Τις απόψεις του εξελίξεις στο θέμα του ΟΛΠ μετά την παραίτηση του προέδρου κ. Γιώργου Ανωμερίτη εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της διοργάνωσης «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας» που πραγματοποιήθηκεστον Πειραιά από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2015.
Το θέμα της παραίτησης Ανωμερίτη ο κ. Μώραλης δεν θέλησε να το σχολιάσει λέγοντας: «Εκτιμώ απεριόριστα τον κ. Ανωμερίτη ως άνθρωπο και η άποψή του για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ήταν γνωστή άλλωστε και δημοσιοποιημένη», ενώ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού είπε ότι «είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΛΠ και μάλιστα εναλλακτικά εφόσον προωθείτο η ιδιωτικοποίηση έχουμε καταθέσει την πρότασή μας και στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην τωρινή για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, στα όρια του Δήμου Πειραιά, όπου θα έχουμε τα δύο σκέλη της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας».
Συμπλήρωσε: «Η άποψη μου είναι ότι, είτε αφορά τον δημόσιο ΟΛΠ είτε είναι κινεζικός, αμερικανικός είτε ουκρανικός, δεν μπορεί η πόλη του Πειραιά να μην έχει αντιστάθμισμα για τη λειτουργία του λιμανιού. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργεί ένα λιμάνι που διακινούνται εκατομμύρια άνθρωποι, εκατομμύρια αυτοκίνητα με τη βλάβη που υφίσταται η πόλη και να μην έχει ο Πειραιάς αντιστάθμισμα για τη λειτουργία αυτή.Δεν νοείται αυτό και αυτή είναι η μεγάλη διεκδίκηση δική μας είτε μέσω του Ταμείου που προτείνουμεείτε περιμένω να ακούσω άλλες προτάσεις, αν η πρόταση για το Ταμείο που προτείναμε εμείς δεν γίνει αποδεκτή από τη νέα κυβέρνηση. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συνεχιστεί αυτό· όχι δεν πρέπει, δεν θα συνεχιστεί να λειτουργεί μια πόλη και να έχει μηδέν έσοδα από τη θάλασσα. Και δεν είναι μόνο το μεγάλο λιμάνι, είναι και το Πασαλιμάνι και η Ζέα σε ιδιώτες όπου έχει έσοδα το Δημόσιο αλλά όχι ο δήμος.Το ΣΕΦ είναι παραχωρημένο στο ΤΑΙΠΕΔ. Άρα από τη θάλασσα δεν έχουμε κανένα έσοδο πλην από ελάχιστα από τα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα.Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν θα συνεχιστεί. Θέλω να πιστεύω ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή το έχουν αντιληφθεί αυτό».
Σημείωσε ακόμη πως «δείξαμε απέναντι σε όλους τους φορείς ότι είμαστε σοβαροί, ότι μπορούμε να υλοποιούμε, μπορούν να μας εμπιστεύονται, μπορούν να μας αναθέτουν. Δεν πάμε να κάνουμε μια συζήτηση, είτε για το κεντρικό λιμάνι είτε για το Πασαλιμάνι και τη Ζέα, ελαφρά τη καρδία. Πάμε οργανωμένοι και μελετημένοι. Η δουλειά που κάναμε για τη δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι δουλειά μελετημένη. Προβάλαμε στην κυβέρνηση μια άκρως μελετημένη νομικά και οικονομικά πρόταση. Βλέπουν λοιπόν πως έχουν απέναντί τους μια δημοτική αρχή που όταν πάει να κουβεντιάσει, να διαφωνήσει και να διεκδικήσει, πάει τεκμηριωμένα και σοβαρά».
Ο κ. Μώραλης επεσήμανε επίσης ότι «ο Πειραιάς βρέθηκε για ένα μήνα στο επίκεντρο της Ευρώπης, στο επίκεντρο της θαλάσσιας οικονομίας. Ξεκινώντας από το συνέδριο της ESPO -του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Λιμένων-, εν συνεχεία στο 3ο διεθνές φόρουμ για τον θαλάσσιο τουρισμό Posidonia και στα τέλη του Μαΐου, ο Δήμος Πειραιά κλήθηκε να φέρει εις πέρας μια σημαντική πανευρωπαϊκή διοργάνωση, τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Μια διοργάνωση η οποία μας ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ανάθεση ιδιαιτέρως τιμητική για την πόλη μας η οποία αναγνωρίζει ουσιαστικά τον κομβικό ρόλο του Πειραιά ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης».
Σημείωσε ακόμη ότι «ο Δήμος Πειραιά κέρδισε το στοίχημα σε ένα πρωτοφανές για την τοπική αυτοδιοίκηση εγχείρημα. Κατάφερε να συσπειρώσει όλη την πόλη, να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και αντιλήψεων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Πειραιά».
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης επεσήμανε ότι «αυτή όλη η διοργάνωση, η ευθύνη που είχε η δημοτική Αρχή να φέρει εις πέρας μια πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για όλη τη θαλάσσια οικονομία εκδήλωση, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε μία επανεκκίνηση, μία αρχή για μας, μία επανεκκίνηση για την πόλη με την ανάγκη να παραδώσουμε ένα συγκεκριμένο έργο σε συγκεκριμένους χρόνους, με συγκεκριμένους τρόπους και χωρίς χρήματα. Είναι κάτι που σε αυτή τη χώρα χρειάζεται να το μάθουμε να το κάνουμε καλά. Και το κάναμε πάρα πολύ καλά».
Επιπροσθέτως ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε ότι «από την αρχή μπήκαμε δυναμικά να αρχίζουμε να χτίζουμε κάτι. Δεν περιμένουμε αποτελέσματα από αυτό το καλοκαίρι, πιστεύουμε όμως ότι θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα από το επόμενο. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε πράγματα, αποτελέσματα. Πρέπει να βοηθήσουμε την πόλη, που είναι πολύ βασικό. Η πόλη μας δεν είναι φιλική. Πέρα από την προώθηση που λέγαμε και την επικοινωνία, η πόλη μας δεν είναι φιλική προς τους τουρίστες. Πρέπει να φτιάξουμε τις όψεις μας, τα πεζοδρόμιά μας, να δούμε το κυκλοφοριακό σε σχέση με τα έργα που γίνονται στην πόλη, χρειάζεται μια σειρά πραγμάτων. Αν καταφέρουμε να πετύχουμε οι 35.000 θέσεις εργασίας που λέγαμε προεκλογικά είναι κάτι που θεωρώ απολύτως εφικτό, θα δώσει μια τεράστια ανάσα στους Πειραιώτες και όχι μόνο. Αυτή είναι η στόχευσή μας».