Γιουσούφ Κανλί: «Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για την επίλυση του Κουρδικού»

Η καλύτερη λύση για την Τουρκία είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέει στο «Βήμα» ο Γιουσούφ Κανλί

Η καλύτερη λύση για την Τουρκία είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέει στο «Βήμα» ο Γιουσούφ Κανλί, από τους κορυφαίους αρθρογράφους της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ». Και διαβλέπει μια ιστορική προοπτική: την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού.
Τι πιστεύετε για το εκλογικό αποτέλεσμα;
«Ο λαός ήθελε αλλαγή. Είχε απαυδήσει με τη νεο-οθωμανική προσέγγιση του Ερντογάν, τη συνεχή ένταση που δημιουργούσε, τη φιλοδοξία του να γίνει ένας υπερπρόεδρος. Το ΑΚΡ έχασε σχεδόν 10 μονάδες. Παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα αλλά χωρίς να μπορεί να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Οι Τούρκοι, έξυπνα, ψήφισαν το κουρδικό HDP, παρά τις κατηγορίες για τρομοκρατία και διασυνδέσεις με το ΡΚΚ που του προσήπταν. Ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από το ΑΚΡ ήταν να δώσουμε τις έδρες του στο HDP, όχι μόνο στις κουρδικές περιοχές αλλά και στη Δυτική Τουρκία. Το σχέδιο αυτό λειτούργησε».
Οι εκλογές θεωρήθηκαν θρίαμβος της δημοκρατίας στην Τουρκία. Αυτό όμως έγινε εφικτό και χάρη στις αλλαγές που εισήγαγε ο Ερντογάν.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ερντογάν βοήθησε τους Κούρδους να κάνουν ένα πολιτικό κίνημα. Αλλά είναι σαν να έχεις ένα ποτάμι. Μπορείς να κατασκευάσεις ένα φράγμα για να παράγεις ηλεκτρικό ρεύμα ή να κάνεις αρδευτικά έργα. Αν δεν κάνεις τίποτα, μπορεί να προκληθούν πλημμύρες. Συνεπώς δεν είμαι σίγουρος αν ο Ερντογάν αποφάσισε να χειραγωγήσει αυτό που είχε ήδη μπει στο αυλάκι ή το βοήθησε να βρει τον δρόμο του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το άνοιγμα προς τους Κούρδους ήταν πετυχημένο διότι έφερε την Τουρκία σε ένα σημείο στο οποίο όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται επίλυση του Κουρδικού. Πριν από 20 χρόνια όσοι επιθυμούσαν πολιτική λύση στο πρόβλημα ήταν μειοψηφία διότι το πρόβλημα ήταν κυρίως η τρομοκρατία. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να το λύσουμε μέσω διαλόγου. Οχι μόνο αυξήθηκαν όσοι επιθυμούν πολιτική λύση αλλά και υποχώρησε η τρομοκρατία. Ο Ερντογάν συνέβαλε πολύ σε αυτό –κυβερνά 13 χρόνια.
Οταν ανέβηκε στην εξουσία, ο λαός τον υποστήριξε ανεπιφύλακτα γιατί είχε απαυδήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ΑΚΡ μπορούσε να είχε κάνει θαύματα στην Τουρκία. Το έκαναν τα πρώτα πέντε χρόνια αλλά στη συνέχεια έγιναν ναρκισσιστές, άρχισαν να λατρεύουν τους εαυτούς τους. Ο θρίαμβος της δημοκρατίας στις εκλογές είναι αναμφισβήτητος γιατί για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία απαλλαγήκαμε από μια κυβέρνηση πλειοψηφίας όχι με στρατιωτικό πραξικόπημα ή παρόμοιες μεθόδους αλλά μέσω της δημοκρατίας. Αν είχαμε κάνει το ίδιο το 1960, αντί του πραξικοπήματος και της εκτέλεσης του πρωθυπουργού (Μεντερές) και δύο υπουργών, η Τουρκία θα ήταν πολύ καλύτερη σήμερα. Την περασμένη Κυριακή λειτούργησε η δημοκρατία και το ΑΚΡ αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών».
Αναμένετε μια κυβέρνηση συνασπισμού ή αστάθεια;
«Για να ολοκληρώσουμε τη δημοκρατική επανάσταση, αυτή πρέπει να αντικατοπτριστεί και στην κρατική μηχανή. Τα τελευταία 13 χρόνια το ΑΚΡ δημιούργησε μια νέα Τουρκία μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο το κόμμα έγινε το κράτος, έβαλε τους ανθρώπους του παντού. Σήμερα πρέπει να αποκαταστήσουμε το κράτος με δημοκρατικό τρόπο. Γι’ αυτό τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνουν μαζί 60%, πρέπει να αποτελέσουν την εναλλακτική: να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού γιατί, αν επιθυμούμε ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη ανάμεσα στο HDP και στο ΜΗΡ. Αν συμφωνήσουν οι δύο αυτές εθνικιστικές πλευρές μεταξύ τους, η λύση θα είναι βιώσιμη και προς όφελος όλων. Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει άλλη ανάφλεξη του Κουρδικού. Τώρα μας παρουσιάζεται η χρυσή ευκαιρία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.