«Είμαστε ακόμη στην πολύ αρχική φάση. Βασικά προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Ωρα με την ώρα συνειδητοποιούμε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν εδώ μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν χειρότεροι και από ερασιτέχνες. Αντιμετωπίζουμε ένα χάος, με υπηρεσίες διαλυμένες, διαλυμένες υποδομές και εκκρεμότητες ακόμη και σε αυτό το υποτυπώδες πρόγραμμα που μεταδιδόταν. Υπήρχε ένα οργανόγραμμα που απλώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Απορούμε με ποιον τρόπο εργάζονταν αυτοί οι άνθρωποι». Με τα λόγια αυτά ένας από τους πρώτους συντονιστές που ανέλαβαν να επαναλειτουργήσουν την ΕΡΤ περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρώτες ομάδες εργαζομένων που επιστρέφουν στο Ραδιομέγαρο.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο Facebook του κ. Ν. Μιχαλίτση, ο οποίος με απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει αναλάβει προσωρινά τη διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών της εταιρείας, στην οποία σημειώνει ότι «έλεγα πάντοτε ότι η καταστροφή που έγινε με το πραξικόπημα του μαύρου, μέσα σε μία ημέρα, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί. Αυτά που βρήκα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι περίμενα. Ενας εύρωστος οργανισμός έχει μετατραπεί σε ραδιοτηλεοπτικό περίπτερο, χωρίς δομές, με περιορισμένες υποδομές και ανεξήγητη λειτουργία». Να σημειωθεί ότι η ανάρτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από προηγούμενα στελέχη της εταιρείας με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος απείρου κάλλους, με αλληλοκατηγορίες και άκομψους χαρακτηρισμούς, που μόνο καλό δεν προμηνύει.
Σε ένα τρίμηνο η πλήρης επανέναρξη
Υπολογίζεται ότι η διαδικασία πλήρους επαναλειτουργίας της ΕΡΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί. Την περίοδο αυτή διανύεται το 20ήμερο περιθώριο μέσα στο οποίο όσοι από τους εργαζομένους της ΕΡΤ επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτήν οφείλουν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Ως σήμερα οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.000, ενώ το διάστημα υποβολής τελειώνει στις 16 Ιουνίου. Οι συμβάσεις που θα υπογράψουν όσοι τελικά πληρούν τις προϋποθέσεις θα είναι αορίστου χρόνου, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ακανθώδες ζήτημα των χρόνων προϋπηρεσίας που τελικά θα αναγνωριστούν σε όσους υπογράψουν τις συμβάσεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο μόνο για πέντε έτη, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι τελικά θα αναγνωριστούν ως προϋπηρεσία όλα τα χρόνια που κάποιος εργαζόταν στην ΕΡΤ.
Οσον αφορά τις αποζημιώσεις που ορισμένοι εργαζόμενοι είχαν εισπράξει μετά την αποχώρησή τους από την ΕΡΤ αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμψηφιστούν και θα αφαιρούνται από τις αμοιβές τους. Η μισθοδοσία των εργαζομένων θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα φυσικής παρουσίας τους για την Αττική στο Ραδιομέγαρο και για τη Θεσσαλονίκη στο κτίριο επί της οδού Αγγελάκη 2. Σε ό,τι αφορά στους Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, στους οποίους σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής των εργαζομένων, η μισθοδοσία θα ξεκινήσει από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ή ταχυδρομικής αποστολής του εντύπου ανάληψης καθηκόντων.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ επιστρέφει
Και ενώ η λειτουργία του νέου φορέα έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι, η ΠΟΣΠΕΡΤ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα μέλη της δεν πρόκειται να υπογράψουν «αιτήσεις, δηλώσεις, προθέσεις ή επιστολές σχετικά με την αναβίωση της σύμβασης και την ένταξη στην ΕΡΤ» δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό της στίγμα στο κλίμα που θα επικρατήσει στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι βασικό αγκάθι για την Ομοσπονδία αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα προέρχονται από τους εργαζομένους δεν θα αποφασίζονται από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, αλλά θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ομοσπονδία την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία σχεδιάζεται η επανέναρξη της ΕΡΤ, καθώς συμπληρώνονται δύο ακριβώς χρόνια από το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, σχεδιάζει την επιστροφή της στο Ραδιομέγαρο με συλλαλητήριο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 19.00. Να θυμίσουμε ότι, εκτός απροόπτου, την ημέρα εκείνη θα είναι στην Αγία Παρασκευή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να χαιρετίσει την επιστροφή της ΕΡΤ και το «τέλος των μορφωμάτων». Οπως όλα δείχνουν, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ την 11η Ιουνίου θα έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το μόνο που προλαβαίνουν να κάνουν όσοι εργάζονται ήδη στην Αγία Παρασκευή είναι να φτιάξουν τα νέα σήματα τα οποία θα αντικαταστήσουν αυτό της ΝΕΡΙΤ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της πρώτης ομάδας συντονιστών «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα είναι έτοιμη για πλήρη επανέναρξη η ΕΡΤ».
Ορκωτοί λογιστές
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση έχει σκοπό να καθιερώσει τον έλεγχο των εξωτερικών παραγωγών του προγράμματος από ορκωτό λογιστή που θα προσληφθεί για αυτόν τον σκοπό, ενώ η Επιτροπή Κοστολογίου, που εγκρίνει τους προϋπολογισμούς για τις εκπομπές, θα ορίζεται με κλήρωση και θα συντάσσει τον αρχικό προϋπολογισμό του κόστους μιας εξωτερικής παραγωγής.
Προς το παρόν συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των προσωρινών διευθυντών και στελεχών στην εταιρεία. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγειαο κ. Βασίλης Βασιλόπουλος αναλαμβάνει τον συντονισμό του περιεχομένου Πολυμέσων, ενώ ο κ. Γιώργος Γιουκάκης διευθυντής της Ραδιοφωνίας. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί προσωρινά, εκτός από τον κ. Μιχαλίτση, ο κ. Κ. Χαλβατζάκης στη θέση του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης και ο κ. Βαγγέλης Λουριδάς στη θέση του γενικού διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για τη θέση του διευθυντή ενημέρωσης που θα αντικαταστήσει τον κ. Χαλβατζάκη πιο πιθανός υποψήφιος είναι ο κ. Σταύρος Καπάκος, διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Αυγή».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ