Εντονη ανησυχία για την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

Την ανησυχία για την ήδη «παγωμένη» κατάσταση στο μέτωπο της ουκρανικής εκεχειρίας έχουν αναζωπυρώσει οι συγκρούσεις των τελευταίων ωρών στα ανατολικά της χώρας.

Την ανησυχία για την ήδη «παγωμένη» κατάσταση στο μέτωπο της ουκρανικής εκεχειρίας έχουν αναζωπυρώσει οι συγκρούσεις των τελευταίων ωρών στα ανατολικά της χώρας.

Η Ρωσία επιρρίπτει στην ουκρανική κυβέρνηση την ευθύνη και την κατηγορεί για «πρόκληση βίας πριν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις», ο ουκρανός πρόεδρος βλέπει «τεράστια απειλή» ενώ η Γερμανία διαμηνύει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση.

Η Μόσχα βάζει έτσι στο κάδρο το φλέγον ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ, οι οποίες και πρόκειται στο τέλος του μήνα να «επικαιροποιηθούν» αναλόγως της κατάστασης.

Από τις συγκρούσεις της Τετάρτης, το μεν Κίεβο μιλά πλέον για πέντε νεκρούς στρατιώτες, οι δε φιλορώσοι ένοπλοι για 19 νεκρούς στην πλευρά τους (τέσσερις μαχητές και 15 αμάχους).

Στις συγκρούσεις που επικεντρώθηκαν στην περιοχή γύρω από την Μαριίνκα της περιφέρειας του Ντονέτσκ και οι δύο πλευρές χρησιμοποιήσαν βαρύ οπλισμό. Την Πέμπτη, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις ουκρανικές δυνάμεις «τεταμένη αλλά σταθερή».

Η Μόσχα, διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επέρριψε στην ουκρανική πλευρά την ευθύνη: «Η συμφωνία του Μινσκ τελεί υπό συνεχή απειλή εξαιτίας των κινήσεων της κυβέρνησης του Κιέβου, που προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις της για άμεσο διάλογο».

Το Κρεμλίνο στη συνέχεια, διά του εκπροσώπου του ρώσου προέδρου, κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο για πρόκληση που αποσκοπεί σε ενίσχυση της διπλωματικής πίεσης σε βάρος της Ρωσίας.

«Η ουκρανική πλευρά έχει πάρει μέτρα για να ενισχύσει τις εντάσεις πριν από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας πως «αυτό συνέβαινε συχνά και τώρα μας ανησυχεί έντονα αυτή η πρόσφατη ανάλογη δραστηριότητα».

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο γίνεται η Σύνοδος της G7 στη Γερμανία, από την οποία έχει αποκλειστεί η Ρωσία, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι διαβουλεύσεις για τις αποφάσεις επί των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «υπάρχει κολλοσιαία απειλή νέων, μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων από τους φιλορώσους αυτονομιστές».

Οι ουκρανικές δυνάμεις «πρέπει να είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη χώρα μπροστά σε πλήρους κλίμακας εισβολή κατά μήκος όλων των συνόρων με την Ρωσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο, λέγοντας πως επί ουκρανικού εδάφους «βρίσκονται 9.000 ρώσοι στρατιώτες».

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επίσης παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Αξιωματούχος από το Βερολίνο χαρακτήρισε, ανωνύμως, στο Reuters «βαριές παραβιάσεις της συμφωνίας στο Μινσκ» τις συγκρούσεις και υπογράμμισε πως προξενούν ανησυχία.

Κίεβο: Σε ισχύ ο νόμος για πρόσκαιρη αναστολή της πληρωμής εξωτερικού χρέους

Σε ισχύ τέθηκε στην Ουκρανία από τις αρχές Ιουνίου ο νόμος, βάσει του οποίου η χώρα μπορεί ως την 1η Ιουλίου του 2016 να προχωρήσει σε πρόσκαιρη αναστολή της πληρωμής του εξωτερικού χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Ειδικότερα, το μορατόριουμ μπορεί να επεκταθεί στα ευρωομόλογα της Ουκρανίας ύψους 3 δις. δολαρίων, τα οποία αγόρασε η Ρωσία το 2013. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιδιώξει την εξόφληση του χρέους και ως μια επιλογή εμφανίζεται η προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής του επενδυτικού χόλντινγκ Finam, Αντόν Σορόκο, «η απόφαση αυτή μοιάζει πολύ σαν ένας τρόπος να τρομάξουν οι ξένοι επενδυτές, ώστε να εξασφαλιστούν πιο ευνοϊκές συνθήκες αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα ότι η κυβέρνηση της χώρας θα κάνει χρήση του νόμου που εγκρίθηκε ακριβώς για το σκοπό που αναγγέλθηκε».

Γενικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, η ψήφιση του νόμου για τη μη εξόφληση των ξένων δανείων, αυξάνει την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.