Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται πλέον μόνος προ του διλήμματος: θα αποδεχθεί εντός των επομένων ωρών τη συμφωνία που του «προσφέρουν» οι δανειστές ή θα την απορρίψει πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις ανεξέλεγκτες και με προδήλως αρνητική έκβαση για τη χώρα; Και στις δύο περιπτώσεις οι εξελίξεις των επομένων ημερών αναμένονται ραγδαίες και δραματικές.
Το πικρό ποτήρι
Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου συγκλίνουν στο ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει την απόφαση να πιει το πικρό ποτήρι του συμβιβασμού. Η δεινή διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης δεν επιτρέπει πολλές ερμηνείες και οι πιέσεις των δανειστών έχουν πλέον προσλάβει τελεσιγραφικό χαρακτήρα. Συνολική συμφωνία ούτε καν συζητείται πλέον από την τρόικα, η εννεάμηνη παράταση έχει απορριφθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και το μόνο που εξετάζεται είναι: μια πιθανή συντομότερη παράταση και ένα ενδεχόμενο (υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις) να υπάρξουν κάποιες διατυπώσεις περί της διαμόρφωσης συνθηκών βιωσιμότητας του χρέους.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν συνομιλητές και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έχουν ήδη αρχίσει να μελετώνται κάποιες κινήσεις ώστε να τεθούν διλήμματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό επιχείρημα το να μην επιβεβαιωθεί η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».
Πηγές κοντά στον κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πλέον ένα σενάριο διαφυγής: αποδοχή του συμβιβασμού και δρομολόγηση εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει την καταμέτρηση πιθανών απωλειών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο οι οποίες θα οδηγήσουν μοιραία στις κάλπες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα, το να μην ψηφίσουν μια «βαριά» συμφωνία περίπου 10-15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Και όπως λένε, κάτι τέτοιο οδηγεί μοιραία σε εκλογές, καθώς είτε θα απολεσθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είτε θα περιοριστεί τόσο πολύ η κοινοβουλευτική της δύναμη που θα είναι αδύνατον να κυβερνήσει.
Με βάση αυτά το κύριο σενάριο που μελετάται είναι η αποδοχή της συμφωνίας, αφότου γίνει μια ύστατη προσπάθεια εξομάλυνσης κάποιων έστω εξαιρετικά δυσμενών μέτρων και αποδεχθεί η κυβέρνηση ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1% και πολλά άλλα.
Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με τις πιθανολογούμενες κοινοβουλευτικές απώλειες οδηγεί, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, σε εκλογές εντός του Ιουλίου.
Παράλληλα όμως ανοίγει τον δρόμο για απεγκλωβισμό του κ. Τσίπρα από τους ΑΝΕΛ (οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε εν συνόλω είτε εν μέρει δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία με το σκεπτικό της πολιτικής επιβίωσης) και δρομολογεί εξελίξεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης άλλης φύσης και σύνθεσης η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει τη συμφωνία και να προχωρήσει στην επόμενη φάση έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο παράλυσης και ατελέσφορης διαπραγμάτευσης.
Οι επιλογές
Το περιβάλλον που διαμορφώνεται με το τελεσίγραφο των δανειστών στο τραπέζι φέρνει τον Αλ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τις προοπτικές, αφενός, «διάσπασης» του ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, πολιτικού διαζυγίου με τον Π. Καμμένο, ο οποίος, όσο κι αν κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα συνταχθεί, άλλες αξιόπιστες πληροφορίες επιμένουν ότι έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει μια επώδυνη συμφωνία με την ελπίδα να αποφύγει φθορά ανάλογη με εκείνη του ΛΑΟΣ.
Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος και για τα δύο σενάρια. «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως προς τα εκεί πάει» ανέφερε συνομιλητής του κ. Τσίπρα τις προηγούμενες ημέρες, ο οποίος δεν έδειχνε να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην παράμετρο ΑΝΕΛ.
Υπό την πίεση των εξελίξεων, στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου δεν βρίσκονται τόσο οι αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας όσο οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί δύο προσώπων: της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του υπουργού Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη, ο οποίος πλέον κινείται αυτόνομα και ασύμπτωτα προς την κυβέρνηση, μακριά από κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ