Μέρκελ: «Όχι» στο Grexit – αλλά και η Αθήνα να βάλει το χέρι της

Ήρθε, είδε, αγόρευσε – και έκανε τους ακροατές του να χασμουριόνται από ανία. Μιλώντας στο βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγιερ είπε


Αποστολή, Βερολίνο

Ήρθε, είδε, αγόρευσε – και έκανε τους ακροατές του να χασμουριόνται από ανία. Μιλώντας στο βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγιερ είπε χιλιοειπωμένα πράγματα όπως: Ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει όμως να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της. Ότι για να γίνει εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας από το ταμείο στήριξης ESM, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να γίνει προηγουμένως «επιτυχές κλείσιμο» του προγράμματος. Ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο – και πάει κατά τον ίδιο πληκτικό τρόπο λέγοντας.
«Το Βερολίνο θέλει μια λύση» κατέληξε. «Αλλά αυτό προϋποθέτει, ότι και η Αθήνα θα κάνει ότι μπορεί για την επίτευξή της».

«Έγινε ξεκάθαρο, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει γραμμή» συμπέρανε αργότερα ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής των Πράσινων σε θέματα προϋπολογισμού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ. Η Άνγκελα Μέρκελ, πρόσθεσε, μιλάει μεν τελευταία με αυστηρότερο τρόπο για τις παλινωδίες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αυτό δεν την εμποδίζει όμως να επιμένει στον στρατηγικό της στόχο: Στη διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης, που συμπεριλαμβάνει σε αυτήν και την Ελλάδα.

Αυτή τη γραμμή θα εκφράσει, όπως όλα δείχνουν, και στο λόγο της για την Ελλάδα το πρωί της Πέμπτης στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Μην περιμένετε εκπλήξεις» έλεγε στενός συνεργάτης της. «Οι απόψεις της παραμένουν σταθερές και είναι λίγο ή πολύ γνωστές».

Όμως άλλες οι βουλές της καγκελαρίου, και άλλες εκείνες του Eurogroup. Κανείς στο Βερολίνο δεν περιμένει ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν τη γραμμή της «ελληνικό». Εξάλλου δεν θα υπάρξει καν η δυνατότητα γι αυτό. Ο λόγος, εξηγούσε γερμανός διπλωμάτης, θα δοθεί καταρχάς στον Γιάννη Βαρουφάκη για να παρουσιάσει τις νέες ελληνικές προτάσεις. Δεδομένου όμως ότι αυτός θα έρθει, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, με άδεια χέρια στις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει απάντηση από τους 17 ομολόγους του. «Η συζήτηση θα λήξει, όπως και στη Ρίγα, προτού σχεδόν αρχίσει» πρόσθεσε.

Η υπόθεση θα παραπεμφθεί έτσι στους πολιτικούς ηγέτες πρώτης γραμμής: την κ.Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και σε ορισμένους ηγέτες μικρότερων χωρών, όπως τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα. Ο λόγος ήταν την Τετάρτη για μια «μίνι» διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή φυσικά και του κ.Τσίπρα, στην οποία θα αναζητηθεί η πολυπόθητη από την Αθήνα «πολιτική λύση» – ένας προσωρινός, αλλά για όλους «επικερδής» συμβιβασμός. Ο τελευταίος, σύμφωνα με ότι ακούγονται στο Βερολίνο, θα συνίσταται σε μια περαιτέρω (την τρίτη ήδη) παράταση του προγράμματος κατά 4-5 μήνες, που θα περιλαμβάνει την σταδιακή εκταμίευση των δόσεων καθώς και ορισμένες βασικές παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Οι πιθανότητες για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας δεν είναι προφανώς λίγες. Αυτό φαίνεται και από τα τεκταινόμενα στο Βερολίνο. «Προετοιμάζουμε μια έκτακτη σύνοδο της γερμανικής Βουλής για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στην οποία θα έρθει η συμφωνία για επικύρωση» έλεγε στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών. «Ελπίζω η Αθήνα να μην χάσει και αυτή την ίσως ύστατη ευκαιρία».

Η αισιόδοξη αυτή είδηση αυτή σκέπασε, για λίγες τουλάχιστον ώρες, τις φωνές των πολιτικών «γερακιών» στο Βερολίνο, που ζητούσαν τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο επίμονα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης όμως, η ψυχωτική εμμονή στο grexit συνεχίζεται. Ο όρος αυτός έχει γίνει πλέον «cult», εικόνα – και σαν τέτοιος αυτονομείται και μπαίνει τώρα και στο εμπόριο ως «brandname», επώνυμο είδος.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο γερμανός επιχειρηματίας Ούβε Ντάλχοφ κατάθεσε ήδη τον Ιανουάριο στο ομοσπονδιακό Ίδρυμα Ευρεσιτεχνίας πατέντα για ένα λικέρ βότκας-λεμονιού με το όνομα grexit (αριθμός πρωτοκόλλου 3020150043184). Πράγμα που σημαίνει, ότι ο κακόηχος αυτός όρος βάζει μόνιμα πόδι στη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών – και θα μπει στην καθημερινή γλώσσα ακόμα και αν αποτραπεί τις επόμενες ημέρες το «μεγάλο grexit» στην υπόλοιπη οικονομία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.