Δύο ακόμη άτομα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεί -πιθανολογείται ότι είναι γνωστοί αντιεξουσιαστές-, καταγράφονται στις φωτογραφίες τις οποίες δημοσιοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από εννέα ληστείες τραπεζών που σημειώθηκαν την περίοδο 2011 – 2015 και αποδίδονται στο μεικτό σχήμα ποινικών και ανταρτών πόλης.
Από τις ληστείες αυτές, για τις πέντε, στο Νέο Ηράκλειο, στο Παλαιό Φάληρο, στο Δώριο Μεσσηνίας, στο Συκούριο Λάρισας αλλά και στον Ωρωπό, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα επίσημη αναφορά ή πλήρης γνώση για εμπλοκή των συγκεκριμένων ενόπλων σε αυτές. Οι άλλες τέσσερις, σε Βελεστίνο, Φαρκαδόνα Τρικάλων, Αμπελώνα Λάρισας αλλά και Δίστομο Βοιωτίας, είχε δημοσιοποιηθεί ότι σχετίζονταν οι συγκεκριμένοι ένοπλοι.
Ωστόσο η ίδια ομάδα ενόπλων υπολογίζεται ότι σχετίζεται και με άλλες περίπου δέκα ληστείες –σε Μέθανα, Σπέτσες, Σαρωνίδα και άλλες.
Τα πρόσωπα
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στις εν λόγω ληστείες συμμετείχαν ανά περίπτωση οι ποινικοί Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος, ο αυτόχειρας Σπύρος Δραβίλας και οι αντιεξουσιαστές Νίκος Μαζιώτης, Γρηγόρης Τσιρώνης και πιθανόν δύο ακόμη που εικονίζονται κυρίως στις φωτογραφίες από ληστείες στη Θεσσαλία.
Οι ληστείες που «ξεκαθάρισαν»
Στην πρώτη ληστεία που σημειώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2011 στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Μαρίνου Αντύπα 35 στο Νέο Ηράκλειο, ο δράστης ήταν ένας -πιθανολογείται ότι ήταν ο ήδη συλληφθείς Σπ. Χριστοδούλου- και διέφυγε πεζός.
Στη δεύτερη ληστεία, στις 16 Νοεμβρίου 2011, σε κατάστημα της Eurobank στη συμβολή των οδών Ερατούς και Ελευθερίου Βενιζέλου 190 στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, οι κακοποιοί κρατώντας καλάσνικοφ ακινητοποίησαν τους πελάτες και τους εργαζομένους της τράπεζας ενώ για λίγη ώρα κράτησαν ομήρους τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή του υποκαταστήματος. Οι δράστες επιβιβάστηκαν σε δύο αυτοκίνητα και τράπηκαν σε φυγή.
Όσο για τη ληστεία στο Δώριο Μεσσηνίας, στις 21 Μαρτίου 2014, είχε ακολουθήσει αντίστοιχη ληστρική επίθεση πάλι στην Πεοπόννησο, στην Κλειτορία Αχαΐας, όπου είχε συμμετάσχει ο συλληφθείς, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Ν. Μαζιώτης.
Σε μία άλλη ληστεία, στις 31 Ιανουαρίου 2014, σε κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Δροσίνη 23 στον Ωρωπό Αττικής, όπου και πάλι υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής των ίδιων ενόπλων, οι δράστες έκαναν έφοδο το μεσημέρι, ακριβώς στη μισή ώρα που μεσολαβούσε μέχρι να αλλάξουν βάρδια οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που περιπολούν στην περιοχή. Και σε εκείνη την περίπτωση διέφυγαν με ΙΧ.
Αλλά και στην πέμπτη ληστεία, στις 5 Ιουνίου 2014, σε κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Συκούριο Λάρισας υπήρχε παρόμοιος τρόπος δράσης. Τότε είχε ξεκινήσει και συζήτηση ανάμεσα σε πελάτες της τράπεζας και ληστές.
Ένας εκ των αγνώστων στο ερώτημα μίας γυναίκας «γιατί κάνεις ληστεία και γιατί δεν πας να δουλέψεις;» φέρεται να απάντησε: «Ο μισθός έχει πάει 300 ευρώ, τι να δουλέψω;» Με την ίδια γυναίκα φέρεται να είχαν και προστριβή οι ληστές όταν εκείνη επιχείρησε να διώξει έναν εισερχόμενο πελάτη της τράπεζας λέγοντας: «Μην μπαίνεις, φύγε, γίνεται ληστεία». Τότε έσπευσαν οι ληστές να κρατήσουν μέσα στο υποκατάστημα και αυτό το άτομο, «με τον φόβο μη ειδοποιήσει τους αστυνομικούς».
Κοντά στο σημείο όπου διεπράχθη η ληστεία υπήρχε μαζική παρουσία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι συμμετείχαν σε εορταστική εκδήλωση. Όμως δεν παρενέβησαν, επειδή με τον φόβο των όπλων οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν πάτησαν το «κουμπί συναγερμού».