Αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η καταναλωτική αγορά, με πολλά από τα δεδομένα να μεταβάλλονται. Στην αγορά ενδυμάτων, για παράδειγμα, έχουν εμφανιστεί πολλές εναλλακτικές λύσεις. Με σκοπό την αγορά φθηνότερων ρούχων, έχουν κάνει την εμφάνισή τους καταστήματα με «μεταχειρισμένα / από δεύτερο χέρι» ή ακόμα και «ρούχα με το κιλό».
Παράλληλα οι αλλαγές είναι εμφανείς και στις εξόδους των Αθηναίων, οι οποίες παρ’ ότι έχουν περιοριστεί ποσοτικά, φαίνεται να έχουν βελτιωθεί ποιοτικά, καθώς πολλά μαγαζιά στηρίζονται στο διαφορετικό στυλ και αυτό είναι φανερό από τους νέους χώρους που κάνουν την εμφάνισή τους στη μεγαλούπολη και σε προσκαλούν για ποτό και φαγητό σε προσιτές τιμές, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην ποιότητα.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε σημαντικά ευρήματα σχετικά με την υλική κατανάλωση σε συνδυασμό με την κοινωνική θέση, τα οποία θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) ως αποτέλεσμα μεγάλης δειγματοληπτικής έρευνας την Τρίτη στις 9 Ιουνίου.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ κ. Δ. Εμμανουήλ σε επικοινωνία που είχε μαζί του «Το Βήμα» για την έρευνα με θέμα «Κατανάλωση και κοινωνικές τάξεις στην Αθήνα», «σημαντικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στο φαγητό αλλά και στα ρούχα, καθώς υπάρχει πτώση κατανάλωσης που αγγίζει το 40%. Ωστόσο όσον αφορά τους χώρους εστίασης έχει αλλάξει η συχνότητα που οι Αθηναίοι τους επισκέπτονται αλλά το σημαντικό είναι ότι οι χώροι αλλά και οι γεύσεις έχουν βελτιωθεί ποιοτικά».
Οι συντελεστές που ορίστηκαν από τους ερευνητές αφορούσαν την κοινωνική θέση, την οικονομική τάξη, το εκπαιδευτικό επίπεδο και το τρέχον εισόδημα. Καθοριστικός φαίνεται να είναι για τα αποτελέσματα της έρευνας ο ρόλος της κοινωνικής θέσης για την κατανάλωση συγκεκριμένων αγαθών με σκοπό την προβολή του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου μέσω της πολυτέλειας και της επίδειξης.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τους ομιλητές της ημερίδας
Η έρευνα για την υλική κατανάλωση, όπως και για την πολιτιστική κατανάλωση που παρουσιάστηκε σε προηγούμενη ημερίδα, αποτελεί μέρος ευρύτερου ερευνητικού έργου με τίτλο «Κοινωνικοοικονομική τάξη, κοινωνική θέση και κατανάλωση: Κοινωνική διαστρωμάτωση, κινητικότητα και αστική κατανάλωση στην Αθήνα».