Σόιμπλε: «Η Μέρκελ προσπαθεί να νουθετήσει τον Τσίπρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα»

Ουδέν νέο από το ελληνικό μέτωπο: Αυτή το μήνυμα έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το απόγευμα της Τρίτης στο Βερολίνο στους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία του κατά την συνομιλία του με τον Γιάννη Βαρουφάκη το πρωί της Δευτέρας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ουδέν νέο από το ελληνικό μέτωπο: Αυτή το μήνυμα έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το απόγευμα της Τρίτης στο Βερολίνο στους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία του κατά την συνομιλία του με τον Γιάννη Βαρουφάκη το πρωί της Δευτέρας στη γερμανική πρωτεύουσα. «Μην αφήνετε να σας τρελάνουν με νέες αστήρικτες φήμες από την Αθήνα, ή από αλλού, περί προόδου των συνομιλιών, ή περί νέων λύσεων» είπε. Το ζητούμενο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ήταν και παραμένει, ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της.

«Όλοι σας παρακολουθείτε πως προσπαθεί η καγκελάριος να νουθετήσει τον Τσίπρα» πρόσθεσε. «Αλλά αυτό δεν έχει αποφέρει καρπούς». Και αυτό είναι που εξηγεί την πρόσφατη παλινδρόμηση των διαπραγματεύσεων. Η καγκελάριος, σύμφωνα με παριστάμενο, κουνούσε επιδοκιμαστικά το κεφάλι της.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να μείνει οπωσδήποτε στην ομάδα των „διασωστών“» είχε δηλώσει λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φόλκερ Κάουντερ. Διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει πλέον χρήμα και τεχνογνωσία από αυτό το Ταμείο.

Άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν πήραν το λόγο για το θέμα. Στο Βερολίνο είναι όμως κοινό μυστικό, ότι ο αριθμός εκείνων που θεωρεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση ανεπίδεκτη μαθήσεως και τάσσεται ως εκ τούτου υπέρ του grexit, της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυξάνει καθημερινά. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος της πανίσχυρης ομάδας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που διαθέτει 188 από τους συνολικά 311 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών Κρίστιαν φον Στέτεν. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να ομολογήσουν ειλικρινά: Το πείραμα με τους άθελους για μεταρρυθμίσεις Έλληνες στην ευρωζώνη απέτυχε και πρέπει να τερματιστεί» δήλωσε πρόσφατα ο τελευταίος.

Ο ίδιος τόνισε, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει με τίποτα «ούτε ένα νέο πρόγραμμα, ούτε την περαιτέρω παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι καιρός, πρόσθεσε, «να αναγνωρίσουν την ελληνική πραγματικότητα και να την πουν με το όνομά της».

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία για νέο πακέτο βοήθειας στο παρά πέντε» δηλώνει για παράδειγμα ο Κάρστεν Λίνεμαν, ένας άλλος εκπρόσωπος της οικονομικής πτέρυγας του κόμματος. Όμως αυτό δεν θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός, που ελέγχει την υλοποίηση των συμφωνιών. «Πρέπει να συμπληρώσουμε επιτέλους θεσμικά την ευρωζώνη με ένα κανονισμό χρεοκοπίας κρατών, που θα οδηγεί σε ένα μόνο στόχο: ή στην εξυγίανση, ή στην έξοδο τους από τη νομισματική ένωση».

Η γενική πεποίθηση είναι όμως ότι η ομάδα εκείνων που συντάσσονται με την «σκληρή» τακτική του κ.Σόιμπλε έναντι της Αθήνας αυξάνει εις βάρος αυτών, που θεωρούν «χωρίς εναλλακτική λύση»

τη «Ρεάλπολιτίκ» της κ.Μέρκελ. Αυτό δεν αποτελεί άμεσα κίνδυνο γι αυτήν. «Αν τεθεί θέμα επιλογής ανάμεσα στις δυο γραμμές, η καγκελάριος θα την κερδίσει με τεράστια διαφορά» αποφαίνεται αναλυτής. Όμως η υπεροχή της δεν είναι πλέον, όπως παλιότερα, απόλυτη. Η κοινοβουλευτική ομάδα γίνεται όλο και πιο απαιτητική και μολονότι η κ.Μέρκελ την αφήνει στην ουσία απληροφόρητη επιμένει σε μεγαλύτερη συμμετοχή στα δρώμενα. Το τελευταίο μήλο της έριδος είναι η έγκριση της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα: Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι γι αυτό αρκεί μια γνωμοδότηση της ομάδας προϋπολογισμού της Βουλής, πολλοί χριστιανοδημοκράτες βουλευτές απαιτούν μια απόφαση της Ολομέλειας. «Είμαι σίγουρος, ότι αυτή θα έχει και τον τελευταίο λόγο» έλεγε ένας από αυτούς.

Στο Βερολίνο βέβαια κυριαρχεί πλήρης ασάφεια σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι, οι απόψεις κινούνται ανάμεσα στο αναμενόμενο grexit και την επικείμενη συμφωνία. «Από τη στιγμή που πήρε τα πράγματα στα χέρια της η καγκελάριος, τα πράγματα κινούνται ταχύτερα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν. Όμως ούτε και εκείνος βάζει γι αυτό το χέρι του στη φωτιά. Μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών αρχίσει επίσης να δυσανασχετεί ανοικτά με την στάση της Αθήνας. Αυτό δεν κάνει το grexit πιο πιθανό, δίνει όμως πρόσθετη τροφή στη σύγχυση και την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.