Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη προς την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) προκειμένου να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου έως το 2016!
Πρόκειται για μια κίνηση του ΔΝΤ που δεν έχει προηγούμενο και ερμηνεύεται ως ένδειξη ανησυχίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού (του οποίου βεβαίως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης είναι οι ΗΠΑ) για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ήταν αντιφατικά. Το αρνητικότερο, που εξέπληξε τους ειδικούς, είναι η καταγραφείσα συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση.
Η εξέλιξη αποδίδεται σε τρεις παράγοντες: στη βαρυχειμωνιά που έπληξε κυρίως τις βόρειες και ανατολικές αμερικανικές Πολιτείες και είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ και στη μεγάλη κάμψη των επενδύσεων από ενεργειακές εταιρείες.
Η απότομη επιβράδυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2015, που δεν γεννά βεβαίως φόβους για ύφεση διότι το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2% περίπου, θα ληφθεί ασφαλώς υπόψη από την πρόεδρο της Fed Τζάνετ Γέλεν, προτού προχωρήσει στην προαναγγελθείσα από την ίδια άρση της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ασκεί.
Έχοντας, άλλωστε, ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα απασχόλησης, η Γέλεν συνδέει τον περιορισμό της ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία και με την πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ κάτω από το 7%. Η προϋπόθεση αυτή είναι πολύ πιθανό να καλυφθεί εντός του έτους, γι’ αυτό και πολλοί αναλυτές τοποθετούν χρονικά την αύξηση των επιτοκίων προς το φθινόπωρο. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι, μετά την κρίση του 2008, η αμερικανική οικονομία ανεξάρτητα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που κατά καιρούς έχει ανακτήσει, δυσκολεύεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Το μείζον κριτήριο για την αυξομείωση της ρευστότητας σε μια οικονομία που λαμβάνουν υπόψη τους όλες ανεξαιρέτως οι Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη, είναι βέβαια οι εξελίξεις στο επίπεδο των τιμών. Και, προς το παρόν, δεν εντοπίζονται πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική αγορά.