«Κρυφή ατζέντα» για το ασφαλιστικό έχουν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, καθώς η πρόταση που κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση είναι «μετριοπαθής» σε σχέση με την εξοικονόμηση που ζητούν.
Πιο απλά ζητούν η συνταξιοδοτική δαπάνη να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ έως το 2016, κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί μόνο με το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το ψαλίδι στις επικουρικές ή την αύξηση των κρατήσεων (από 4% σε 6%) στις αποδοχές των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που ζητούν στην παρούσα φάση.
Συγκεκριμένα, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν πάγωμα όλων των συντάξεων έως το 2021, να προχωρήσει η ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των υπόλοιπων επικουρικών ταμείων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τον Δεκέμβριο του 2016, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά, κανένα επικουρικό ταμείο να μην χρηματοδοτείται από το Δημόσιο αλλά από δικούς του πόρους.
Ακόμη, ζητούν βασική και αναλογική σύνταξη σε όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση σε όλους τους συνταξιούχους από 4% σε 6%, και επέκτασή της και στις επικουρικές συντάξεις, επανεξέταση του καθεστώτος σύνταξης υπερηλίκων στον ΟΓΑ και σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος απαλλαγών και εναρμόνιση των εισφορών για όλα τα ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της στην πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς δέχεται 2 δισ. ευρώ λιγότερες περικοπές στο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, υπολογίζει πως από τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 και έως το 2025 θα εξοικονομηθούν κατά τον πρώτο χρόνο 71 εκατ. ευρώ και σωρευτικά, 824 εκατ. ευρώ έως το έτος κατά το οποίο θα παύσουν οι συνταξιοδοτήσεις πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας.