Μιλώντας στο Δίστομο στην επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ’ αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς».
Απόδειξη γι΄αυτό, είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, είναι η οργανωμένη δρομολόγηση των διεκδικήσεων σε θεσμικό επίπεδο από τη Βουλή των Ελλήνων.
Στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής παρέστη επίσης ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε ότι «η Γερμανία θα πρέπει εδώ και τώρα, όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, να προχωρήσει στην αποκατάσταση, στις επανορθώσεις, στις αποζημιώσεις, στην επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου».
Νωρίτερα, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας τάχθηκε υπέρ των αποζημιώσεων: «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι ένα κράτος έχει ασυλία έναντι αξιώσεων για επανορθώσεις για εγκλήματα πολέμου πρέπει να απορριφθεί και τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν αποζημιώσεις» δήλωσε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.
Στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε πρωτίστως στο ηθικό μέρος της καταδίκης του στυγερού εγκλήματος. «Αφού αυτή η ιστορία και αυτός ο πολιτισμός αποδεικνύουν διαχρονικώς ότι εμείς οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε την θυσία στον βωμό της Ειρήνης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας […] ως υπέρτατη ανιδιοτελή προσφορά στον ‘Ανθρωπο και την Ανθρωπότητα και όχι ως ευκαιρία υλικών διεκδικήσεων».
Αναφέρθηκε επίσης στην «καθιερωμένη πια παρουσία του πρέσβη της Γερμανίας σε αυτό το ιερό προσκύνημα στο Δίστομο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε επίσης το έργο και την προσφορά του επιζώντα της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος παρίστατο στο μνημόσυνο.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου και αρκετοί βουλευτές ως εκπρόσωποι κομμάτων.