Το ΣΔΟΕ ανοίγει και θυρίδες

Σε μεγάλες σκοτούρες έβαλε όσους διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες ένας μηχανικός

Σε μεγάλες σκοτούρες έβαλε όσους διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες ένας μηχανικός που τον έπιασαν να διαθέτει 40 εκατ. ευρώ χωρίς να τα έχει δηλώσει στην Εφορία. Του δέσμευσαν τους λογαριασμούς, του επέβαλαν πρόστιμο 14.800.000 ευρώ και ύστερα από έναν μήνα πήγε ο αθεόφοβος σε Εφορία νοτίων προαστίων και πλήρωσε όλο το ποσό τοις… μετρητοίς, μεταφέροντάς το σε βαλίτσα. Πού βρήκε τα χρήματα δεν το αποκάλυψε, κάτι που έκανε τον οικονομικό εισαγγελέα Π. Αθανασίου να δώσει εντολή στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να ανοίγουν εφεξής τις τραπεζικές θυρίδες των υπόπτων για φοροδιαφυγή στους οποίους έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.


Ο Μπαλτάς, ο Σπαθής και ο Χασάπης

Ως πρόσφατα γνωρίζαμε ότι στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει ένας…Μπαλτάς –Αρ. Μπαλτάς, υπουργός –και ένας… Χασάπης –Δ. Χασάπης, γενικός γραμματέας (στη φωτογραφία). Αλλά ότι υπάρχει και ένας… Σπαθής (Μάκης Σπαθής, γενικός γραμματέας Διά Βίου Εκπαίδευσης) μάλλον δεν το είχαμε προσέξει. Ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης προφανώς το γνώριζε, διότι σε δηλώσεις του έξω από το υπουργείο Οικονομικών έκανε (χωρίς να σκεφθεί μάλλον τον παραλληλισμό) την εξής απίστευτη διαπίστωση: «Οι περικοπές, η χασάπικη τέχνη «το κόβω μ’ έναν μπαλτά», δεν αποτελούν μεταρρύθμιση». Τώρα πώς θα καθαρίσει με τον Μπαλτά, τον Χασάπη (και τον Σπαθή) που τους έθιξε τη… μεταρρύθμιση, χωρίς να το καταλάβει, ειλικρινά δεν το γνωρίζω.
Το λάθος του Κατρούγκαλου

Ενα μικρό ιστορικό λάθος έκανε (πάλι) την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ. Αναφερόμενος στις παθογένειες του Δημοσίου, επικαλέστηκε την έκθεση του Κυριάκου Βαρβαρέσου «επί του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδος», η οποία, όπως είπε, εκπονήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η αλήθεια είναι ότι ο Βαρβαρέσος παρέδωσε την έκθεση στον πρωθυπουργό και στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα στις 5 Ιανουαρίου 1952. Δεν ξέρω αν το κάνουν επίτηδες ορισμένοι υπουργοί και επικαλούνται, έτσι για να προσδώσουν βαρύτητα στον λόγο τους, οικονομολόγους, φιλοσόφους κ.ά., αλλά τους συμβουλεύω να τους διαβάζουν καμιά φορά. Οχι για άλλον λόγο αλλά για να μην εκτίθενται. Γιατί αν ο κ. Κατρούγκαλος είχε μελετήσει Βαρβαρέσο, τότε θα γνώριζε και τούτο: «Η αστάθεια του εθνικού νομίσματος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκών τάξεων, διότι όχι μόνον δεν επιτρέπει βελτίωσιν της θέσεώς των αλλά και άγει εις την εξαθλίωσίν των. Οσοι πιστεύουν ή προσποιούνται ότι πιστεύουν ότι με ασταθές νόμισμα δύναται η χώρα να προοδεύση οικονομικώς και να βελτιώση το βιοτικόν επίπεδον του πληθυσμού της δεν είναι καλοί σύμβουλοι και δεν θα έπρεπε να λαμβάνωνται υπ’ όψιν» έγραφε ο Βαρβαρέσος.


Ο φόβος της Ραχήλ για τη φρουρά της

Αυτή η «κόντρα» ανάμεσα στον Γιάννη Πανούση και στη Ραχήλ Μακρή (με κορύφωση τη δήλωση ότι «ο Πανούσης είναι όνειδος για την Αριστερά») κρατεί εδώ και μήνες. Αρχισε όταν ο κ. Πανούσης έγραψε, πριν από μερικές εβδομάδες, ένα άρθρο- κριτική στα «Νέα» για την Αριστερά. Η Ραχήλ (η οποία τώρα τελευταία δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της όταν κριτικάρουν την… Αριστερά) το πήρε προσωπικά, υπενθυμίζοντας στον κ. Πανούση ότι είναι υπουργός αριστερής κυβέρνησης και όχι αρθρογράφος. Το τι ακολούθησε θα αφήσω τη Ραχήλ να το διηγηθεί: «Την επομένη έμαθα ότι μου πήρε τους αστυνομικούς μου. Πάω στο υπουργείο να ζητήσω εξηγήσεις γιατί, όπως ξέρετε, αποτελώ στόχο. Εκεί συνάντησα έναν συνεργάτη του που μου είπε «τι θέλατε κι εσείς να κάνετε δήλωση εναντίον του υπουργού;». Του είπα ότι δεν είναι δουλειά του και μου απάντησε ότι είναι εντολή από το Μαξίμου να περιοριστεί η αστυνομική φρουρά από τους βουλευτές». Ποιος είδε τότε τη Ραχήλ και δεν τρόμαξε… Με φωνή γεμάτη οργή τού είπε «Ακου να δεις, τότε να πάρετε τους αστυνομικούς από τη φρουρά όλων», αραδιάζοντας ονόματα υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης που διαθέτουν φρουρά ενώ δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές. Τελικά δεν της αφαίρεσαν τη φρουρά, αλλά όπως λέει τώρα «μετά τη δήλωσή μου θα μου την πάρει…».


Ο ταλαντούχος κ. Οπλοποιός

Εναν… οπλοποιό προσέλαβε για να τη συμβουλεύει η Ελενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού. Οχι βεβαίως γιατί σκοπεύει να κυνηγήσει τους τουρίστες με το… ντουφέκι, αλλά για να τη συμβουλεύει σε θέματα επικοινωνίας. Γιατί «οπλοποιός» είναι όνομα και πρόκειται για τον Π. Οπλοποιό εκ Κατερίνης Πιερίας με πλουσιότατο βιογραφικό κυρίως σε κρατικές θέσεις και ως σύμβουλος «μνημονιακών» υπουργών. Κανένας δεν πάει χαμένος σε αυτόν τον τόπο.


«Ζωή, σκίσ’ τους όλους»

Επρεπε να βρισκόσασταν την Τετάρτη στο Δίστομο (στην τελετή για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας) και να βλέπατε την υποδοχή που έκαναν ορισμένοι κάτοικοί του στη Ζωή και στη Ραχήλ. Οταν οι δύο κυρίες βγήκαν από την εκκλησία και κατευθύνονταν προς το μνημείο. Σας μεταφέρω ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν για χάρη τους. Πρώτα για τη Ζωή: «Σκίσ’ τους όλους», «Σώσε τη χώρα», «Καλά τούς κάνεις», «Ζωή, Ζωή, είσαι η Ζωή μας». Εν συνεχεία για τη Ραχήλ: «Ραχήλ, προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα» και «Ραχήλ, σώσε μας». Να σημειώσω ότι ύστερα απ’ όλα αυτά τα συνθήματα άνοιξε ξαφνικά ο ουρανός και άρχισε να ρίχνει… καρεκλοπόδαρα.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.