Ο φρικτός θρύλος του Τσαρλς Μάνσον γίνεται τηλεοπτικό σίριαλ

Το «καλοκαίρι της αγάπης», στην Καλιφόρνια το 1967. Το ροκ φεστιβάλ στο Γούντστοκ, έξω από τη Νέα Υόρκη, το 1969. Τα «παιδιά των λουλουδιών». Η η μουσική, οι χίπις, η γενιά του ελεύθερου σεξ και των ναρκωτικών. Εκτός από την ψυχεδέλεια, τον Αύγουστο του 1969 η Αμερική έζησε και κάτι άλλο.

Το «καλοκαίρι της αγάπης», στην Καλιφόρνια το 1967. Το ροκ φεστιβάλ στο Γούντστοκ, έξω από τη Νέα Υόρκη, το 1969. Τα «παιδιά των λουλουδιών». Η η μουσική, οι χίπις, η γενιά του ελεύθερου σεξ και των ναρκωτικών. Εκτός από την ψυχεδέλεια, τον Αύγουστο του 1969 η Αμερική έζησε και κάτι άλλο. Ενα φρικτό έγκλημα στην καρδιά του Χόλιγουντ. Πίσω από το αίμα των εννέα ανθρώπων που σφαγιάστηκαν, ήταν η παράνοια του Προφήτη του Θανάτου, του διαβόητου Τσαρλς Μάνσον.
Η νοσηρή κληρονομιά του έχει εμπνεύσει βιβλία, θεατρικά έργα, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, μια όπερα και ένα μιούζικαλ. Τελευταία προσθήκη είναι το νέο τηλεοπτικό δράμα του NBC, με τίτλο Aquarius (Υδροχόος). Στη σειρά πρωταγωνιστεί ο 53χρονος Ντέιβιντ Ντουκόβνι (ο Μόλντερ των «X-Files») στον ρόλο ενός αστυνομικού, στο Λος Αντζελες της δεκαετίας του 1960. Ο ήρωας προσπαθεί να εντοπίσει τον άγνωστο άνδρα που παρασύρει νεαρές κοπέλες στην «οικογένειά του», ένα κοινόβιο με σεξουαλικά όργια και ναρκωτικά.
Τα 13 επεισόδια της σειράς ασχολούνται με τα πρώτα χρόνια της δράσης του Μάνσον. Δεν φτάνουν μέχρι το 1969, και τις κατά συρροή δολοφονίες που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η 26χρονη Σάρον Τέιτ, σύζυγος του Ρόμαν Πολάνσκι και διάσημο μοντέλο, που ήταν οκτώ μηνών έγκυος όταν έπεσε θύμα της «οικογένειας».
Ο ίδιος ο Μάνσον δεν γνώρισε οικογένεια. Η μητέρα του, μια 16χρονη αλκοολική κοπέλα, τον πούλησε για ένα μπουκάλι βότκα. Ο μικρός άρχισε να μπαινοβγαίνει σε αναμορφωτήρια, όπου τον έδερναν και τον βίαζαν.
Μετά έκανε αρκετά χρόνια στη φυλακή. Και όταν βγήκε άρχισε να οργανώνει «την «οικογένεια Μάνσον».
Οι πρώτοι οπαδοί ήταν κάποιοι μηχανόβιοι αλλά και πολλές πλούσιες κοπέλες με διαταραγμένες προσωπικότητες, τις οποίες υπέβαλε σε πλύση εγκεφάλου με τη βοήθεια διάφορων ναρκωτικών και παραισθησιογόνων.
Στο κοινόβιο, ο Μάνσον παρουσιαζόταν σαν «μία ανώτερη δύναμη». Είχε αφήσει μακριά μαλλιά και μούσι για να «θυμίζει» τον Ιησού Χριστό.
Είχε τρεις έμμονες ιδέες που έγιναν τελικά τα θεμέλια της εγκληματικής του δράσης: την σαϊεντολογία, τον βουδισμό και το έργο των Βeatles. Εμπνεόμενος από εκεί, έπαιζε για ώρες την κιθάρα του και συνέθετε δικά του τραγούδια στο στυλ των Σκαθαριών. Ισως το πιο βασικό κήρυγμα του «πατέρα» Μάνσον ήταν η σεξουαλική απελευθέρωση, κατά το πνεύμα της εποχής. Εδινε γενναίες δόσεις LSD στην οικογένεια, και οργάνωνε σεξουαλικά όργια στα οποία έπρεπε να παίρνουν μέρος όλοι.
Με το πέρασμα του χρόνου αυξανόταν και ο αριθμός των γυναικών που εντάσσονταν στην ομάδα. Ο Μάνσον είχε μια υποτυπώδη μουσική καριέρα, προτού αναπτύξει την ανισόρροπη θεωρία και τα οράματα για τον μεγάλο «φυλετικό πόλεμο».
Αυτόν τον αλληλοσπαραγμό λευκών και μαύρων τον ονόμασε «Helter Skelter» (φύρδην μίγδην) από το γνωστό τραγούδι των Beatles. Ο Μάνσον προφήτευε ότι σύντομα οι μαύροι θα εξεγείρονταν και θα άρχιζαν να σκοτώνουν τους λευκούς, μετατρέποντας τις πόλεις της Αμερικής σε κόλαση. Θα νικούσαν, αλλά λόγω της «έμφυτης κατωτερότητάς τους» οι μαύροι δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν την εξουσία. Και τότε θα καλούσαν τον Μάνσον να γίνει ο ηγέτης σαν «Πέμπτος Αγγελος», η μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού. Οι άλλοι Τέσσερις Αγγελοι ήταν οι Beatles.

«Πρέπει να κάνουμε ένα έγκλημα που θα τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου», έλεγε όταν άρχισε να καθοδηγεί την ομάδα σε σχέδια για σφαγές. Στις 9 και 10 Αυγούστου, τα μέλη της οικογένειας, με επικεφαλής τον ίδιο, δολοφόνησαν εννέα ανθρώπους σε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που είχε δει ο αμερικανικός Τύπος. Στόχος ήταν να επιταχυνθεί το ξέσπασμα του φυλετικού πολέμου, ώστε ο ίδιος να ηγηθεί του κόσμου.
Η πολύκροτη δίκη κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, και ο Μάνσον καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972, όταν το ανώτατο δικαστήριο κατήργησε την εσχάτη των ποινών στην Καλιφόρνια.
Από τότε μέχρι σήμερα ο 81χρονος, πλέον, Μάνσον ζει στη φυλακή, από όπου δίνει συνεντεύξεις και αλληλογραφεί με εκατοντάδες «θαυμαστές». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι ο κρατούμενος που λαμβάνει τις περισσότερες επιστολές στις ΗΠΑ. Εχει υποβάλει αρκετές φορές αίτηση αποφυλάκισης. Ολες έχουν απορριφθεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.