Μαζικής έκτασης κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα των αμερικανικών δημόσιων υπηρεσιών οδήγησε στην υποκλοπή των στοιχείων 4 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων. Η Ουάσινγκτον αφήνει να εννοηθεί ότι υποπτεύεται πως η επίθεση ξεκίνησε από την Κίνα, με την κινεζική πρεσβεία να σπεύδει να αντιδρά χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις «εικασίες».
H υπηρεσία Διαχείρισης Ανθώπινων Πόρων (OPM), αρμόδια για το προσωπικό των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών, είχε εντοπίσει τον Απρίλιο κακόβουλο λογισμικό στα συστήματά της. Στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας (Homeland Security), διαπιστώθηκε ότι όντως είχαν διαρρεύσει στοιχεία.
Η υπηρεσία διαχειρίζεται τα μητρώα των υπαλλήλων, την ασφάλισή τους και τις διαπιστεύσεις τους για πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό. Δεν έχει διευκρινιστεί σε τι στοιχεία απέκτησαν πρόσβαση οι χάκερ.
Το FBI ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι, χωρίς να δίνει επισήμως περισσότερες πληροφορίες.
Ωστόσο, διαρροές προς το Reuters ανέφεραν πως οι αμερικανικές Αρχές θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται «ξένος φορέας ή ξένη κυβέρνηση». Οι διαρροές αυτές έγιναν πιο συγκεκριμένες σε αμερικανικά ΜΜΕ, όπως στην Washington Post και στους New York Times, και έδειξαν προς την Κίνα.
Η επίσημη κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα, με την πρεσβεία στις ΗΠΑ να απορρίπτει κάθε «υπαινιγμό».
«Τα βιαστικά συμπεράσματα είναι ανεύθυνα και αντιπαραγωγικά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, Ζου Χαικουάν.
Χαρακτήρισε «υποθετικές κατηγορίες» τις αναφορές για κινεζική ευθύνη, λέγοντας πως το Πεκίνο έχει «κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει κυβερνοεπιθέσεις» και τονίζοντας ότι «η παρακολούθηση τέτοιων περιστατικών πέραν των συνόρων είναι δύσκολη».