Ντράγκι: Η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών πρέπει να είναι ισχυρή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται είναι πιθανόν να καλέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί τη νέα πρόταση των πιστωτών της για να έχει πρόσβαση σε νέα οικονομική βοήθεια, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

H κεντρική ευρωτράπεζα θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού όμως, ξεκαθάρισε, χρειάζεται η επίτευξη «ισχυρής συμφωνίας», «βιώσιμης», που θα θα προωθεί την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και θα εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα. Επίσης, η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε.

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία και ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που παράγει ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά βιώσιμη και διευθετεί τις πηγές ή τους παράγοντες που συνεχίζουν να προκαλούν χρηματοοικονομική αστάθεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο», είπε ο Ντράγκι.

Αυτά τα κριτήρια μετρούν για την ΕΚΤ, αλλά επίσης και για τους άλλους δύο θεσμούς που διαπραγματεύονται με την Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε.

Υπογράμμισε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η όποια συμφωνία θα πρέπει σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων να λαμβάνει υπόψη και την υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παρά τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε κράτησε «κλειστά χαρτιά» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και το σημείο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Αρκέστηκε μόνο σε αναφορές του στιλ «υπάρχει κοινή βούληση« και «σθεναρή αποφασιστικότητα» για την «επίτευξη μιας ισχυρής συμφωνίας». Οι θεσμοί και η κυβέρνηση της Ελλάδας, έχουν η καθεμιά «μια σειρά προτάσεων», επισήμανε ακόμη.

Σχετικά με τις προθέσεις της ευρωτράπεζας σχετικά με την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες και να τα δίνουν ως εγγύηση για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε ακόμη εκεί» επαναλαμβάνοντας ότι αναγκαίος όρος για αύξηση του ορίου είναι η ύπαρξη αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Μια εκταμίευση από το πρόγραμμα θα ήταν ένας λόγος να εξετάσουμε μια αύξηση του ορίου στα έντοκα, πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να το εξετάσει (σ.σ. την αύξηση του ορίου), διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί» είπε.

Αναφορικά με το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα εχέγγυα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να λάβουν ρευστότητα μέσω του ELA και στα σενάρια περί αύξησής τους, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ζήτημα εδώ και λίγο καιρό. Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση με το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε.


ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο του ευρώ

Αμετάβλητα διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρέως στις αγορές, τα επιτόκια της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης διατήρησε σταθερόστο αρνητικό ρεκόρ του 0,05%το βασικό επιτόκιο δανεισμού, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακούδανεισμού στο 0,3%και το επιτόκιοκαταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,2%.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη για την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, του Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένεται να ερωτηθεί για την Ελλάδα.

Την επόμενη εβδομάδα επανεξέταση του ELA

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το καθεστώς χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (ELA) την επόμενη εβδομάδα υπό το φως των εξελίξεων.

Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ΕLA, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι το καθεστώς των εγγυήσεων -οι οποίες στην πλειονότητα τους αφορούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου – επανεξετάζεται κάθε φορά που οι εξελίξεις επηρεάζουν την αξία του Δημόσιου Χρέους της χώρας. Επομένως τούτο πρόκειται να πράξει και την επόμενη εβδομάδα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το καθεστώς των εγγυήσεων που διέπει τον μηχανισμό ELA διαφέρει σημαντικά από εκείνο που εφαρμόζεται στην χρηματοδότηση των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ.

Κληθείς να ορίσει τον όρο «ισχυρή συμφωνία» που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι «ισχυρή είναι συμφωνία που προάγει την ανάπτυξη διασφαλίζοντας ταυτόχρονα κοινωνική σταθερότητα».

Συμπλήρωσε πάντως ότι η όποια συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς θα πρέπει να επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει προαπαιτούμενα (prior actions) για τον σκοπό αυτό.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τα 6,7 δισ. ευρω σε ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι είπε ότι θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος θα τιμήσει την δέσμευση της για την πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων αυτών.

Τέλος ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι θεωρεί την Ελλάδα ως «βιώσιμη» οικονομία εφόσον όμως εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Προς τα πάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2015.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχίζεται με συγκρατημένο ρυθμό, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα αποκτήσει ευρύτερη βάση», σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Η εγχώρια ζήτηση θα ενισχυθεί περαιτέρω από τα μέτρα της νομισματικής μας πολιτικής και τη θετική επίδρασή τους στις χρηματοδοτικές συνθήκες, καθώς και από την πρόοδο που έχει γίνει αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.»

» Επιπλέον, το χαμηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου αναμένεται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εταιρική κερδοφορία και, συνεπώς, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Περαιτέρω, η ζήτηση για εξαγωγές από την Ευρωζώνη θα ωφεληθεί από τις βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα τιμών».

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεσμεύθηκε και πάλι ότι η ΕΚΤ θα εμμείνει στην υλοποίηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, περιλαμβανομένης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε με έμφαση την ανάγκη «πλήρους εφαρμογής» της νομισματικής πολιτικής για να εδραιωθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,3% φέτος, υψηλότερα από την εκτίμηση του Μαρτίου, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές αναμένονταν να διατηρηθούν αμετάβλητες, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τον αντίκτυπο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει το ΑΕΠ της ευρωζώνης να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, με την πρόβλεψή της να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο ρυθμός αυτός θα είναι ο υψηλότερος για την ευρωζώνη από το 2011, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%.

Η ΕΚΤ στοχεύει σε πληθωρισμό μόλις κάτω του 2%, ωστόσο η αναιμική ανάπτυξη, η αδύναμη κατανάλωση, η χαμηλή πιστωτική επέκταση και η μείωση των τιμών πετρελαίου οδήγησαν τις τιμές σε αποπληθωρισμό νωρίτερα φέτος πριν επιστρέψουν σε θετικό έδαφος τον Μάιο.

Reuters: Πιθανό κάλεσμα στην Αθήνα να αποδεχθεί τη πρόταση των δανειστών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται είναι πιθανόν να καλέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί τη νέα πρόταση των πιστωτών της για να έχει πρόσβαση σε νέα οικονομική βοήθεια, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη στη Φρανκφούρτη και αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και να υποστηρίξει έναν σταθερό ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν μερικώς για την Ελλάδα, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων να γίνει στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να υποστηρίξει ότι η αύξηση του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%, εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αγορών ομολόγων, έως τον Σεπτέμβριο του 2016 τουλάχιστον, και θα απορρίψει για τον λόγο αυτό κάθε σκέψη για μία μείωση ή πρόωρο τερματισμό του προγράμματος αυτού.

Η αύξηση των τιμών στην ευρωζώνη τον Μάιο ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη υποδηλώνοντας ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός, που αποτελεί βάρος για την οικονομία και πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ, πλησιάζει στο τέλος. Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει τερματιστεί εν μέρει λόγω και της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.