Τουρκία: Χάσμα Γκιούλ-Ερντογάν αποκαλύπτει νέο βιβλίο

Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του Αχμέτ Σεβέρ, στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, δεν αφήνει καμμία αμφιβολία ότι η ένταση μεταξύ Γκιούλ και Ερντογάν κορυφώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις - ιδίως μετά την εξέγερση στο Πάρκο Γκεζί, και το σκάνδαλο διαφθοράς υπουργών τον Δεκέμβριο του 2013.

Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο του Αχμέτ Σεβέρ, στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, δεν αφήνει καμμία αμφιβολία ότι η ένταση μεταξύ Γκιούλ και Ερντογάν κορυφώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις – ιδίως μετά την εξέγερση στο Πάρκο Γκεζί, και το σκάνδαλο διαφθοράς υπουργών τον Δεκέμβριο του 2013.
Σύμβουλος Τύπου επί 12 χρόνια του Γκιούλ, ο Σεβέρ αποκαλύπτει επίσης ότι ο συνιδρυτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Γκιούλ είχε επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι οι Ερντογάν και Νταβούτογλου ενεργούσαν σαν να ήταν ηγέτες της Συρίας ή της Αιγύπτου, προς βλάβην των τουρκικών συμφερόντων.
Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουνίου, αποκαλύπτει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλ – που υπήρξαν επί δεκαετίες σύντροφοι – σε μια σειρά από βασικά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Στο «12 Χρόνια με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ» ο Σεβέρ γράφει ότι ο Γκιουλ είπε στον Ερντογάν και στα ανώτατα στελέχη του ΑΚΡ μετά την αποκάλυψη των παράνομων παρακολουθήσεων και τις έρευνες για διαφθορά το 2013 ότι οι κατηγορούμενοι υπουργοί θα πρέπει είτε να απολυθούν ή να παραιτηθούν.

Το μέλλον αυτών των πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου, που αθωώθηκαν σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, χάρη στην πλειοψηφία του ΑΚΡ, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό θέμα στις συνομιλίες για την κυβέρνηση συνασπισμού σήμερα.

Σύμφωνα με το βιβλίο, σε μια συνάντηση με τους συμβούλους του, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2014, ο Γκιούλ είπε ότι αν ξαναγινόταν πρωθυπουργός μετά την ανάδειξη του Ερντογάν στην προεδρία, τότε θα άλλαζε πορεία στη χώρα.

«Θα ξαναζωντάνευα την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Θα διόρθωνα τα λάθη στην εξωτερική πολιτική. Η χώρα είναι πάρα πολύ πολωμένη και θα λάμβανα μέτρα για να διορθωθεί αυτό. Θα εστίαζα στον εκδημοκρατισμό. Θα έστελνα τους τέσσερις υπουργούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο Γκιούλ σύμφωνα με το βιβλίο.

Το ΑΚΡ πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριό του μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία στις 27 Αυγούστου 2014, μόλις μία ημέρα προτού λήξει επισήμως η θητεία του Γκιούλ στην προεδρία.

Στο συνέδριο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επελέγη ως νέος ηγέτης του ΑΚΡ και πρωθυπουργός, κλείνοντας τον δρόμο στον Γκιούλ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.