Η συνεργασία ΑΕΙ – επιχειρήσεων γεννά καινοτομία και πλούτο

Μόνο σε ένα μέρος μπορούν οι επιχειρήσεις να βρουν τους πόρους που απαιτούνται

Μόνο σε ένα μέρος μπορούν οι επιχειρήσεις να βρουν τους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη, όπως υποστηρίζουν πολλοί, και αυτό είναι τα πανεπιστήμια, η πηγή των δεξιοτήτων και της καινοτομικής σκέψης.
Επίσης οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι μόνο με έναν τρόπο μπορεί να γίνει μεγιστοποίηση του επιθυμητού αποτελέσματος, με την πανεπιστημιακή – επιχειρηματική συνεργασία, που πλέον έχει καθιερωθεί διεθνώς και γίνονται προσπάθειες και στην Ελλάδα.
Απαραίτητη η συνεργασία

Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) με θέμα «Πανεπιστημιακή – επιχειρηματική συνεργασία», ο πρόεδρος του BGS κ. Βασίλης Ζώτος τόνισε ότι χωρίς τη συμβολή πανεπιστημιακών και ερευνητών είναι δύσκολο να έχουμε επιχειρήσεις καινοτόμες και παραγωγικές, που φέρνουν ανάπτυξη και πλούτο, ενώ χωρίς τη ρεαλιστική οπτική και τους πόρους των επιχειρήσεων τα ακαδημαϊκά ιδρύματα κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε απαξίωση και μαρασμό. Επίσης ο σερ Tim Wilson, υπεύθυνος για τη σύνταξη της έρευνας «The Wilson Review –Α review of business-university collaboration» στο Ηνωμένο Βασίλειο, επεσήμανε τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες αλλαγής κουλτούρας, τονίζοντας τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει η συνεργασία αυτή για την κοινωνική και την οικονομική πρόοδο των χωρών.

Το BGS Economics Group διεξήγαγε πρωτογενή έρευνα μεταξύ νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία στα εμπόδια για την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής – επιχειρηματικής συνεργασίας, τα οποία αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την περιορισμένη της έκταση στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν η γραφειοκρατία στο περιβάλλον των πανεπιστημίων και η έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων. Ως χρησιμότερα μέτρα για την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής – επιχειρηματικής συνεργασίας στην Ελλάδα κατατάχθηκαν η προβολή επιτυχημένων καλών πρακτικών, τα υποστηρικτικά χρηματοδοτικά μέτρα και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.


Εμπορική αξιοποίηση



Παράλληλα ο καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος ανέφερε ότι έχουν γίνει κατά τα τελευταία χρόνια προσπάθειες εμπορικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και ότι πανεπιστήμια και επιχειρήσεις πρέπει αμοιβαία να κινηθούν ο ένας προς τον άλλον. Επεσήμανε επίσης ότι ρόλος των πανεπιστημίων είναι η παροχή τόσο ευρύτερης φιλοσοφικής και επιστημονικής γνώσης όσο και εξειδικευμένης γνώσης για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των φοιτητών.

Επίσης τονίστηκε ότι βασική προσθήκη στα ενδιαφερόμενα μέρη για την πανεπιστημιακή – επιχειρηματική συνεργασία (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, Πολιτεία) θα πρέπει να αποτελέσει η κοινωνία, την οποία προσεγγίζουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Ο τρόπος για την αναγκαία αλλαγή κουλτούρας που ενισχύει την πανεπιστημιακή – επιχειρηματική συνεργασία αποτυπώνεται στο τρίπτυχο συνεργασία – καινοτομία – δημιουργία.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.