Βαρουφάκης: «Η Κομισιόν πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών»

Tην άποψη ότι η Κομισιόν πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και την Συμπρόεδρο του Die Linke Κάτια Κίπινγκ.

Tην άποψη ότι η Κομισιόνπρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτώνδιατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση που είχε με τονΠρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke)Γκρέγκορ Γκίζικαι την Συμπρόεδρο τουDieLinkeΚάτια Κίπινγκ.

«Είναι ώρα να σταματήσουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Είναι ώρα να κάνουμε τη δουλειά μας, ώστε να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες πολλών μηνών και να καταλήξουμε σε συμφωνία» σημείωσε ο Υπουργός. Από τα πλευρά τους τα ηγετικά στελέχη τουDie Linke εξέφρασαν τη στήριξη τους στον κ. Βαρουφάκη. «Από κοινού με ένα ευρύ συνασπισμό καλούμε σε διαδήλωση στις 20 Ιουνίου για να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι αλλιώς, ότι είμαστε αντίθετοι στους χειρισμούς της Μέρκελ και του Σόιμπλε» δήλωσε η κυρία Κίπινγκ.

Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη:

Στις ιστορικές αυτές στιγμές, με τα μάτια των Ευρωπαίων πάνω μας, προσδοκώντας από εμάς του πολιτικούς να φέρουμε αυτή τη διαπραγμάτευση σε μια επιτυχή κατάληξη προς όφελος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, είναι κρίσιμο να μην σκεφτόμαστε με όρους κομματικής πολιτικής αλλά ως Ευρωπαίοι με υπευθυνότητα για το μέλλον της Ευρώπης. Έτσι, συζήτησα σήμερα με τον Δρ. Σόιμπλετο πρωί και συναντήθηκα τώρα με τον κ. Γκίζι και τους συντρόφους μας από το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς. Θα υπάρξει συνάντηση με βουλευτές του SPD, συναντήθηκα ήδη με βουλευτές των Πρασίνων. Είμαστε μαζί σε αυτό, ως Ευρωπαίοι, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας πεποιθήσεων και έχουμε τη μέγιστη ευθύνη να ξεπεράσουμε όποιες δυσκολίες και αποτυχίες συντονισμού είχαμε, προκειμένου να επιτύχουμε τη συμφωνία, την οποία όλοι περιμένουν από εμάς.

Κατόπιν αυτών, πρέπει να πω ότι είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση με τα στελέχη της Linke, στα γραφεία τους στη Γερμανική Βουλή. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την ωραία φιλοξενία τους και την σπουδαία συζήτηση που μόλις ολοκληρώσαμε.

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα καθήκον. Το καθήκον αυτό, ως κυβερνητικό όργανο της ΕΕ, είναι να βοηθά πολιτικούς και γραφειοκράτες να φθάσουν σε μια συμφωνία. Θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Κάθε μέτρηση του ευρωβαρόμετρου και μελέτη κατά τα τελευταία λίγα χρόνια καταδεικνύει ότι δυστυχώς οι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμών, τους οποίους οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται επί δεκαετίες να συστήσουν. Είναι ώρα να σταματήσουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Είναι ώρα να κάνουμε τη δουλειά μας, ώστε να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες πολλών μηνών και να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Οι δηλώσεις του Γκρέγκορ Γκίζι:

Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θα ήθελα από την πλευρά μου να πω δύο πράγματα. Από όλους όσους παίρνουν αποφάσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνει κατανοητό τι είναι κατά βάθος η δημοκρατία. Εάν γίνει κατανοητό τι είναι η δημοκρατία, τότε θα αποδεχθούν το γεγονός ότι στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες είχαμε μια κυβερνητική αλλαγή. Πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν η τωρινή κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Εάν η νέα κυβέρνηση συνέχιζε απλώς την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να πραγματοποιούνται εκλογές.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι για την Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, μια λύση στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Κάθε άλλη λύση θα ήταν εσφαλμένη. Εάν χαθεί η Ελλάδα για την Ευρώπη, τότε θα χαθούν πάρα πολλά. Το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης κινδυνεύει. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων και όχι αντιπαράθεση. Κυρίως θα πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Θα σας πω έναν αριθμό: Στην Ελλάδα 2.000 οικογένειες κατέχουν το 80% του πλούτου της χώρας. Θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση ανάμεσα στην υπηκοότητα και στην υποχρέωση να καταβάλει κανείς φόρους. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε αυτό το θέμα. Οι πλούσιοι, οι κατέχοντες θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που τούς αναλογούν.

Οι δηλώσεις της Κάτια Κίπινγκ:

Σε αυτή την συζήτηση το θέμα δεν είναι μόνο η Ελλάδα , αλλά τίθεται το ερώτημα εάν είναι εν γένει δυνατόν στην Ευρώπη να υπάρξει άλλος δρόμος πέραν του αυστηρά νεοφιλελεύθερου. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης το θέμα είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη. Για εμένα είναι σημαντικό να διαβεβαιώσω μια ακόμη φορά τον κ. Βαρουφάκη για την στήριξη του κόμματος Die Linke και να καταστήσω σαφές ότι από κοινού με ένα ευρύ συνασπισμό καλούμε σε διαδήλωση στις 20 Ιουνίου για να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι αλλιώς, ότι είμαστε αντίθετοι στους χειρισμούς της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Δεν συμφωνούμε με το να δρουν οι Μέρκελ και Σόιμπλε εξ ονόματός μας, όχι μόνο επειδή θέτουν την Ελλάδα σε μια κατάσταση αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά επειδή λόγω της πολιτικής τους αυξάνεται αισθητά η απογοήτευση για την Ευρώπη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.