Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που μεταξύ Ελλάδας – Βρυξελλών κυκλοφορούν προσχέδια του κειμένου συμφωνίας.
Μεγάλα διεθνή μέσα θέλουν τους διεθνείς πιστωτές (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να έχουν καταλήξει στο προσχέδιο που θα παρουσιάσουν στην Αθήνα, γεφυρώνοντας σε ένα βαθμό τις έντονες διαφορές τους, κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό και κάποιες επώδυνες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που αποτελούσε επιπλέον αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας, όπως είχε επισημάνει και η ελληνική πλευρά.
Το σημαντικό βήμα για τη συνενόηση των τριών θεσμών ως προς το τι ζητουν από την Αθήνα έγινε χθες (Δευτέρα) στην πενταμερή στο Βερολίνο μεταξύ της Α.Μέρκελ, Φρ.Ολάντ, Ζ.Κ.Γιούνκερ, Κρ.Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, όπου δόθηκε και το πράσινο φως για τη σύνταξη του κειμένου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ ελπίζουν ότι Αθήνα και πιστωτές θα έχουν καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο ακόμη και μέχρι σήμερα (Τρίτη) το βράδυ και πάντως σίγουρα προτού η Αθήνα χρειαστεί να αποπληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, προλαβαίνοντας την κίνηση των δανειστών, έχει αποστείλει ήδη από χθες (Δευτέρα) το βράδυ ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει με έμφαση ότι μετά και από αυτή την κίνηση της Αθήνας η ευθύνη για το τι μελλει γενέσθαι με το ελληνικό ζήτημα βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και να εκφράζει την αισιοδοξία του πως οι πιστωτές «θα προσχωρήσουν στον ρεαλισμό».
Ως προς το περιεχόμενο των προσχεδίων συμφωνίας δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αλλά φήμες, πληροφορίες και εικασίες.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι τουλάχιστον οι βαθιά κόκκινες γραμμές παραμένουν, διαψεύδοντας σχετικά σενάρια περί υποχωρήσεων της Αθήνας σε σοβαρά θέματα (όπως ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό κτλ).
Από την άλλη πλευρά επιμένουν και οι πληροφορίες ότι η Αθήνα έχει υποχρεωθεί σε μεγάλους συμβιβασμούς, προκαλώντας αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διστάζουν να μιλήσουν για ενδεχόμενο εκλογών, για επανεξέταση της πιθανότητας ρήξης με τους εταίρους στην ΕΕ και χρήσης εναλλακτικών τρόπων.
Ετσι διαμορφώνεται το σκηνικό στο οποίο κλήθηκε να ενημερώσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, ο οποίος εκτός των άλλων βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και για την επιλογή της Ε.Παναρίτη για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κι ας μην αποδέχθηκε τελικά τη θέση.