Με την συζήτηση Αθήνας – τρόικας λίγο πρίν το οριστικό αδιέξοδο, το περιβάλλον στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης (η οποία κατά την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζεται), επιβαρύνεται δραματικά.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης εκλήφθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως μήνυμα αδιαλλαξίας και ανυποχώρητης στάσης, ενώ από τις συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη, αυτό που κυριάρχησε ήταν η πληροφορία περί μη αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Επιπλέον, τα περιστατικά των τελευταίων ημερών και το κλίμα αντιπαράθεσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Αθήνας και Επιτροπής, όπου η ενόχληση είναι πλέον δημοσιοποιημένη, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει επισήμως και δημοσίως ότι η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα, δεν ευνοεί την απεμπλοκή της συζήτησης, ούτε καν της διαδικασίας.
Πέραν αυτών, στις κρίσιμες ημέρες που απομένουν και καθώς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες κυριαρχεί η εντύπωση ότι προετοιμάζεται το έδαφος για ένα επίσημο τελεσίγραφο προς την ελλκηνική κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες, το περιβάλλον στην Αθήνα επιβαρύνεται από μία σειρά αποφάσεις και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.
Μεταξύ αυτών:
– η συνεδρίαση της «Επιτροπής Αλήθειας» για το χρέος, την Τετάρτη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παραστεί και ο Αλ. Τσίπρας. Με βάση την πορεία των συζητήσεων στην επιτροπή αυτή, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συνεδρίαση υπό την Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά πάσα βεβαιότητα θα προσθέσει άλλο ένα δραματικό επεισόδιο στην συζήτηση της Αθήνας με τους δανειστές της.
– Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κινητοποιήσει χιλιάδες πολίτες στο συλλαλητήριο συμπαράστασης προς την κυβέρνησης, σε μία ένδειξη τους πέυρους της λαϊκής απαίτησης να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις των δανειστών.
– Επιπλέον, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει το ταξίδι του στην Αγία Πετρούπολη, όπου στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ αναμένεται να έχει μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ενδεικτικές αυτές προγραμματισμένες πρωτοβουλίες και συναντήσεις γεννούν πολλά ερωτηματικά ως προς τα περιθώρια αποκατάστασης των σχέσεων και την δυνατότητα αποφυγής του αδιεξόδου.