Βαρουφάκης: Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουϕάκης, καθ’ οδόν για το Eurogroup του Λουξεμβούργου, μεταβαίνει το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου στο Παρίσι όπου θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία.

«Στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. Αυτήν την παράδοση εμείς, η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως. Αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές: οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζιτών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν αυτή την απλή αρχή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την Έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Υπουργός απάντησε «δεν το πιστεύω» στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει συμϕωνία την Πέμπτη στη συνάντηση του Eurogroup.

«Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, Υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμϕωνίες, αλλά συμϕωνία λύσης αυτής της πεντάχρονης, εξάχρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύϕεσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης στο ερώτημα αν θα συζητηθεί ή πιθανολογούμενη νέα πρόταση Γιούνκερ.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ. κ. Άνχελ Γκουρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι κ.κ. Βαρουϕάκης και Γκουρία συζήτησαν αρχικά κατ’ ιδίαν ενώ και κατόπιν η συνάντηση διευρύνθηκε με τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ μαζί με τους οποίους εκπόνησαν χρονοδιάγραμμα εϕαρμογής και από κοινού επίβλεψης μεταρρυθμίσεων που αϕορούν:

· Αγορές Προϊόντων

· Χονδρικό Εμπόριο

· Κατασκευαστικό Κλάδο

· Τραπεζικό Τομέα

· ΚΕΠ Επιχειρήσεων (One Stop Shops)

· Αγορά Εργασίας

· Προμήθειες Δημοσίου

· Μηχανισμούς Καταπολέμησης της Διαϕθοράς.

Αναλυτικά, μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράϕων, δήλωσε τα εξής:

Υπουργός: Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη για να αναδιαρθρώσει την Ελλάδα. Έχουμε μια πάρα πολύ ϕιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ο ΟΟΣΑ έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, αλλά και να προσϕέρει βοήθεια στην υλοποίηση και την εϕαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και με τους θεσμούς. Αποτελεί μέρος της ταυτότητας αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα- η οποία έχει προετοιμαστεί από την ίδια τη χώρα- και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός θα την υιοθετήσει με χαρά σε αντίθεση με άλλες ατζέντες στο παρελθόν, που χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ όνομα τη λέξη μεταρρύθμιση.

Ερ. Θα τις παρουσιάσετε αύριο;

Υπουργός: Οι συναντήσεις του Eurogroup είναι πολύ «ενορχηστρωμένες» και «χορογραϕημένες» ώστε να είναι δύσκολο να γίνουν εξονυχιστικές και λεπτομερείς συζητήσεις. Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο σε αυτό που θεωρούμε πολιτικό και ηθικό καθήκον δηλαδή το να ϕθάσουμε σε μια συμϕωνία πολύ – πολύ γρήγορα με τους εταίρους και τους θεσμούς.

Ερ. Μπορεί να υπάρξει συμϕωνία αύριο στη συνάντηση του Eurogroup;

Υπουργός: Δεν το πιστεύω. Οι συναντήσεις του Eurogroup δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ϕιλοξενούν νέες συζητήσεις που δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί από πριν. Δεν νομίζω ότι έχει λάβει χώρα τέτοια προετοιμασία και επίσης είναι λελογισμένη πεποίθησή μου ότι μια συμϕωνία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ερ. Θα συζητήσετε με τον κ. Γιούνκερ εϕόσον σας παρουσιάσει, όπως λένε οι πληροϕορίες, νέες βελτιωμένες προτάσεις;

Υπουργός: Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, Υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμϕωνίες, αλλά συμϕωνία λύσης αυτής της πεντάχρονης, εξάχρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύϕεσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ερ. Η έκθεση του κ. Στουρνάρα ήταν εξαιρετικά βίαια…

Υπουργός: Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. Αυτήν την παράδοση εμείς, η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως. Αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές: οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζιτών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν αυτή την απλή αρχή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.