Διεθνής Τύπος:Στο επίκεντρο το ελληνικό δράμα

Στην Ελλάδα και στην αποψινή κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.

Στην Ελλάδα και στην αποψινή κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.

«Ελληνικές διαπραγματεύσεις-Οι πρωταγωνιστές του σύγχρονου έπους» είναι ο τίτλος εκτενούς ανάλυσης του βρετανικού Guardian. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αναλύει τους χαρακτήρες που εμπλέκονται στις συνομιλίες για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Ο Αλέξης Τσίπρας «ο ελληνας ηγέτης» έχει υπαναχωρήσει στις προεκλογικές δεσμεύσεις του παρά ταύτα εξακολουθεί να διατηρεί την δημοφιλία του, γράφει το δημοσίευμα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσιάζεται ως «ο ελληνας επαναστάτης», ενας ρωσόφιλος, αντικαπιταλιστής πολιτικός με εμπρηστική ρητορική και ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός του Τσίπρας στο εσωτερικό.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης «ο ελληνας υπουργός Οικονομικών» είναι η πιο διάσημη φιγούρα της ελληνικής κυβέρνησης. Παρ’ όλο που είχε παραμεριστεί, επιστρέφει έχοντας μετριάσει την ρητορική του, ωστόσο έχει καταφέρει να εξαντλήσει την υπομονή των εταίρων του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τους πρωταγωνιστές συμπληρώνουν ο Μανώλης Γλέζος, «η ελληνική συνείδηση», ο οποίος ασκεί κριτική στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση θα έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της, ο Γιάννης Δραγασάκης, «το δεξί χέρι» που προσπαθεί να ενώσει διαφορετικές απόψεις, να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, ο «διαπραγματευτής» Ευκλείδης Τσακαλώτος, το αντίδοτο για τον Βαρουφάκη, που έχει αναλάβει
ρόλο στη διαπραγμάτευση, χωρίς από ότι φαίνεται να επιθυμεί και αυτός μια υπαναχώρηση σε αυτά που ζητούν οι δανειστές.

Την λίστα συμπληρώνει ο «κυβερνητικός εταίρος» Πάνος Καμμένος, ένας λαϊκιστής, με έντονα αρνητικά αισθήματα για τους Γερμανούς, τους δανειστές της Ελλάδας που τους θεωρεί αποικιοκράτες και τους μετανάστες.

Από τους συμμετέχοντες στο ελληνικό επος δεν θα μπορούσαν να λείπουν το σύμβολο της Ελλάδας η Ακρόπολη, ο ελληνικός λαός, το ΔΝΤ, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ιρλανδός πρωθυπουργός που φοβάται την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, Εντα Κένι, ο αρχιτέκτονας του ερυώ και σκληρός της υπόθεσης Β. Σόιμπλε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον περιφερειακό ρόλο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο άνθρωπος που δίνει τα χρήματα Μάριο Ντράγκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η εναλλακτική της Ελλάδας αν τα πράγματα πάνε στραβά.

«Η Ελλάδα είναι λίγο πιο κοντά σε συμφωνία με τις νέες προτάσεις» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα της Telegraph. Οι διαπραγματευτές έχουν υποβάλει νέο σχέδιο το οποίο πιστεύεται ότι περιλαμβάνει πιο σκληρά μέτρα λιτότητας αναφέρει το δημοσίευμα. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ελληνας Πρωθυπουργός, έχει συμφωνήσει σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάσει τα μέτρα που παλαιότερα θεωρούνταν «κόκκινη γραμμή» στις συνομιλίες του για το χρέους, όπως για παράδειγμα, η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ.

Η άποψη ότι η σημασία της Ελλάδας στις παγκόσμιες αγορές φθίνει και ότι ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές θα έχει επίδραση μόνον στην ίδια την Ελλάδα εκφράζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ερώτημα για τους περισσότερους επενδυτές έξω από την Ελλάδα είναι πόσο θα πρέπει να ενδιαφέρονται πραγματικά για τη χώρα, ειδικά όταν η αγορά είναι αντιμέτωπη με εξελίξεις όπως η αύξηση των επιτοκίων της Fed, την αστάθεια που φέρνουν οι νέες κανονιστικές ρυθμίσεις, τις ανησυχίες για το τι θα συμβεί στις αναδυόμενες αγορές, όταν η Fed τελικά σύσφιγξη την πολιτική της, το Brexit, αλλά και την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.

Κατά το δημοσίευμα αν και η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί για πολλούς «πανικούς» της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι πολυκαιρισμένες διαπραγματεύσεις για την βραχυπρόθεσμη μοίρα της χώρας είναι σε εξέλιξη τόσο πολύ καιρό που η σημασία τους για την αγορά έχει ξεθωριάσει.

Όπως τονίζει, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μετριάσει ή ακόμη και θα εξαλείψει τους φόβους μιας ελληνικής κρίσης για τις άλλες ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης και έτσι είναι πιθανόν οι επιπτώσεις μιας της ελληνικής αποτυχίας να περιορισθούν στην ίδια την Ελλάδα.

Κατά την ίδια ερμηνεία, οποιαδήποτε γενικευμένο ράλι των ξένων αγορών μετά από μια ελληνική συμφωνία είναι πιθανό να είναι βραχύβιο. «Εντός Ελλάδας , οι κινήσεις (των αξιών) θα μπορούσαν να είναι εντυπωσιακές», αναφέρει η Wall Street Journal.

Τη διαφωνία των δανειστών τόσο για τους στόχους όσο και για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις τελευταίες ελληνικές προτάσεις, αποκαλύπτει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου που επικαλείται αξιωματούχους, αυτή την εβδομάδα δε σημειώθηκε καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Η πηγή ανέφερε πως οι διαφωνίες παραμένουν σχετικά τους δημοσιονομικούς στόχους και τα εισπρακτικά ή διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξή τους.

Το χάσμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών θα επιχειρήσει να γεφυρώσει ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σε άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου με τίτλο «Τι παιχνίδι παίζει η Ελλάδα;» (What Game Is Greece Playing?) ο αρθρογράφος εκφράζει την άποψη ότι η αντιπαράθεση Ελλάδας- δανειστών δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από το πρίσμα του οικονομικού ορθολογισμού και πως όσοι το επιχειρούν κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν έναν «δαπανηρό κακό υπολογισμό» (costly miscalculation).

Και προσθέτει: Η επαναλαμβανόμενη προθυμία της Ελλάδας και των πιστωτών της να φέρουν ολόκληρη την ευρωζώνη στο χείλος της καταστροφής δημιουργεί ένα δύσκολο και συναρπαστικό ερώτημα για τους θεωρητικούς των οικονομικών, ήτοι «τι παιχνίδι παίζουν στην πραγματικότητα;».

Κατά το πρακτορείο θα μπορούσε να είναι το κλασικό «παιχνίδι του δειλού» (game of chicken) στο οποίο η κάθε πλευρά φαίνεται αρκετά αποφασισμένη για να κάνει την άλλη να υποχωρήσει. Μπορεί επίσης να είναι το «δίλημμα του κρατούμενου», ήτοι οι δύο πλευρές θα ήταν σε καλύτερη θέση εάν συνεργάζονταν, αλλά η δυσπιστία τους αποτρέπει από το να το κάνουν. Τέλος θα μπορούσε να είναι ένα άλλο κλασικό παιχνίδι, το «παιχνίδι του τελεσιγράφου». Σε αυτό ο παίκτης λαμβάνει κάποια χρήματα, αλλά μπορεί να τα κρατήσει μόνο πείθοντας έναν δεύτερο παίκτη να αποδεχθεί μέρος του ποσού.

Αυτό το «παιχνίδι του τελεσιγράφου» φαίνεται κατά το Bloomberg να ταιριάζει στη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Οι πιστωτές θεωρούν ότι η Ελλάδα, σε μια κατάσταση αδυναμίας, θα πρέπει να είναι ευγνώμων για την ανακούφιση που της έχει προσφερθεί και να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Στο τέλος, είναι καλύτερο από το τίποτα. Ωστόσο η Ελλάδα, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, βλέπει ότι οι πιστωτές έχουν το περιθώριο να κάνουν περισσότερα και νιώθει προσβεβλημένη από τον πόνο που πρέπει να υπομείνει. Εάν είναι απαραίτητο, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν την κατάρρευση του ευρώ για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια τους. Από αυτή την άποψη, δεν είναι στην πραγματικότητα μια οικονομική αντιπαράθεση.

«Το παιχνίδι του τελεσιγράφου μας διδάσκει ότι η ελληνική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο μέσα από το πρίσμα του οικονομικού ορθολογισμού. Όσοι επιχειρούν να το κάνουν κινδυνεύουν να πραγματοποιήσουν έναν δαπανηρό κακό υπολογισμό», σημειώνει το άρθρο.

Γερμανικά ΜΜΕ: Αμφιβολίες για την έκβαση της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες

H Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για την ελληνική /ευρω-κρίση : «Πριν από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Τσίπρας έβγαλε στην επιφάνεια το εφιαλτικό σενάριο: αποτυχία των συνομιλιών θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το ευρώ. Αυτή η άποψη δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη.

Ο Τσίπρας υπενθύμισε μόνο αυτό που οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ε.Ε. εξακολουθούν να θεωρούν ως ένα πραγματικό κίνδυνο και δη όχι μόνο για την νομισματική ένωση. (…) Αυτό το φόβο θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο Τσίπρας. Η κυβέρνησή του ποντάρει στο γεγονός, ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με δισεκατομμύρια (…). Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Η Ε.Ε και οι θεσμοί της συνέβαλαν τα περασμένα χρόνια σε σημαντικό βαθμό με λόγια και έργα – καλά και κακά- στην εδραίωση αυτής της πεποίθησης στην Αθήνα»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκαν εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης για να συμφωνήσουν μεταξύ τους επί της ακολουθητέας κοινής γραμμής για την Ελλάδα.

Ο χριστιανοδημοκράτης Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, ζήτησε αλλαγή πλεύσης από την Αθήνα, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη . «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει μια στροφή 180°», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) λίγο πριν τη νέα συνάντηση του Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο Κρίχμπαουμ επισήμανε, ότι τόσο η καταβολή περαιτέρω χρηματικής βοήθειας όσο και η παράταση του δεύτερου πακέτου βοήθειας θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια της γερμανικής βουλής.

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραπέμποντας και στη θερινή διακοπή των εργασιών του γερμανικού κοινοβουλίου. Παράταση του προγράμματος βοήθειας «δεν θα υπάρξει με μηδενικό κόστος». Διαφορετικά, η υπερψήφισή του από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών δεν είναι καθόλου βέβαιη. «Ο χρόνος σπαταλήθηκε», είπε ο Κρίχμπαουμ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των περασμένων μηνών. «Η δραστική περικοπή των ελληνικών δαπανών εξακολουθεί να παραμένει αναγκαία, όπως επίσης και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και οι αποφασιστικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας», πρόσθεσε.

Στο δράμα του ελληνικού χρέους η Γερμανία και η Γαλλία χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα, μεταδίδει η
Deutsche Welle. Στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση κορυφής της οποίας η κατάληξη είναι αβέβαιη.

Πάντως λένε πηγές της Ε.Ε. οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν είναι ακόμα επαρκείς. Οι Ελληνες υποτίμησαν την πολυπλοκότητα του θέματος, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, «όταν βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό και θέσει την οικονομία σε τροχιά».

Και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι τόνισε: H επιτυχία απαιτεί «πολιτική βούληση, πρωτίστως από την ελληνική πλευρά, δηλαδή λιγότερες μανούβρες τακτικής και περισσότερη ουσιαστική δουλειά». Σύμφωνα με τον Ντομπρόφσκι τα κεντρικά θέματα είναι αμφιλεγόμενα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας…

Σε κύκλους της Ε.Ε λέγεται, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδιώκει να εξαλείψει υπάρχουσες διαφορές με την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Η συνάντηση θεωρήθηκε καταρχάς ως μη σίγουρη. Μόνο αν υπάρχει περαιτέρω κινητικότητα θα είχε νόημα μια συνάντηση, έλεγαν στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν βλέπουν έως τώρα τι νόημα θα είχε διαφορετικά μια ακόμα συνάντηση κορυφής.

H πίεση προς την Ελλάδα ενόψει πιθανής συνάντησης κορυφής αυξάνει γράφει η Die Zeit. Στις Βρυξέλλες είναι απογοητευμένοι με τους Ελληνες. Σήμερα θα γίνει πιθανόν συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα. Η συνάντηση όμως θα μπορούσε να αποτύχει.

Νέα πράξη στο δράμα της Ελλάδας αναφέρει η Frankfurter Rundschau. Νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες. Μπορούν οι Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας να τερματίσουν τη διαμάχη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα; Λύση δεν βρίσκεται εν όψει κατά τους περισσότερους παρατηρητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Frankfurter Allgemeinen Zeitung, είναι πιθανή η νέα ψηφοφορία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να βομβαρδίζεται με e-mails από βουλευτές του κόμματός της. Το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα επιτρέπει η καγκελάριος την ολιγωρία των Ελλήνων.

Στο Βερολίνο συζητείται κάτι που έως τώρα εθεωρείτο ότι αποκλείεται μεταδίδει η Bild. Mια νέα ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ελληνική βοήθεια, η οποία όμως θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία την καγκελάριο Μέρκελ. Μάλιστα κατά τη Bild, ολοένα και περισσότεροι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ομολογούν ανοιχτά ότι δεν θα υποστηρίξουν πλέον την ακολουθούμενη πορεία υπέρ της Ελλάδας.

Σε ανάλυσή του στο γερμανικό Spiegel ο Βόλφγκαγκ Μούνχαου αναφέρει ότι όσο οι πολιτικοί της Γερμανίας και των άλλων χωρών δεν βλέπουν το λάθος της πολιτικής της Μέρκελ στην Ευρώπη, τόσο περισσότερο θα πλησιάζει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, η οποία θα κοστίσει ενα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.