Ρόμπερτ Φισκ: Το Ισραήλ μοναδικός νοσταλγός του διαμεσολαβητή Μπλερ

«Πώς ένας εγκληματίας πολέμου έγινε διαμεσολαβητής'για την ειρήνη;». Αυτό είναι, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φισκ, το κύριο ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιουνίου θα παραιτηθεί από τη θέση ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του ΟΗΕ και της ΕΕ στη Μέση Ανατολή γαι την προώθηση της ειρήνης.

«Πώς ένας εγκληματίας πολέμου έγινε διαμεσολαβητής’για την ειρήνη;». Αυτό είναι, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φισκ, το κύριο ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιουνίου θα παραιτηθεί από τη θέση ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του ΟΗΕ και της ΕΕ στη Μέση Ανατολή γαι την προώθηση της ειρήνης.
«Οι λαοί της Μέσης Ανατολής –και αρκετοί από τον υπόλοιπο κόσμο –θέτουν το ερώτημα αυτό από τότε που ο Μπλερ διορίστηκε εκπρόσωπος του Κουαρτέτου στην Ιερουσαλήμ, όντας επιφορτισμένος, επίσημα αλλά χωρίς καμία ελπίδα, να φέρει την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Επρόκειτο αυτή η νέα του αποστολή να ξεπλύνει το αίμα από τα χέρια του μετά την καταστροφική εισβολή του, μαζί με τον Μπους, στο Ιράκ και τους χιλιάδες αθώων που πέθαναν εξαιτίας αυτής;», αναρωτιέται ο βετεράνος Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. Και εκτιμά ότι στη διάρκεια της θητείας του ο βρετανός πολιτικός «δεν κατάφερε το παραμικρό, πέρα από το να ξοδέψει, μαζί με τους συνοδούς του, εκατομμύρια για τη διαμονή και τις μετακινήσεις τους».
Σύμφωνα με τον πολυβραβευμένο ανταποκριτή του Independent στη Μέση Ανατολή, ο διορισμός του Τόνι Μπλερ, πριν από οκτώ χρόνια, στη θέση του εκπροσώπου του Κουαρτέτου για την ειρήνη αποτέλεσε μεγάλη προσβολή τόσο για τους Άραβες όσο και για τους Βρετανούς που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Ιράκ.
Ο Φισκ υποστηρίζει ότι «ο Μπλερ εμφανίστηκε αδιάφορος όσον αφορά τα δεινά των Παλαιστίνιων –καθώς ήταν ανίκανος να τα αποτρέψει –και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του μακριά από την τραγωδία της Μέσης Ανατολής, συμβουλεύοντας τους ανά την υφήλιο ισχυρούς καθώς και μια ομάδα μουσουλμάνων δικτατόρων, και μιλώντας στον κόσμο –προς ικανοποίηση του Ισραήλ –για τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει το Ιράν».
Η μοναδική χώρα της Μέσης Ανατολής στην οποία θα λείψει ο Μπλερ είναι το Ισραήλ, κατά τον Φισκ, καθώς ο πρώην πρωθυπουρτγός του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξε από τους πρώτους που έσπευσαν να καταδικάσουν την εκστρατεία «απονομιμοποίησης» των επιχειρημάτων των Ισραηλινών, κάνοντας λόγο για «προσβολή κατά της ανθρωπότητας» – μία έκφραση την οποία ο ίδιος «δεν χρησιμοποίησε ποτέ για τους θανάτους χιλιάδων αμάχων στη Γάζα», υπενθυμίζει ο Φισκ.
Επιχειρώντας έναν απολογισμό της, «άχρηστης» σύμφωνα με παλαιστίνιους ηγέτες, θητείας Μπλερ ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο βρετανός δημοσιογράφος λέρι χαρακτηριστικά: «εάν πριν από οχτώ χρόνια υπήρχαν κάποιες ελάχιστες ελπίδες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, σήμερα δεν υπάρχει καμία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.