Μέσα στη «Μεγάλη χίμαιρα»

Εναν χρόνο µετά την έκθεση φωτογραφίας µε τίτλο «Εδώ», η οποία εστίαζε στις µικρές λεπτοµέρειες που χαρίζουν στην Ερµούπολη την τόσο ξεχωριστή ατµόσφαιρά της, ο Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Εναν χρόνο µετά την έκθεση φωτογραφίας µε τίτλο «Εδώ», η οποία εστίαζε στις µικρές λεπτοµέρειες που χαρίζουν στην Ερµούπολη την τόσο ξεχωριστή ατµόσφαιρά της, ο Λεωνίδας Βασιλόπουλος αποφασίζει να ασχοληθεί µε έναν θρύλο της Σύρου. Εµπνευσµένος από την ιστορία τουΚοκκινόσπιτου, ενός ερειπωµένου διώροφου αρχοντικού, βαµµένου στο χρώµα του αίµατος, που βρίσκεται στον οικισµό Επισκοπείο και λέγεται πως ενέπνευσε τονΜ. Καραγάτση γιανα γράψει το µυθιστόρηµα «Η µεγάλη χίµαιρα», παρουσιάζει τη δική του «Χίµαιρα». «Το βιβλίο του Καραγάτση το διάβασα αρκετά µεγάλος. Εχοντας µισή καταγωγή από τη Σύρο, γνώριζα την ιστορία του από τη γιαγιά µου, ήξερα και το Κοκκινόσπιτο και απλώς κάποια στιγµή θέλησα να µάθω περισσότερα. Νοµίζω όµως πως για κάποιον που έχει περάσει µεγάλο κοµµάτι της ζωής του στη Σύρο το βιβλίο είναι σαν να το έχει διαβάσει» διευκρινίζει. «Η Ερµούπολη είναι µια πόλη που έχει κάτι µαγικό, όποιος έρχεται για πρώτη φορά την ερωτεύεται. Είναι µια πόλη που σου δείχνει ότι κάποια στιγµή πέρασε µεγάλες δόξες, πολύ πλούτο, τεράστια δόση πολιτισµού και όπως είχε πει κάποτε ο Βενιζέλος: στη Σύρο ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα».
Η ιδέα να τραβήξει µια σειρά φωτογραφιών µέσα στο Κοκκινόσπιτο γεννήθηκε στο µυαλό του έπειτα από µια µεθυσµένη βραδιά. Βρισκόταν µε την παρέα του σε ένα µπαρ και συζητούσαν ότι έπρεπε να προµηθευτούν εισιτήρια για την παράσταση που θα κατέβαινε στο νησί: η µεγάλη θεατρική επιτυχία (η µεταφορά στο σανίδι του µυθιστορήµατος του Καραγάτση µε σκηνοθέτη τον Δηµήτρη Τάρλοου) της σεζόν που µόλις πέρασε παρουσιάζεται αυτές τις ηµέρες στην Ερµούπολη, στο θέατρο Απόλλων.

Για τον Λεωνίδα Βασιλόπουλο «φωτογραφία σηµαίνει ηρεµία. Είναι ο δικός µου τρόπος να ξεφεύγω από την καθηµερινότητα και τα προβλήµατα, όποια και αν είναι αυτά. Δύο από τους φωτογράφους που θαυµάζω είναι ο Νίκος Χριστοφάκης και ο Γιώργος Σανταµούρης –τους θαυµάζω και τους ζηλεύω ταυτόχρονα για πολλά καρέ τους».

Στις φωτογραφίες της έκθεσής του µοιάζει σαν να προσπαθεί να αιχµαλωτίσει µε τον φακό του ένα φάντασµα. «Φαντάσµατα δεν υπάρχουν, εµείς τα δηµιουργούµε, ίσως γιατί κάτι θέλουµε να τροµάξουµε.Τα όσα ζήσαµε είναι εµπειρίες, είµαστε εµείς, ό,τι δεν έχει έρθει θα αποτελέσει απλώς µια έκπληξη» λέει. Οσο για τη Μαρίνα Μπαρέ, τη µοιραία ηρωίδα της «Μεγάλης χίµαιρας», σχολιάζει: «Υπάρχουν γυναίκες µε πολύ πιο δραµατικές ζωές από αυτή της ηρωίδας. Νοµίζω ότι η ζωή είναι συχνά πιο δυνατή από τη φαντασία ενός συγγραφέα». Ο πολυπράγµων Βασιλόπουλος θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει «τη φίλη µου και ηθοποιό Μαρκησία Γαδ, που δέχτηκε να γίνει η Μαρίνα στο φωτογραφικό αυτόκόνσεπτ, καθώς και τις φίλες Νένα Φλωράκη και Τερεζντίνα Ρηγούτσου για την πολύτιµη βοήθειά τους. Η έκθεση είναι αφιερωµένη στη δική µου Μαρίνα, την αδελφή µου».
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί όλον τον Ιούνιο στο baba bar (Παραλία Ερμούπολης, Σύρος). Tα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα (01/06) στις 22.00. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.leonidasvassilopoulos.gr και στην επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στο Facebook.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.