Εμπορεύσιμη η «Αφροδίτη», ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Παράλληλα με τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η Λευκωσία συνεχίζει μεθοδικά τις κινήσεις της, τηρώντας χαμηλούς τόνους, με σκοπό την ενίσχυση της θέσης της στο ενεργειακό πεδίο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της κοινοπραξίας Noble Energy, Delek και Avner ότι το κοίτασμα του φυσικού αερίου «Αφροδίτη» είναι εμπορεύσιμο συνιστά μείζονα εξέλιξη που αναμφίβολα έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Πλέον θα πρέπει να ακολουθήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με την αμερικανική Noble Energy, ως διαχειριστής, να πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο στο κυπριακό υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών, «η κήρυξη εμπορευσιμότητας κατοχυρώνει την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο ερευνητικό τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης. Πρόκειται δε για ένα ακόμη σημαντικό βήμα ως μπρος την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλασσίων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις».

Το τελευταίο σημείο της ανακοίνωσης της Λευκωσίας δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αποφάσεις επί του θέματος της εξαγωγής μέσω απευθείας υποθαλασσίων αγωγών αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν εκτενώς στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στις 14 – 16 Ιουνίου τόσο για ενεργειακά ζητήματα όσο και για θέματα στρατιωτικής συνεργασίας (σσ. το τελευταίο διάστημα έχει διεξαχθεί

σειρά ασκήσεων μεταξύ των δύο χωρών με έμφαση στην Πολεμική Αεροπορία).

Η κυπριακή πλευρά κινείται προσεκτικά, αλλά είναι σαφές ότι στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς τους δύο ανενεργούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Οι προοπτικές είναι θετικές, ενώ το σχέδιο έχει την απόλυτη συγκατάθεση και των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της σταθεροποίησης του αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι.

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, με την είσοδο του κουρδικού κόμματος HDP στην Εθνοσυνέλευση να συνιστούν μείζον πλήγμα στην επιδίωξη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή του Συντάγματος και πολιτειακή αλλαγή (με πέρασμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε ένα σύστημα προεδρικής δημοκρατίας κατά το γαλλικό μοντέλο), μπορεί να έχουν επίδραση και στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στη Λευκωσία, το γεγονός ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λαμβάνει λιγότερες από 300 έδρες ίσως να το οδηγήσει σε κινήσεις όπως η δημιουργία συνασπισμού με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Σε αυτή την περίπτωση, η στάση της Άγκυρας ενδέχεται να σκληρύνει επικίνδυνα και η εκφραζόμενη αισιοδοξία μετά την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στα Κατεχόμενα να αποδειχθεί κενή περιεχομένου. Όλα αυτά παρά τις πιέσεις που ασκούν τα Ηνωμένα Έθνη και παρά τις συζητήσεις των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, για καταγραφή θέσεων (σσ. οι συνομιλίες αναμένεται αρχικά να επικεντρωθούν σε διακυβέρνηση, περιουσιακό και πτυχές του εδαφικού – χωρίς όμως χάρτες).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.