Μεταξύ σφύρας (πιέσεις και αντιδράσεις δανειστών) και άκμονος (ΚΟ και κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρεί να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος και τα περιθώρια για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας περιορίζονται δραματικά.
Λίγες ωρες πριν την μετάβαση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, όπου η συνάντηση με τους Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να είναι ένα καθοριστικό «επεισόδιο» της ελληνικής κρίσης, η Αθήνα απέστειλε στις Βρυξέλλες μία νέα πρόταση με στόχο την γεφύρωση του χάσματος.
Το δείπνο των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Η συνάντηση του ελληνα Πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά.
Πλην όμως, τα χαρακτηριστικά της πρότασης δεν φαίνεται να είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν είναι επαρκή για την υπογραφή μίας συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή, με την νέα της αυτή πρόταση, την οποία δεν έχει επισήμως γνωστοποιήσει, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα μεγαλώνει την απόστασή της από την ίδια την ΚΟ που την στηρίζει, καθώς φαίνεται ότι υποχωρεί εκ νέου, αποδεχόμενη αυξήσεις του χαμηλού και του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ (σ.σ. ο τρίτος συντελεστής δεν γίνεται δεκτός από την τρόικα) και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αύξηση στο 12% του μεσαίου συντελεστής ΦΠΑ για βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, στο 6,5% του χαμηλού για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου και διατήρηση του 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
Επίσης, περιλαμβάνεται και δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,75% του ΑΕΠ εφέτος και 1,50% για το 2016 (αντί 0,6% και 1%, αντιστοίχως. που προβλεπόταν στην πρόταση των 47 σελίδων) και έναντι 1% και 2% το 2016 που ζητούσαν οι δανειστές.
Σε αυτό το κλίμα, το ενδεχόμενο περιπλοκής εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει ότι το αναγκαίο βήμα πρέπει να γίνει πλέον από τους δανειστές, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν εμφανίζουν κάποια διάθεση υποχώρησης.
Το βασικό στοιχείο που μελετάται και στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να είναι πάντως η δυνατότητα του Αλ. Τσίπρα αφενός να «περάσει» μία ενδεχόμενη συμφωνία και – κυρίως – το να την εφαρμόσει.
Η εικόνα στο συγκεκριμένο πεδίο αρχίζει να θολώνει σοβαρά, καθώς 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απαραιτήτως όλοι ενταγμένοι στην Αριστερή Πλατφόρμα, κοινοποίησαν χθες στον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπ. Σαγιά κείμενο, με το οποίο ζητούν να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού. Ζητούν επίσης με την ίδια επιστολή να μην εφαρμοστούν οι υπάρχουσες μνημονιακές διατάξεις που προβλέπουν μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Το κείμενο, αλλά και η «σύνθεση» της ομάδας αυτής εκλαμβάνονται από κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως μία προειδοποίηση ότι οι δυνάμει διαφωνούντες βουλευτές προς την προοπτική συμβιβασμού σε μία σκληρή συμφωνία αυξάνονται. Κατά κάποιους, το σύνολό τους μπορεί και να φθάνει τους 50.
Συναντήσεις στις Βρυξέλλες
Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους εξής ηγέτες Λατινοαμερικανικών χωρών: την Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, τον Πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ – Κανέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Χέκτορ Τίμερμαν.