, για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε χωρίς παράλληλη αύξηση των εκπομπών CO2. Όπως καταδεικνύει η έκθεση, παρά την αύξηση της παγκόσμιας μέσης ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας τα τελευταία χρόνια κατά 1,5% και τη μέση αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 3%, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το 2014 ήταν αμετάβλητες σε σχέση με τα επίπεδα του 2013.
Η «αποσύνδεση» της οικονομικής ανάπτυξης από τις εκπομπές CO2, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ στην Κίνα, καθώς και στις προσπάθειες των χωρών του ΟΟΣΑ για την προώθηση πιο βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης της ενεργειακής απόδοσης και των ΑΠΕ.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι το κλειδί για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μόνο κατά δύο βαθμούς Κελσίου και την αποφυγή της επικίνδυνης αλλαγής του κλίματος», δήλωσε ο πρόεδρος του REN21 κ. Αρθούρος Ζερβός, στο Φόρουμ για την Ενέργεια στη Βιέννη, δίνοντας στη δημοσιότητα τη νέα έκθεση.
Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές ενέργειας όπως η αιολική, ηλιακή φωτοβολταϊκή (PV), και υδροηλεκτρική, αυξήθηκε κατά 128 GW από το 2013 σε 145 χώρες (σε σύγκριση με 138 χώρες πέρυσι). Στα τέλη του 2014, οι ΑΠΕ κάλυπταν περίπου το 27,7% του παγκόσμιου δυναμικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ικανοποιώντας περίπου το 22,8% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2014 η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών (177 GW) ήταν 48 φορές μεγαλύτερη από το 2004 (3,7 GW). Εξ ίσου σημαντική ήταν και η ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας _ από 48 GW το 2004 σε 370 GW το 2014.
Παγκοσμίως οι νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανανεώσιμα καύσιμα (μη συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών άνω των 50 MW) αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2013, φθάνοντας τα 270,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανανεώσιμα καύσιμα (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών), έφθασαν τα 301 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες ήταν δύο φορές μεγαλύτερες από τις επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα _ η δυναμική των ΑΠΕ διαφαίνεται εδώ και μία πενταετία.
Οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξημένες κατά 36% από το 2013, έφθασαν τα 131.3 δις δολάρια και βρέθηκαν για πρώτη φορά τόσο κοντά στο να ξεπεράσουν τις επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες ήταν 138.9 δις δολάρια το 2014. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 63% των παγκόσμιων επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από ένα δισεκατομμύριο δολάρια επένδυσαν σε ΑΠΕ οι Χιλή, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Νότια Αφρική και Τουρκία.
Με κριτήριο το ύψος των επενδύσεων οι ηγέτιδες χώρες ήταν η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Πρωτοπόρες χώρες στις επενδύσεις με κριτήριο το ύψος της επένδυσης κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το Μπουρούντι, η Κένυα, η Ονδούρα, η Ιορδανία και η Ουρουγουάη.
Σύμφωνα με την έκθεση, η εξάλειψη των ετήσιων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και στην πυρηνική ενέργεια, ύψους περίπου 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ. Όπως διευκρινίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι επιδοτήσεις αυτές διαιωνίζουν τις τεχνητά χαμηλές τιμές ενέργειας των πηγών αυτών, ενθαρρύνοντας τη σπατάλη και εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως δήλωσε η εκτελεστική γραμματέας του REN21 κυρία Κριστίν Λινς, «η δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τη χρήση των τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εξάλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας, θα καταστήσει σαφές ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη ενεργειακή επιλογή».
Η απασχόληση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επίσης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Το 2014, εκτιμάται ότι περίπου 7.700.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάστηκαν άμεσα ή έμμεσα στον τομέα.
Παρά την εντυπωσιακή αύξηση του δυναμικού των ΑΠΕ το 2014, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ή το 15% των κατοίκων του πλανήτη, εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, περίπου 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρές μορφές μαγειρέματος. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 147 GW, όλη Αφρική έχει μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γερμανία.
Η Έκθεση REN21’s Renewables 2015 Global Status Report είναι διαθέσιμη για το κοινό από τις 18 Ιουνίου (www.ren21.net/gsr).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.