Εξαρθρώσεις ομάδων εκβιαστών σε Αττική και Βόλο

Στην εξάρθρωση δυο ομάδων εκβιαστών προχώρησε η Ασφάλεια Αττικής. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη.

Στην εξάρθρωση δυο ομάδων εκβιαστών προχώρησε η Ασφάλεια Αττικής. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η δράση των εγκληματικών οργανώσεων προσδιορίζεται από το έτος 2008, ενώ παρείχαν «προστασία» σε 26 καταστήματα σε Αττική και Κορινθία, από τα όποια λάμβαναν 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως.
Ειδικότερα μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν στην Αττική, την Κορινθία, την Αχαΐα και τη Γαύδο Κρήτης, συνολικά δέκα άτομα.
Πρόκειται για πέντε έλληνες ηλικίας 29, 33, 39, 42 62, μία ελληνίδα 38 ετών και ένα 35χρονο υπήκοο Αλβανίας, μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης και τρεις έλληνες ηλικίας 42, 48 και 56 ετών, μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, αναζητείται 40χρονος έλληνας, μέλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία –κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και εκβίασης καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη των οργανώσεων προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιδεικνύοντας ή χρησιμοποιώντας όπλα, σε συνδυασμό με απειλές για την ζωή και την περιουσία τους, προκαλούσαν το φόβο των ιδιοκτητών, από τους οποίους απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, προκειμένου να «προστατεύουν» τα καταστήματά τους. Οι καταστηματάρχες που ενέδιδαν, πλήρωναν για «προστασία» από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως
Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο σπείρες, η δράση των οποίων προσδιορίζεται από το 2008, συνεργάζονταν στην κατανομή των περιοχών με τα καταστήματα που εκβίαζαν και άλλαζαν σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών.
Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι παρείχαν προστασία σε 26 καταστήματα στην Αττική και στην Κορινθία. Οι δύο σπείρες σχεδίαζαν επίσης, να επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλα καταστήματα της Κορινθίας και της Πάτρας.
Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο χειροβομβίδες και ένας πυροκροτητής, καραμπίνα και 23 φυσίγγια, αλεξίσφαιρο γιλέκο και ξύλινο κλομπ, δύο μαχαίρια, τέσσερα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, 1.810 ευρώ, δύο εκκενωτές αναισθητικών αερίων, σκληρός δίσκος και συσκευή αποθήκευσης δεδομένων Η/Υ και 26 κινητά τηλέφωνα
Σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι, ο 42χρονος αρχηγός της πρώτης εγκληματικής ομάδας έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, εκρήξεις, οπλοκατοχή, ναρκωτικά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και για άλλα αδικήματα.
Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση, με ποινή κάθειρξης 15 και χρηματική ποινή 5.500 ευρώ. Επίσης και οι υπόλοιποι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για παρόμοια αδικήματα.
Επίσης αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι ο 29χρονος αναλαμβάνε μαζί με άλλους «φουσκωτούς» να συνοδεύουν τις διοικήσεις δυο ομάδων της Β΄και Γ΄κατηγορίας ποδοσφαίρου και να παρέχει «προστασία» ή να εμπλέκεται σε επεισόδια με οπαδούς αντίπαλων ομάδων ή να «τρομοκρατεί» με την παρουσία του αντίπαλους παίκτες.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Επιπλέον στο Βόλο εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που ενέχονται σε εκβιάσεις καταστηματαρχών της πόλης με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας». Όπως έγινε γνωστό συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία οι δυο «αρχηγοί» των εγκληματικών οργανώσεων και άλλα επτά βασικά μέλη, ηλικίας από 20 έως 61 ετών. Ενας από τους εμπλεκόμενους είναι ο 29χρονος που συνελήφθη στην Αττική.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, του εμπρησμού, της έκρηξης, των παραβάσεων σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, καθώς και των παραβάσεων των νομοθεσιών περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Μεταξύ των συλληφθέντων της πρώτης οργάνωσης είναι αστυνομικός, που υπηρετεί σε υπηρεσία του Βόλου, ο οποίος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Σε μια από τις ομάδες των εκβιαστών κατηγορείται ότι συμμετείχε ο άντρας της ΕΛ.ΑΣ. και ο ρόλος που του είχε ανατεθεί ήταν η ενημέρωση για τις κινήσεις των Αστυνομικών Αρχών.
Στο πλαίσιο των ερευνών στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι, πλήθος φυσιγγίων, πυρίτιδα και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών
Από την έως τώρα έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων «πουλούσαν προστασία» σε τέσσερα καφέ – μπαρ του Βόλου και σε πρατήρια υγρών καυσίμων, από τα οποία εισέπρατταν έως 600 ευρώ το μήνα
Για την εξάρθρωση υπήρξε συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο υπήρξε διαμάχη μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων για το ποια θα παρέχει «προστασία», σε δυο έλληνες, ιδιοκτήτες τριών πρατηρίων υγρών καυσίμων. Για τη «διευθέτηση» της διαμάχης μετέβη στο Βόλο ο 42χρονος αρχηγός άλλης εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αστυνομικός –μέλος της πρώτης οργάνωσης – έχοντας αποκτήσει επαφή με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων, μέσω συγγενικού του προσώπου, τους έπεισε ότι λόγω της ιδιότητάς του θα τους προστάτευε από τη δράση των δύο οργανώσεων, έχοντας λάβει μάλιστα ως δώρο, το λιγότερο μία φορά, άγνωστη ποσότητα πετρελαίου για οικιακή χρήση.
Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν και δύο υποθέσεις έκρηξης και εμπρησμού σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ και καφετέρια, συμφερόντων του ίδιου ατόμου, το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 αντίστοιχα, με δράστες τα μέλη του δεύτερου άξονα της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.
Επιπλέον οι «αρχηγοί» αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των οργανώσεων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, δηλωμένες με στοιχεία ταυτότητας άλλων ατόμων, ως επί το πλείστον αλλοδαπών, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς, ενώ στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν συχνά κωδικοποιημένες – συνθηματικές εκφράσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.