Η ελληνική πλευρά κατέθεσε το Σάββατο αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές. Οι κκ Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος ως εκπρόσωποι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με εκπροσώπους των Θεσμών.
Το ραντεβού όμως της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν έγινε, ο Ν. Παππάς συνάντησε το βράδυ του Σαββάτου τους εκπροσώπους του κ. Γιούνκερ για μια πρώτη αλλά ουσιαστική αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης.
Η κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να γίνει την Κυριακή.
Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς
Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25% και το γεγονός αυτό εκτιμάται ως αποδοχή από της πρότασης των δανειστών για 1% πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Μετά την εξάωρη σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με την ομάδα διαπραγμάτευσης και ομάδα υπουργών την Παρασκευή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίο συζήτησε τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης και τον ενημέρωσε ότι στέλνει αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με τις ελληνικές αντιπροτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Παρασκευής έγινε πρόσκληση σε ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να μεταβούν στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με την ελληνική αντιπροσωπεία. Το Ταμείο εκτιμάται ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Πολ Τόμσεν.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κοινοτικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.
Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Ειδικά για το χρέος, στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει μια σαφή και χρονικά καθορισμένη δέσμευση για το πώς θα διευθετηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως η ελληνική πλευρά δεν θέλει η απόφαση αυτή να μοιάζει με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.
Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε στους συνεργάτες του:
– «Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
– « Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».
– «Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας».
– «Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».
Ολόκληρο το non parer
1.Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.
2.Εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.
3.Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
4.Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.