Ο Κιμ Γιονγκ Oυν, οι χελώνες και η επανάσταση

Eξω από τη Βόρεια Κορέα ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσιάζεται σαν ένα τέρας που βασανίζει

Eξω από τη Βόρεια Κορέα ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσιάζεται σαν ένα τέρας που βασανίζει και δολοφονεί τους πολίτες του ή σαν ένας «καραγκιόζης» που ζήτησε θυμωμένος εξηγήσεις από έναν κομμωτή στο Λονδίνο ο οποίος τόλμησε να διακωμωδήσει το κούρεμά του. Ή ακόμη και σαν ένας «μπον βιβέρ» που απολαμβάνει το ελβετικό τυρί, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις γυναίκες. Ωστόσο για τη Βόρεια Κορέα είναι ο απόλυτος μονάρχης, ο ανώτατος ηγέτης, σχεδόν Θεός –οι πολίτες, θέλοντας ή μη, τον χειροκροτούν μέχρι να πονέσουν τα χέρια τους.
Ρεπορτάζ του βρετανικού BBC παρουσιάζει το προφίλ του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος το 2011 έγινε ηγέτης της Βόρειας Κορέας, μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ. «Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πώς εκείνος ταξιδεύει στη χώρα και μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του –πρόσφατα, για παράδειγμα, σε μια φάρμα εκτροφής χελωνών. Η Ροντόνγκ Σινμούν, η επίσημη εφημερίδα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, έγραψε ότι οι εγκαταστάσεις εκτροφής στην Πιονγκγιάνγκ είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ Ιλ, με σκοπό να «προσφέρουν στον λαό νόστιμες και θρεπτικές χελώνες που είναι γνωστές ως ένα πολύτιμο τονωτικό από τα αρχαία χρόνια»» αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν όμως έκρινε ότι η φάρμα δεν τα πήγαινε καλά ούτε στην εκτροφή χελωνών αλλά ούτε και ιδεολογικά. «Μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί η φάρμα δεν φροντίζει για την εκπαίδευση στην επαναστατική μας ιστορία» φέρεται να είπε ενοχλημένος ο βορειοκορεάτης ηγέτης. Και δεν έφτανε αυτό, αλλά μια προσπάθεια εκτροφής αστακών απέτυχε και οι εργαζόμενοι στη φάρμα Ταεντονγκάνγκ σίγουρα δεν είχαν μια καλή ημέρα.


Τα μέλη της νομενκλατούρας φοβούνται για το κεφάλι τους

«Ολα αυτά υπογραμμίζουν πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει κανείς αυτόν τον άνδρα. Η εικόνα του παγκόσμιου bete noir λάμπει ή αμαυρώνεται από προπαγανδιστές όλων των πλευρών. Αλλά οι πρόσφατες πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Νότιας Κορέας για εκκαθάριση στους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας τους εξέπληξε όλους αποδεικνύοντας ότι είναι απρόβλεπτος ακόμη και για τους ειδικούς στη χώρα» γράφει το BBC.
Και εξηγεί: «Οι περισσότεροι ξένοι ειδικοί αναλυτές δεν ελπίζουν πολλά. Πολλοί πιστεύουν ότι οι πρόσφατες ενέργειές του ήταν σπασμωδικές, κάτι που ο πατέρας του απέφευγε. Υπό τον Κιμ Γιονγκ Ιλ οι άνθρωποι που τον περιστοίχιζαν συνήθως επιβίωναν –οι στρατηγοί κρατούσαν τη δουλειά και τα κεφάλια τους –και αυτό σήμαινε ότι ο κομματικός περίγυρος υποστήριζε τον ηγέτη. Τώρα, υποστηρίζεται, η ξαφνική εκτέλεση του μέντορα και θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν, Τσανγκ Σονγκ Ταέκ, και πιθανώς του υπουργού Αμυνας, Χιον Γιονγκ Τσολ, πρέπει να κάνει όσους βρίσκονται γύρω του να φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι. Και ο φόβος του ξαφνικού και απρόβλεπτου θανάτου μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους με εξουσία να δράσουν πρώτοι».


«Δεν προσεγγίζει τη διανοητική ικανότητα του πατέρα του»

Ο Αϊνταν Φόστερ Κάρτερ, ειδικός στη σύγχρονη Κορέα, είπε στο BBC: «Αν οι πιστοί επιτελείς αισθάνονται ότι θα είναι οι επόμενοι, οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς λόγο, αυτό υπονομεύει την πίστη τους και μπορεί να είναι και κίνητρο για να αυτομολήσουν. Αν η ελίτ δεν αισθάνεται ασφαλής, αναρωτιέται κανείς υπό ποιες συνθήκες θα εκινείτο εναντίον του».

Οπως εξήγησε στη συνέχεια ο Φόστερ Κάρτερ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 1983 ή στις αρχές του 1984, κολυμπάει στα βαθιά χωρίς να έχει ιδιαίτερες ικανότητες. «Ο πατέρας του, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ήταν άγνωστος για λίγο αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι ήταν πολύ ικανός. Επί 20 χρόνια προετοιμαζόταν για την εξουσία από τον δικό του πατέρα, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ» σχολίασε.
Αντίθετα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρέθηκε ξαφνικά στην εξουσία λίγο προτού συμπληρώσει τα 30 του χρόνια, ενώ επί πολλά χρόνια ζούσε αμέριμνος στο εξωτερικό, ιδιώς στην Ελβετία, όπου φοιτούσε. Η πολιτική της Πιονγκγιάνγκ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τον ίδιο.
«Με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μου δίνεται η εντύπωση ότι δεν προσεγγίζει τη διανοητική ικανότητα του πατέρα του» είπε ο Μπράιαν Μάιερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντονγκσέο στη Νότια Κορέα και συγγραφέας του βιβλίου «The Cleanest Race» («Η Καθαρότερη Φυλή») για την προπαγάνδα στη Βόρεια Κορέα. «Οι Βορειοκορεάτες δεν είναι τόσο επικριτικοί μαζί του όσο εμείς αλλά δεν είναι ανόητοι. Είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένοι από όσο πιστεύουμε. Είναι πολύ νέος και πολύ μη εκλεπτυσμένος. Επίσης δεν διαθέτει αυτή την πατρική φιγούρα που είναι απαραίτητη για να ασκήσει την ίδια γοητεία στον λαό που ασκούσε ο πατέρας του. (…) Δεν είναι συντονισμένος με την επίσημη κουλτούρα. Και αυτό θα του δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον» κατέληξε ο Μάιερς.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.