Κλάους Ρέιβ: Οχι άλλο κάρβουνο, ο άνεμος είναι φθηνότερη ενέργεια

Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης για έξοδο από την κρίση. Για μακροπρόθεσμες επενδύσεις όμως απαιτείται πολιτική σταθερότητα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο δρ Κλάους Ρέιβ

Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης για έξοδο από την κρίση. Για μακροπρόθεσμες επενδύσεις όμως απαιτείται πολιτική σταθερότητα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο δρ Κλάους Ρέιβ, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, δηλαδή της διεθνούς ενώσεως της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Ρέιβ, η καύση των ορυκτών πόρων, που χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθούν, αποτελεί μια… απολιθωμένη προσέγγιση.
Τα λεγόμενά του θα μπορούσαν να συνοψιστούν στη γνωστή κινηματογραφική ατάκα «Οχι άλλο κάρβουνο». Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο κ. Ρέιβ, η αιολική ενέργεια που παράγεται σε ηπειρωτικές περιοχές είναι φθηνότερη από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο ή την πυρηνική, όταν λαμβάνονται υπόψη το κόστος εξωτερικών παραγόντων, όπως η ποιότητα του αέρα, η τοξικότητα για τον άνθρωπο και η κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Ρέιβ θα παρευρεθεί αύριο, Δευτέρα, στις εκδηλώσεις που οργανώσει η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) στην Αθήνα με αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου.
Η αιολική ενέργεια διαφημίζεται ως «φθηνή και περιβαλλοντικά φιλική». Ποια η διαφορά στο κόστος παραγωγής μιας κιλοβατώρας από αιολική ενέργεια και μιας από ορυκτά καύσιμα;
«Η αιολική ενέργεια είναι η φθηνότερη επιλογή σε πολλές χώρες (Βραζιλία, Μεξικό, Τουρκία, Νότια Αφρική και Κίνα), καθώς και σε περιοχές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της ΕΕ για το 2014, η ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο σε ηπειρωτικές περιοχές είναι φθηνότερη από τον άνθρακα, το φυσικό αέριο ή την πυρηνική, όταν λαμβάνεται υπόψη το κόστος εξωτερικών παραγόντων, όπως η ποιότητα του αέρα, η τοξικότητα για τον άνθρωπο και η κλιματική αλλαγή: το ευρωπαϊκό μέσο κόστος για την αιολική είναι 105 ευρώ ανά MWh ενώ για τον άνθρακα και το φυσικό αέριο γύρω στα 233 και 164 ανά MWh αντίστοιχα. Επιπλέον, η αιολική ενέργεια δεν καταναλώνει σχεδόν καθόλου νερό, ενώ έχει να ανταγωνιστεί τον επιδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό τομέα των ορυκτών καυσίμων. Επενδύοντας στον άνεμο μειώνονται τα κόστη ουσιαστικά και μόνιμα».
Για την Ελλάδα υπάρχει ο δεσμευτικός στόχος για εγκατάσταση 7.500 MW αιολικής ενέργειας ως το 2020, όταν σήμερα είναι εγκατεστημένα μόνο 2.000 MW. Είναι εφικτό εν μέσω οικονομικής κρίσης και ύφεσης στην ηλεκτρική αγορά να υπάρξει ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας;
«Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της λύσης για έξοδο από την κρίση. Εχουμε και λέμε: μείωση του εθνικού «λογαριασμού» καυσίμων, επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενθάρρυνση στην προσέλκυση έργων και κεφαλαίου για επενδύσεις σε μια γνωστή μορφή ενέργειας. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σύμβολο για έναν φιλικό προς το περιβάλλον τουρισμό στα όμορφα ελληνικά νησιά. Η εγκατάσταση 1.000 MW τον χρόνο δεν είναι και τόσο ανέφικτη πρόκληση. Υπάρχει ωστόσο ένα τεράστιο «αλλά»: η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε επένδυση αλλά κυρίως για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας».
Η μη αποδοχή της αιολικής ενέργειας από τις τοπικές κοινωνίες είναι ελληνικό φαινόμενο ή το συναντάτε και αλλού;
«Η αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας. Αν δεν ενημερώσεις τους πολίτες σωστά πριν από την επένδυση, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υλοποιηθεί. Αυτό συμβαίνει σε όλον τον δημοκρατικό κόσμο. Οι Αμερικανοί αναφέρονται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ΒΑΝΑΝΑ» (Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anybody –Δεν κατασκευάζεις τίποτα οπουδήποτε κοντά σε κάποιον). Η πιο επιτυχημένη στρατηγική που έζησα στην πατρίδα μου, στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας, είναι η οικονομική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Οι πολίτες γίνονται μέτοχοι και κερδίζουν οι ίδιοι προσωπικά, όπως και το σύνολο της κοινότητας».
Πανευρωπαϊκά γίνεται μια τεράστια συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια. Τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές όταν, π.χ., οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια μόνο όταν φυσάει ή τα φωτοβολταϊκά μόνο στη διάρκεια της ημέρας;
«Η αιολική ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στην Ενεργειακή Ενωση παράλληλα με τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Υπάρχουν δεσμευτικοί στόχοι για το 2020 και φιλόδοξοι στόχοι για το 2030. Για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το δίκτυο. Το επίπεδο διασυνδεσιμότητας είναι ακόμη χαμηλό, μόλις στο 20%. Και όπως λέω, «δεν υπάρχει μετάβαση χωρίς μετάδοση». Οσο μεγαλύτερο το δίκτυο τόσο καλύτερη είναι η ενσωμάτωση των ΑΠΕ και πιο ασφαλής η τροφοδοσία του δικτύου. Η υδροηλεκτρική ενέργεια θα έχει υποστηρικτικό ρόλο στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης. Παράλληλα αναπτύσσονται και δοκιμάζονται για εφαρμογή στα νησιά έξυπνες αποθήκες ενέργειας».
Ποια είναι όμως τα γενικότερα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της αιολικής ενέργειας;
«Είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά: αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περιορισμός των εισαγόμενων καυσίμων, αποφυγή της αστάθειας των τιμών, αποκέντρωση και βελτιστοποίηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Η καύση των ορυκτών πόρων που χρειάζονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθούν είναι μια… απολιθωμένη προσέγγιση. Ανήκει στο παρελθόν. Η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και τον ήλιο αποτελεί το μέλλον. Και η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια του 21ου αιώνα: δεν υπάρχει επικοινωνία χωρίς ηλεκτροδότηση, τοπικά αλλά και παγκόσμια. Και κάτι ακόμη: με την καθαρή ενέργεια αποφεύγουμε συγκρούσεις σε περιοχές με σπάνιους πόρους. Ο άνεμος και ο ήλιος ανήκουν σε όλους».


Ιδανική χώρα
Τα εύσημα στην Κίνα για τα αιολικά πάρκα

Ποια χώρα θεωρείτε ιδανικό παράδειγμα για ανάπτυξη αιολικών πάρκων και γιατί;

«Δυστυχώς δεν υπάρχει ευρωπαϊκός ή παγκόσμιος διαγωνισμός χωρών για την αιολική ενέργεια. Υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες στον χώρο της αιολικής ενέργειας σε περισσότερες από 80 χώρες, 24 έχουν εγκαταστήσει πάνω από 1.000 MW και 11 περισσότερα από 5.000 MW. Πέρυσι πιάσαμε νέο ρεκόρ με την εγκατάσταση 51.000 MW ανεβάζοντας τον… λογαριασμό κοντά στις 370.000 MW. Τα περισσότερα εύσημα αποδίδονται στην Κίνα: 23.000 MW τον περασμένο χρόνο, πάνω από 90.000 MW συνολικά εγκατεστημένης ισχύος, φιλόδοξα σχέδια και πρωτοπόρες εταιρείες. Και αν λάβει κανείς υπόψη του την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Κίνα, η αιολική ενέργεια συμβολίζει καθαρό αέρα και ένα καλύτερο μέλλον».
Μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα του θορύβου από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών;

«Οσο υψηλότερη είναι η ανεμογεννήτρια τόσο μεγαλύτερες είναι οι λεπίδες, πιο αργή η περιστροφή και χαμηλότερος ο θόρυβος. Αυτό πέτυχε η βιομηχανία τα τελευταία 25 χρόνια. Ωστόσο είναι σημαντική η καλή χωροθέτηση και οι σαφείς κανόνες. Κάθε επένδυση αλλάζει το τοπίο και γι’ αυτό πρέπει να σχεδιάζεται προσεκτικά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.