Εξοικονόμηση σχεδόν 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και σημαντικά οφέλη για την οικονομία μπορεί να επιτύχει η περαιτέρω αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε την Τετάρτη το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Στην εκδήλωση, στην οποία βασικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έγινε ανάλυση της μελέτης «Η Υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η Ψηφιακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα» (με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Άγγελο Τσακανίκα) και διαπιστώθηκε ότι τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό «κύμα» στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ψηφιακές υπογραφές στη δημόσια διοίκηση, η ανάπτυξη των ανοιχτών δεδομένων, η βελτίωση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων του πληθυσμού και η τόνωση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας μπορούν να φέρουν σημαντικά οφέλη στην οικονομία.
Συγκεκριμένα, από την ψηφιακή υπογραφή αναμένεται εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ, αναφέρει η μελέτη.
Επίσης, μία αύξηση κατά 100% στην διάδοση των ανοιχτών δεδομένων θα οδηγήσει –μεταξύ άλλων –στην δημιουργία άνω των 6 χιλιάδων νέων επιχειρήσεων .
Παράλληλα, για κάθε 1000 άτομα που βελτιώνουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι εξαγωγές από την Ελλάδα κατά 13,9 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθούν 72 επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Ακόμη, η υιοθέτηση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει την πιθανότητα καινοτομίας και διευκολύνει την διεθνοποίησή τους, αναφέρεται.
Διασύνδεση «Ερμή» και Taxis
Στο μεταξύ, νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε για τα σχέδια της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Χαρακτήρισε ως τραγέλαφο το γεγονός ότι κάθε υπουργείο εφαρμόζει διαφορετική προτυποίηση στα πληροφοριακά του συστήματα με αποτέλεσμα, ενώ όλα έχουν την δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικών εγγράφων και υπογραφών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνούν οριζόντια μεταξύ τους και να πρέπει τα έγγραφα να εκτυπώνονται και να παραδίδονται από κλητήρες.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι με την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ, η οποία «είναι μεγαλύτερη από τις 15 χιλιάδες απολύσεις που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε.
Σημείωσε ότι εξετάζονται τρόποι οριζόντιας διασύνδεσης της «Δι@ύγειας» με άλλες ανοιχτές τράπεζες δεδομένων του δημοσίου και δημιουργίας αποτελεσματικότερων τρόπων αναζήτησης, καθώς «η Διαύγεια δεν έχει ένα εξαιρετικά λειτουργικό περιβάλλον», πρόσθεσε.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, συνέχισε, η εξέλιξη του συστήματος «Ερμής» σε ένα πλήρως ηλεκτρονικό ΚΕΠ, στο οποίο η ταυτοποίηση των πολιτών θα γίνεται με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούνται στο taxis.
Σημείωσε ότι μέσω του «Ερμή» παρέχονται ηλεκτρονικά προς τους πολίτες εννέα υπηρεσίες, συμπλήρωσε ότι σύντομα θα προστεθούν άλλες 40 και θα αναβαθμιστεί το ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρας, ενώ πρόσθεσε ότι βάσει του πρόσφατου νόμου, κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει την δική του ηλεκτρονική θυρίδα και πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή. Παράλληλα, για άλλες 117 υπηρεσίες θα υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας του εγγράφου online.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε τα προγράμματα «Σύζευξις Ι» και «Σύζευξις ΙΙ» ως «υπερπολυτελή», καθώς «ξοδεύτηκαν λεφτά με το τσουβάλι χωρίς να χρειάζεται» και σημείωσε ότι θα εξασφαλιστεί η οριζόντια επικοινωνία των υπουργείων.
Προς Σύνταγμα «Ανοιχτού Κώδικα»
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι πολλές καινοτομίες θα προσφέρει η δρομολογούμενη «Κάρτα Πολίτη», η οποία αρχικά θα συνδέει τον πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες και στη συνέχεια με τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη και μέσω smart phone. Όπως τόνισε, το υπουργείο θα υπογράψει διμερείς συμφωνίες με Εσθονία, Βέλγιο και Φινλανδία για την μεταφορά και υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών.
Παράλληλα, πρότεινε ένα «Σύνταγμα Ανοιχτού Κώδικα», δηλαδή την ενίσχυση της δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών στην διαβούλευση των νομοθετημάτων, με την θέσπιση της υποχρέωσης ενσωμάτωσης των σχολίων στο εκάστοτε νομοθέτημα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι με την σημερινή κυβέρνηση «υπάρχει ελπίδα αλλαγής», καθώς «είμαστε εκτός συστήματος σχέσεων διαπλοκής», τις οποίες χαρακτήρισε ως υπεύθυνες για την ύπαρξη πελατειακών σχέσεων στο δημόσιο.
Και αυτό διότι, όπως είπε, το πολιτικό σύστημα ήθελε μία αδύναμη διοίκηση, προκειμένου η παρασιτική επιχειρηματικότητα να πλουτίζει όχι μέσω της αγοράς, αλλά του κράτους. «Αυτό θα τελειώσει. Είναι παρέκκλιση από την νομιμότητα και την δημοκρατία» σχολίασε.