Ετσι ξαναγεννήθηκε η Genesis Pharma

Η κρίση μπορεί να «διηγηθεί» πολλές επιχειρηματικές ιστορίες. Συνήθως ιστορίες καταστροφής, «συμβάντα με αρνητικό πρόσημο», ιστορίες επιβίωσης, περιπτώσεις με την αδρεναλίνη σταθερά στο κόκκινο.

Η κρίση μπορεί να «διηγηθεί» πολλές επιχειρηματικές ιστορίες. Συνήθως ιστορίες καταστροφής, «συμβάντα με αρνητικό πρόσημο», ιστορίες επιβίωσης, περιπτώσεις με την αδρεναλίνη σταθερά στο κόκκινο.
Την ιστορία όμως που διηγείται ο κύπριος επιχειρηματίας κ. Κώστας Ευριπίδης, διευθύνων σύμβουλος της Genesis Pharma AE, μιας φαρμακευτικής εταιρείας –η ηλικία της είναι μικρότερη των 20 ετών –που κινδύνεψε να καταστραφεί και λίγο προτού «εκπνεύσει» κατόρθωσε όχι μόνο να διασωθεί αλλά και –κυρίως αυτό έχει σημασία –να διεκδικεί λόγω όλων αυτών που βίωσε ένα από τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία, σίγουρα δεν μπορούν να την αφηγηθούν πολλοί έλληνες επιχειρηματίες.
Μετά από μερικές δεκαετίες για τη σημερινή οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην ελληνική επιχειρηματικότητα, η ιστορία της Genesis Pharma θα έχει σίγουρα κάτι διαφορετικό να πει.
Στη διάρκεια της κρίσης –από το 2010 και εντεύθεν –η φαρμακευτική δαπάνη ήταν ίσως η πρώτη η οποία δέχθηκε αλλεπάλληλες μειώσεις. Στο ίδιο διάστημα οι οφειλές του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες διατηρούνταν σε υψηλά επίπεδα και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η εξόφλησή τους γινόταν με κρατικά ομόλογα.
Αυτό συνέβη και το 2011. Το Δημόσιο εξόφλησε οφειλές –από το 2007 –προς τις φαρμακευτικές εταιρείες με τη χορήγηση ομολόγων. Και όπως συνέβαινε συνήθως, οι περισσότερες εταιρείες κατέθεταν τα ομόλογα στις τράπεζες και χρηματοδοτούνταν κυρίως για κεφάλαια κίνησης.
Το 2011 οι πωλήσεις της Genesis Pharma ΑΕ, μιας φαρμακευτικής εταιρείας που δημιουργήθηκε από πέντε κύπριους επιχειρηματίες –τους τέσσερις αδελφούς Ιακωβίδη και τον κ. Ευριπίδη με ισόποσα ποσοστά –το 1997 και δραστηριοποιείται στον τομέα της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας, ήταν 212 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της 87 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ τής όφειλαν περί τα 350 εκατ. ευρώ.
«Είχαμε χρεοκοπήσει»


Εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας και, όπως όλη η αγορά, έτσι και η Genesis Pharma είχε μάθει να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα δύσκολα όμως ήταν λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2012. Τότε αποφασίστηκε το PSI, το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Οι μέτοχοι της εταιρείας είδαν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.
Οπως συνηθίζει να λέει ο κ. Ευριπίδης, «δεχθήκαμε το μεγαλύτερο «κούρεμα» μετά τις τράπεζες, χάσαμε 170 εκατ. ευρώ». Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας απογειώθηκε, δεδομένου ότι είχαν καταθέσει τα ομόλογα στις τράπεζες και είχαν χρηματοδοτηθεί. Οι πέντε μέτοχοι κάτι έπρεπαν να κάνουν άμεσα γιατί διαφορετικά η εταιρεία οδηγούνταν στην καταστροφή.
Η θέση της εταιρείας από θετική κατά 43 εκατ. ευρώ είχε γίνει αρνητική κατά 41 εκατ. ευρώ – «ουσιαστικά είχαμε χρεοκοπήσει» συμπληρώνει ο ίδιος.
Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες όμως είχαν κι άλλες παρενέργειες. Επειδή η εγχώρια αγορά είχε γίνει η φθηνότερη στην Ευρώπη και οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αποτελούν σημείο αναφοράς για πολλές χώρες, από την Τουρκία ως τη Βραζιλία, οι διεθνείς όμιλοι με τους οποίους συνεργάζονταν αρχίζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να συζητούν σοβαρά την αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά.
Και τότε αρχίζει η προσπάθεια ανασυγκρότησης. Κατ’ αρχάς, σημειώνει ο κ. Ευριπίδης, «κατορθώσαμε να πείσουμε τους διεθνείς ομίλους –συνεργαζόμαστε με τρεις από τους πέντε μεγαλύτερους ομίλους της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας της παγκόσμιας αγοράς –με τους οποίους συνεργαζόμαστε να παραμείνουν την Ελλάδα». Ακολούθως, συνεχίζει, «εκπονήσαμε ένα στρατηγικό πλάνο επιβίωσης, το οποίο προέβλεπε τη σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών, την ομαλοποίηση της λειτουργίας και τη συνέχιση της εξυπηρέτησης των πελατών».
Η προνοητικότητα των μετόχων από την περίοδο της καλής εποχής έπαιξε αποφασιστικό ρόλο. Η εταιρεία είχε αποθεματικό 90 εκατ. ευρώ –μη διανεμηθέντα μερίσματα –και εν συνεχεία έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 6 εκατ. ευρώ.
Υστερα ήλθε σε συνεννόηση με τον κορυφαίο όμιλο της ελληνικής αγοράς με τον οποίο συνεργαζόταν, την Amgen, και του πούλησε όλον τον τομέα των προϊόντων της νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το συμβόλαιο εισπράττοντας 59 εκατ. ευρώ.
Κεφάλαια


Ολα αυτά τα κεφάλαια έπεσαν μέσα στην εταιρεία και η θέση της από αρνητική έγινε και πάλι θετική. Το μεγάλο θέμα ήταν η ρύθμιση των τραπεζικών οφειλών της. Οι συζητήσεις κατέληξαν σε χαμηλό επιτόκιο και επιμήκυνση των δανείων σε 10ετή ορίζοντα αλλά η υπογραφή της αναδιάρθρωσης του χρέους καθυστερούσε. Αιτία της καθυστέρησης ήταν το γεγονός ότι η ρύθμιση ήταν συνάρτηση της ανανέωσης των συμβολαίων με τους διεθνείς συνεργάτες της Genesis Pharma με προνομιακούς όρους, με αύξηση των περιθωρίων κέρδους και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Οι τράπεζες, λέει ο κ. Ευριπίδης, ζητούσαν πρώτα να υπογράψουν οι ξένοι όμιλοι και μετά αυτές και οι ξένοι όμιλοι ζητούσαν πρώτα να υπογράψουν οι τράπεζες και μετά αυτοί. Τελικώς το θέμα λύθηκε και η αναδιάρθρωση του χρέους έγινε τον Ιούλιο του 2013. Και πριν έλθει το πλήρωμα του χρόνου η εταιρεία ήδη έχει πληρώσει το 60% των τραπεζικών οφειλών της –οφείλει πλέον μόνο 75 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία χρεοκοπίας και ανάταξης της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας προκάλεσε το ενδιαφέρον των διοργανωτών των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών βραβείων European Business Awards 2014-2015 και αναδείχθηκε μεταξύ των 110 κορυφαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και μεταξύ των επτά ελληνικών επιχειρήσεων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην τελευταία φάση του διαγωνισμού.


ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης όχι μόνο δεν μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων της αλλά δεν μειώθηκαν ούτε οι αμοιβές τους –και στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων αυξήθηκε ο αριθμός τους κατά 15%! Απασχολούνται συνολικά 205 εργαζόμενοι.
Από την άλλη πλευρά, στις ετήσιες πωλήσεις της Genesis Pharma ΑΕ αντιπροσωπεύεται με τον πιο ενδεικτικό τρόπο η εξέλιξη της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Κορυφαίο έτος στην εξέλιξή της ήταν το 2010, όταν οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 223 εκατ. ευρώ, τον επόμενο χρόνο, το 2011, έπεσαν στα 212 εκατ. ευρώ, το 2012 στα 189 εκατ. ευρώ, το 2013 στα 105 εκατ. ευρώ, τον επόμενο χρόνο στα 102 εκατ. ευρώ και εφέτος, λόγω της κυκλοφορίας δύο νέων φαρμάκων, ο κ. Ευριπίδης εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 110 εκατ. ευρώ.
Βέβαια και δεδομένου ότι οι πωλήσεις της εταιρείας εξαρτώνται κατά 80% από το Δημόσιο, οι καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο όχι μόνο συνεχίζονται αλλά «είμαστε και πάλι σε οριακό σημείο, για λίγους ακόμη μήνες αντέχουμε να χρηματοδοτούμε το Δημόσιο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ευριπίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.