Στην πιο ξεκάθαρη προειδοποίησή του ότι θα διώξει οποιονδήποτε βουλευτή των Τόρις θέλει να ξεκινήσει εκστρατεία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ προχώρησε ο βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι ουδέτερη όταν θα έχει επιτύχει συμφωνία για μία νέα σχέση ΕΕ – Βρετανίας.
Ο Κάμερον απαντά, έτσι, εμμέσως στους 60 βουλευτές του κόμματός του που δηλώνουν έτοιμοι να ενταχθούν σε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αν εκείνος δεν επιτύχει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ερωτηθείς στη Βαυαρία, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της G7, εάν έχει αποφασίσει να επιτρέψει στους βουλευτές του ψήφο κατά συνείδηση, ο Κάμερον απάντησε: «Έχω υπάρξει πολύ ξεκάθαρος. Εάν θέλετε να είστε μέρος της κυβέρνησης, πρέπει να στηρίξετε την οπτική ότι συμμετέχουμε σε μία άσκηση διαπραγμάτευσης, ότι θα έχουμε δημοψήφισμα και ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς εάν θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση όποιος από την κυβέρνηση διαφωνεί, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Όλοι στην κυβέρνηση έχουν στηρίξει το πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στο μανιφέστο των Συντηρητικών».
«Εάν μπορώ να φτάσω σε μία θέση όπου η Βρετανία θα είναι καλύτερα σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρώπη, τότε προφανώς, αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση είναι ουδέτερη. Δεν πρόκειται για προσέγγιση του τύπου «από τη μία πλευρά, από την άλλη πλευρά». Εάν μπορέσω να εξασφαλίσω αυτά που θέλω να εξασφαλίσω, τότε θα έχω εξασφαλίσει αυτό που θεωρώ το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Βρετανία» δήλωσε ο Κάμερον.
Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να επιτύχει αποτέλεσμα που θα είναι προς το εθνικό συμφέρον.
Συνολικά 60 βουλευτές από το κόμμα του Κάμερον ξεκίνησαν την Κυριακή εκστρατεία ως νέα πολιτική ομάδα -η λεγόμενη «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (CfB)-, η οποία θα υποστηρίζει το αίτημα του Κάμερον για μεταρρυθμίσεις και θα ζητεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ αν δεν επιτευχθούν αυτές.
Απαντώντας στους «Συντηρητικούς για τη Βρετανία», ο Κάμερον είπε: «Δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα ή βουλευτές που θα αποφασίσουν, θα αποφασίσει ο βρετανικός λαός. Πρόκειται για δημοψήφισμα μέσα ή έξω από την ΕΕ, όπου η ψήφος κάθε πολίτη μετράει το ίδιο» τόνισε.
Τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν την Τρίτη, όταν ευρωσκεπτικιστές βουλευτές συζητήσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο που θα ανοίγει τον δρόμο για το δημοψήφισμα.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε στη Βαυαρία με τον βρετανό πρωθυπουργό, προέτρεψε τη χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της θετικής επιρροής που ασκεί η ηγεσία της στην Ένωση αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.