Deutsche Welle: Νέα συνάντηση κορυφής, ίδιο αποτέλεσμα;

Και όμως. Κάτι έχει αλλάξει μετά και τη νέα συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών. Και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να βρουν συμβιβασμό χωρίς να διακινδυνεύσουν ρήξη με το κόμμα τους.

Και όμως. Κάτι έχει αλλάξει μετά και τη νέα συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών. Και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να βρουν συμβιβασμό χωρίς να διακινδυνεύσουν ρήξη με το κόμμα τους.

Χωρίς ανακοινώσεις επί της ουσίας, αλλά με τη γενική επισήμανση ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν σε πιο εντατικό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι γερμανοί ανταποκριτές καταγράφουν διάθεση για συμβιβασμό από την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιήθηκε στη συνάντηση, όπως τουλάχιστον εκτιμούν.

«Άλλη μια άχρηστη συνάντηση κορυφής»

Και οι τρεις πολιτικοί εγκατέλειψαν την αίθουσα χωρίς να προβούν σε εκτιμήσεις, μόνο ο Α. Τσίπρας, συνεχίζοντας κατά την εφημερίδα die Welt την «επίθεση διπλωματίας», έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Το Spiegel θεωρεί ότι και η νέα συνάντηση κορυφής κατέληξε όπως και οι προηγούμενες στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή σε κανένα. Η εφημερίδα Bild μάλιστα την χαρακτηρίζει «άχρηστη». «Άχρηστη γιατί ο Τσίπρας δεν είχε πραγματικό ενδιαφέρον να κάνει συμβιβασμούς, και άχρηστη γιατί ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται τον ελάχιστο χρόνο που απομένει και την ανησυχία μήπως χρεοκοπήσει η χώρα του, και γιατί πιέζει να πάρει περισσότερα χρήματα χωρίς να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις», παρατηρεί ο αρθρογράφος της. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επιμένουν ότι το ηγετικό δίδυμο της ΕΕ έκανε σαφές στον συνομιλητή του ότι η μπάλα βρίσκεται στο δικό του γήπεδο και ότι εκείνος κρατά τα νήματα κάποιου συμβιβασμού.

Βούληση, δρόμος, συμβιβασμός;

Βέβαια, αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές, η χθεσινή συνάντηση κορυφής κι εκείνη που θα ακολουθήσει σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θεωρούνται και οι πιο ουσιαστικές από όλες τις προηγούμενες.

Οι γερμανοί ανταποκριτές καταγράφουν συμβιβαστική διάθεση και από τις δύο πλευρές. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις ενστάσεις του σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ θα μπορούσε να αποδεχθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος, όπως το ζητά η ελληνική πλευρά. Με αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει και τη συνοχή στο κόμμα της που απορρίπτει τρίτο πακέτο διάσωσης.

Το πρακτορείο Bloomberg, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση, αποκάλυψε ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα συμφωνούσε με μια κλιμακωτή συμφωνία, δηλαδή σταδιακή εκταμίευση έναντι μεταρρυθμίσεων, και μια παράταση του προγράμματος, διαψεύστηκε όμως από κυβερνητικό εκπρόσωπο.
«Η Γερμανία αποδέχεται μόνο προτάσεις των τριών θεσμών, όλα τα υπόλοιπα είναι εφευρήματα».

Ωστόσο, τα σημεία των καιρών δείχνουν αυτή τη φορά ένα διαφορετικό κλίμα. «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος», δήλωνε η καγκελάριος προσερχόμενη στο συμβούλιο κορυφής. «Είναι ακόμη εφικτή λύση με την Ελλάδα» σημείωνε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.